FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Mannerheim
18-07-2010, 06:17
Prosze o pomoc w osygnalizowaniu i o oznakowaniu trasy
Autor Wiadomość
Sebastian87
nowy

Wysłany: 12-07-2010, 23:32   Prosze o pomoc w osygnalizowaniu i o oznakowaniu trasy

witam mam taki malutenki problem, mianowicie zaczalem budowac swoja mapke od zera zreszta jak kazdy.... chodzi mi dokladnie jak osygnalizowac odcinek jedno torowy z 2 wiaduktami, gdzie powinienem umiescis semafory i jakie? jakie wskazniki mam ustawic i w ktorym miejscu jakiej odleglosci.... za pomoc z gory dziekuje....

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 12-07-2010, 23:37   

http://kolej.krb.com.pl/
polecam lekturę instrukcji E1

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 12-07-2010, 23:54   

Problem osygnalizowania stacji nie jest problemem malutkim. Żeby w jakikolwiek sposób móc pomóc wskazane by było pokazać screeny tego miejsca i większego obszaru, bo te dane które podałeś nie wiele mówią (wiadukty tu nie za duże znaczenie mają). Polecam poczytać instrukcje z tej strony:
http://przepisowa.prv.pl/
Znajdziesz tam odpowiednie instrukcje.
Tak na marginesie rada. Jeżeli mapa ma być zorientowana stronami świata (np. północ - południe) to zrób to od razu teraz na początku, bo później już się nie da.
http://www.trainz.pl/_for...oclaw&start=150
Znajdziesz tam odpowiedź na temat tych stron świata (i nie tylko). :shock:

psed
super trainz

Wysłany: 13-07-2010, 11:33   

Dawno temu za czasów Trainz 1.5 na jednym z wcześniejszych trainzowych forów była taka skrócona instrukcja, w sam raz dla poczatkujących twórców map. Może ktoś wie czy jest ona nadal dostępna i czy da się wprowadzic na stałe do któregoś z działów naszego forum ?

Sebastian87 - przepisy E1 wyjaśnią Ci jedne wątpliwości i jednocześnie wywołają nowe, głównie spowodowane przez nową - nieznaną Ci jak i większości z nas na początku tej zabawy - terminologią. Z doświadczenia wiem, że korzystnie jest mieć E1 "pod ręką".

Pomogę Ci żebyś na początku zaoszczędził troche czasu ale sam dowiedz się z E1 co to jest wskaźnik W5 - granica przetaczania oraz W17 - ukres.

Semafory świetlne:
Semafory wjazdowe na stację "ślepą" wstawiamy 4-komorowe w wersji bez światła zielonego a na stację przelotową semafory 5-komorowe. Ustawiamy je na minimum 50m przed pierwszą zwrotnicą, wskaźnikiem W5 granica przetaczania lub ukresem W17 na szlaku o max. szybkości do 40 km/h lub minimum 100m na szlaku o wyższej max. szybkości. Tarcze ostrzegawcze semafora ustawiamy w tak zwanej odległości hamowania a ta zależy od max. dopuszczalnej szybkości tego szlaku. Odległość tę sam ustal w E1 albo na forum - było o tym pisane.

Semafory wyjazdowe - tu jest więcej zależności:
- na szlak jednotorowy bez blokady samoczynnej z toru z jazdą na wprost - semafor 3 komorowy a z toru z jazdą po zwrotnicy na bok - semafor 4-komorowy ze światłem zielonym,
- na szlak jednotorowy z blokadą samoczynną semafor odpowiednio 4- i 5-komorowy ale proponuję pominąć bo w naszej grze prowadzenie ruchu pod kontrolą AI na takim szlaku jest skomplikowane
- na szlak dwu- i więcej torowy bez blokady samoczynnej - semafory 4-komorowe a na szlak z blokadą samoczynną - semafory 5-komorowe - to podaję tak "pro-forma" jak Twoja mapka się rozwinie.
Ustawianie semaforów wyjazdowych - dla małej stacji - z tego co pamiętam to obowiązuje zasada maksymalizacji tzw długości użytkowej torów a więc blisko ukresu lub iglicy zwrotnicy, zwykle stoją w jednej linii, na prostym odcinku toru, oczywiście są wyjątki, które tu pomijam.

Semafory kształtowe - mamy uproszczoną sprawę bo są dwa rodzaje ale trzy wersje:
- jednoramienne Sr1/2 na wyjazd po zwrotnicy na wprost, może też być stosowany do dzielenia szlaku jako posterunek odstępowy ale w naszej grze komplikuje prowadzenie ruchu pod kontrolą AI,
- dwuramienne Sr1/2/3 wjazdowe i wyjazdowe z możliwością wyjazdu na szlak na wprost i na inny szlak po zwrotnicy na bok,
- dwuramienny Sr1/3 wyjazdowy na szlak po zwrotnicy na bok bez możliwości jazdy na wprost.
Zasady ustawiania semaforów kształtowych są identyczne jak semków świetlnych.
Semafory kształtowe są poprzedzane tarczami ostrzegawczymi On, Od i Ot przyczym On jest tarczą stałą i nie pokazuje czy semafor ma podniesione ramię czy nie, Od jest tarczą ruchomą ale nie pokazuje czy wjazd jest na wprost czy na bok, natomiast Ot pokazuje wszystkie trzy sygnały semafora wjazdowego Sr1/2/3.
Tuż przed semaforem wjazdowym na stację przelotową możesz postawić tarczę Od, która będzie pokazywać stan semafora wyjazdowego - w opcjach zaznacz jej "przelotowa".

Zarówno ostrzegawcze tarcze świetlne jak i mechaniczne poprzedzamy wskaźnikami W11 ustawianymi co 100 m. Przed wjazdem na wiadukty możesz ustawić wskaźniki W6 , przed przejazdami drogowymi W6a i dodatkowo wszystkie "miejsca niebezpieczne" (poszukaj definicji w E1) wskażnikami W13 w wersji pojedyńczej lub podwójnej.

Robiąc mapkę ustal kierunek kilometrowania, od tego zależy numeracja torów, zwrotnic, semaforów i Tm -ek.

Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez psed 13-07-2010, 11:44, w całości zmieniany 1 raz  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 13-07-2010, 14:22   

A co do samych zasad rozstawiania - poczytaj odpowiednie rozdziały instrukcji WTB-E10. tam jest to w miarę sensownie opisane. W razie pytań, nie uchylam się od odpowiedzi.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Sebastian87
nowy

Wysłany: 13-07-2010, 16:39   He he

dzieki a co to tych regolek e1 i takie tam inne to dla mnie czarna magia i pisza to jak poligloci a nie zeby to zczajnikowac... co do screenow to bym moze i w kleil ale jak widac jestem tu nowy i nie za bardzo wiem jak... co do wskaznikow to wiem ktory do czego slozy... ale gdzie je sie ustawia to nie wiem i tu moj problem co do sem to cos tam czajnikuje ale tez nie do konca....

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 13-07-2010, 17:01   

Poradnik wklejania screenów na forum : http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=1218

A co do wskaźników to przecież każdy jest opisany : znaczenie i zasady umieszczania.
Tak samo z Ie-1 i Ie-4, wszystko jest tam dość przejrzyście i szczegółowo napisane.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 13-07-2010, 17:23   Re: He he

Sebastian87 napisał/a:
dzieki a co to tych regolek e1 i takie tam inne to dla mnie czarna magia i pisza to jak poligloci a nie zeby to zczajnikowac... co do screenow to bym moze i w kleil ale jak widac jestem tu nowy i nie za bardzo wiem jak... co do wskaznikow to wiem ktory do czego slozy... ale gdzie je sie ustawia to nie wiem i tu moj problem co do sem to cos tam czajnikuje ale tez nie do konca....

Pytasz się o zasady ustawiania (rozumiem, że o to chodziło z tymi "regolkami") - dostałeś linki do ZASAD. WTB-E10 to właśnie wytyczne budowy urządzeń, o które Ci chodzi. Pisane normalnym językiem, wystarczy się wczytać, a nie "przelecieć" po łebkach i narzekać, że "poligloci". Polska język trudna język? Nie sądzę :-)

Do meritum: Rozdział 2 WTB-E10 powinien wyjaśnić wszystko. Tylko trzeba przeczytać. Tu otrzymasz odpowiedzi w "języku poliglotów", czyli w podobny sposób, jak pisane są instrukcje. Teraz czajnikujesz? ;-)

Sebastian87
nowy

Wysłany: 13-07-2010, 18:00   RBach

Naj prosciej to by bylo sie zatrudnic na koleji badz mniec kogos w rodzinie ktory pracujen na koleji hehehehe... Po drogie przeczytale to cale spedzajac prawie cala noc nad tym i tyle ile wiem tyle sie z tego dowiedzialem poczesci ale jak tak nalegacie to jeszcze raz zasiade przy tym i bede sobie to edukowal!!!!!

drstrach
znawca

Wysłany: 13-07-2010, 18:03   

Sebastian, nie żebym był upierdliwy, ale postaraj się pisać bardziej po polsku, bo mam spore problemy ze zrozumieniem tego co piszesz, a podejrzewam, że nie tylko ja.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 13-07-2010, 18:11   Re: RBach

Sebastian87 napisał/a:
Naj prosciej to by bylo sie zatrudnic na koleji badz mniec kogos w rodzinie ktory pracujen na koleji hehehehe... Po drogie przeczytale to cale spedzajac prawie cala noc nad tym i tyle ile wiem tyle sie z tego dowiedzialem poczesci ale jak tak nalegacie to jeszcze raz zasiade przy tym i bede sobie to edukowal!!!!!

Ja jestem w tej dobrej sytuacji, że kolej to hobby i (przez pewien, spory zresztą, czas) sposób zarabiania na browary :-) Obecnie już w tym bałaganie nie siedzę, znudziło mi się.

Instrukcje warto poczytać, zwłaszcza te dwie kluczowe: E1 i E10 (WTB). Tam jest praktycznie wszystko, co powinieneś wiedzieć GDZIE ustawić semafory i wskaźniki. A zwłaszcza w WTB. Jedna poświęcona noc zaowocuje potem robieniem nawet wielkich stacji "z marszu" - pewne rzeczy się robi z głowy, bez zaglądania do papierów - bo się to pamięta z instrukcji.

Natomiast JAKIE - (kurde, znów swoje teksty powtarzam) - to zależy już od konkretnych układów torowych, czyli od spodziewanych tzw. przebiegów (czyli skąd i dokąd chcesz po stacji jeździć - chodzi o konkretne jazdy w stylu ze stacji A na tory 1 i 3 a z B na 6 i 12).

Jak już będziesz miał wiedzę na temat "gdzie", to "jakie" samo się wyjaśni. W przypadku wskaźników - w E1 jest praktycznie opisane tak, że prościej i precyzyjniej się nie da, a jeśli chodzi o semafory, to albo poszukaj po forum (m.in ja parę razy poruszałem ten temat) albo pisz tu. Tylko koniecznie wtedy zapodaj choćby szkic stacji z podaniem najbardziej podstawowych wymiarów (odległości rozjazdów od peronów, długości torów itp).

:arrow: Strachu:
To działa w dwie strony, mamy tu małą barerę językową :-)
Kolega Sebastian nie "czajnikuje" za bardzo języka instrukcji, natomiast my nie "czajnikujemy" do końca jego wypowiedzi. Zaraz będę wredny i zacznę pisać po kaszubsku :-)
Ostatnio zmieniony przez RBach 13-07-2010, 18:14, w całości zmieniany 2 razy  

Sebastian87
nowy

Wysłany: 17-07-2010, 21:35   

dzieki za taka a nie inna pomoc wszystkim ale jednemu w szczegolnosci musze podziekowac bo pomogl ''psed'' z gory dzieki jakos twojego poska skumkalem i mniej wiecej wiem o co biega temat do usuniecia.....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi