1. wystawa taboru kolejowego - główne atrakcje to:
- PKP Intercity S.A.: lokomotywa „Husarz” oraz EP09, wagon konferencyjny 508A oraz bezprzedziałowy 158A,
- Przewozy Regionalne Sp. z o.o.: wagon REGIOekspres,
- PSMK: wagon pasażerski 4 kl. pochodzenia pruskiego z 1889 r. (najstarszy w kraju czynny pojazd historyczny), cysterna pochodzenia austriackiego z ok. 1905 r.,
- SKM: 19WE – elektryczny zespół trakcyjny (86 metrów),
2. ekspozycja taboru specjalnego PKP Energetyka S.A. i PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.: UNIMOGI, UNIMAN, pociąg sieciowy PS.0012M, podnośnik koszowy,
3. prezentacja ciągnika gąsienicowego (czołg) z pociągu ratunkowego.
Ponadto:
*
przejazdy szynobusem do Muzeum Kolejnictwa,
*
przejażdżki drezyną "Warszawa",
*
przejażdżki drezyną ręczną "Pszczółka LUSIA",
*
zwiedzanie nastawni – miejsca z którego kieruje się ruchem pociągów (grupy po 10 osób co pół godz.),
*
pokazy technik interwencyjnych Straży Ochrony Kolei oraz tresury psów służbowych,
*
konkurs wykręcania śrub z podkładów,
*
prezentacje i filmy edukacyjno-informacyjne oraz konkursy wiedzy o kolei w namiotach poszczególnych Spółek,
*
dla dzieci:
- gry i zabawy na scenie (recytacja i czytanie wierszyków kolejowych, malowanie najdłuższego pociągu na świecie, pokaz baniek mydlanych, budowa lokomotywy z dzieci),
- „Miasteczko dziecięce” z dmuchanym pociągiem-trampoliną oraz kolejką elektryczną,
- warsztaty plastyczne,
- aktywności integracyjne (np. tor przeszkód, przeciąganie liny, skoki w workach, konkurs na celność rzutów do kosza),
- charakteryzatornia z malowaniem twarzy i włosów,
*
gastronomia w dwóch namiotach WARSu,
Muzeum Kolejnictwa (ul. Towarowa):
Bezpłatne zwiedzanie Muzeum; "Wszystko o pociągach" – spotkanie z ekspertem kolejowym, zabawy dla dzieci – kolorowanki; ruchoma makieta kolejki; konkurs wiedzy o kolejnictwie z nagrodami – biletami na przejazd pociągiem RETRO w Sochaczewie.
Nadzwyczajne wydanie "Dni Otwartych w Parowozowni" w Skierniewicach: bezpłatne zwiedzanie należącej do Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei (PSMK) kompleksu zabytkowej parowozowni – kolekcji starego taboru kolejowego (ponad 100 eksponatów, w tym unikaty), warsztatów, kuźni, centrali telefonicznej. Wejścia grup o godzinach: 12.00; 13.00; 14.00 i 15.00.
godz. 12:35 – odjazd pociągu specjalnego ze stacji Warszawa Śródmieście WKD. Pociąg zatrzymywać się będzie na wszystkich przystankach, a przejazd nim będzie bezpłatny.
2. godz. 13:32 – przyjazd pociągu specjalnego do Grodziska Mazowieckiego;
1) godz. 13:40 – powitanie gości przez Zarząd;
2) godz. 14:00 – 14:30 koncert Młodzieżowej Orkiestry Dętej z Grodziska Maz.
KONKURSY DLA DZIECI
1.
od godz. 14:00 - konkurs rysunkowy,
2.
ok. godz. 15:00 – rozstrzygnięcie konkursu rysunkowego,
ATRAKCJE DLA GOŚCI
1.
zwiedzanie Izby Tradycji,
2.
wystawa taboru,
3.
dla najmłodszych: kolejka elektryczna, loteria zręcznościowa,
4.
przejażdżki zabytkowym wagonem EN 80 „BABCIĄ”,
5.
zwiedzanie hali (projekcja filmu),
6.
stoisko WKD,
7.
wystawa fotograficzna,
8.
poczęstunek – tradycyjna grochówka.
ZAKOŃCZENIE IMPREZY
1.
16:35 – odjazd pociągu specjalnego z gośćmi (przejazd bezpłatny).
METRO
Zwiedzanie Stacji Techniczno-Postojowej Metra Warszawskiego Kabaty, (ul. Wilczy Dół 5).
Miejsce: Warszawa, Grodzisk Mazowiecki
Szykuje sie kolejna impreza dla matek z dziećki. Ale tak czy siak i tak tam wpadne (chociażby ze względu na 19WE czy REGIOexpres i 508A. Eksponaty z PSMK też warto ogarnąć. Wbija ktoś?
Bylimy, popatrzylimy, ziewnęlimy. Rok temu było dużo ciekawiej, były KMy, Cargo i gwóźdź programu czyli Ty2. W tym roku dla mnie zerowy poziom atrakcji, zdjęcia w Husarzu to mam już z ubiegłego roku, w 09 to już byłem wszedzie od kabiny przez klapy inspekcyjne silników i szafę wysokiego napięcia na dachu kończąc. Dzieciaki się dobrze bawiły puzonem w dziewiątce, bo słyszałem go cały dzień siedząć na zajęciach :) Pośmiałem się trochę z SOK-istów którzy prezentując swoje umiejeności rodem ze SWAT, stoczyli ciężki pojedynek z bagażnikiem Fabii ;) i to tyle z ciekawostek jak dla mnie. Ktoś ma inne zdanie? ;)
_________________ Technik Elektroenergetyk Transportu Szynowego: Semestr 3!
Pośmiałem się trochę z SOK-istów którzy prezentując swoje umiejeności rodem ze SWAT, stoczyli ciężki pojedynek z bagażnikiem Fabii ;) i to tyle z ciekawostek jak dla mnie. Ktoś ma inne zdanie? ;)
Jak chcesz zobaczyć pokaz umiejętności SOK, to zapraszam do Mysłowic, tam im siekiery pod kanciapą latają;-)