Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-10-2010, 14:44 Tworzenie Spline'ów typu słupy z siecią napowietrzną
Szukałem po naszym forum, trochę znalazłem, ale interesujących mnie odpowiedzi niestety nie. Chodzi mi o to że przeglądając spline'y kolegów pojawia się tam inicjator, divider i terminator.
Inicjator i divider korzystają z tej samej siatki, a terminator z siatki w zasadzie tożsamej ale typu end (pliki tekstur niczym się nie różnią i zapewne siatki też nie). Za to tekstura sieci napowietrznej jest w głownym katalogu razem z plikiem im.
Teraz więc moje pytanie jak stworzyć więc taki dodatek? Domyślam się że słup i linę trzeba stworzyć oddzielnie, potem skopiować słup i dać mu nazwę end (jeżeli chcę by drugi słup był taki sam). A co z liną? Co definiuje jej rozciągliwość (config- czyli robię w g max jak każdy inny dodatek, czy też w jakiś sposób rozciągliwość robi się juz w g max?)
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-10-2010, 17:25
Taki złożony spline tworzy się, jak sam zauważyłeś z różnych obiektów, w zasadzie każdy może być inny. Co do samego spline, czyli elementu rozciągliwego to w wersjach poniżej TS2009 tworzy się go podobnie jak spline bez tych dodatkowych obiektów, musisz więc nadać mu długość w metrach (parametr length) oraz szerokość (width), taki dodatek wyróżnia się jedynie wpisem w configu określającym właśnie dodatkowe elementy initiator, divider i terminator. Dodatkowo będziesz musiał najprawdopodobniej wyłączyć wykrzywianie, czyli ustawić parametr bendy na 0, ale to już kwestia sprawdzenia dodatku w grze jak wygląda z włączonym i wyłączonym (tutaj uwaga bendy może mieć tylko dwie wartości 0 bądź 1)
Wysłany: 03-11-2010, 09:01
No więc tak. Po długich męczarniach spline'a stworzyłem. Wydatnie przyczynili się do tego wujek Grabash, i postujący powyżej DrStrach :) SERDECZNE DZIĘKI ZA POMOC
Pokrótce opiszę tu swoje własne doświadczenia jak stworzyć spline ze słupów i sieci między nimi.
W Gmax tworzymy słup. W zasadzie musi być wycentrowany na współrzędnych 0,0 chyba że ktoś lubi sobie utrudniać życie :) Teraz sprawa ważna- musi być tak obrócony żeby kierował przyszłe liny WZDŁUŻ osi Y! Inaczej powstanie to co mi na początku- słup z siecią rozciągany, tyle że sieć od każdego słupa w poprzek rozciągnięcia spline'a. Może to dobre do bramek trakcyjnych? :P
Następna sprawa, sieć z tego co zaobserwowałem musi się rozciągać ku wartościom ujemnym osi Y, inaczej znów wyjdzie wam to co mi: słupy rozciągnęły się w jedną stronę a sieć w drugą :P
Czyli zgodnie z powyższym tworzymy na 0,0 słup a od niego sieć na kierunek -Y.
Tworzymy katalog dodatku. Zaimportowujemy config z jakiegoś innego znanego wam spline'a tego typu (dlaczego o tym napiszę potem). Teraz tak:
w głównym katalogu powinny się znajdować tekstury dla linii napowietrznej i mesh SAMEJ! wyeksportowanej bez słupa tejże linii. Tworzymy tu dwa katalogi np. slup1 i slup2 do których wrzucamy tekstury słupa. Do słup1 eksportujemy wymodelowany słup SAMODZIELNIE bez sieci (w Gmax opcja select invert i można od razu po eksporcie linii wyeksportować słup. Plik IM musi mieć taką samą nazwę jak katalog. To będzie nasz initiator.
Teraz skąd wziąść drugi. Zapisać plik G max ze słupem i linią. Następnie skasować linie napowietrzne by nie przeszkadzały (już wyeksportowane są przecież i mamy je zapisane w razie czego w pliku G max), a sam słup obracamy o 180 (no chyba że komuś zaczepy lin wyszły na pierwszym słupie idealnie symetrycznie po środku słupa na punkcie Y=0, wtedy rzeczywiście nie trzeba już tego eksportować drugi raz, bo wtedy model initiatora i terminatora może być tożsamy). Po obróceniu eksportujemy jako slup2 do katalogu slup2. To będzie nasz terminator.
W configu:
initiator i divider to slup1
terminator to slup2 (no chyba że można tu podpiąć slup1 gdy jest symetryczny).
asset-filename czyli nazwa pliku IM linii napowietrznych.
lenght i endlenght odpowiadają za długości rozciągliwości
width chyba wcale nie za szerokość jak sugerowano mi, ale za prześwitywanie alphy, bo po zwiększeniu wartości z 1.4 na 1.72 zniknęły brzydkie efekty prześwitywania wzdłuż lin z którymi dawno temu (udanie) walczył Chester przy swych słupach telegraficznych :)
Bendy podobno za wyginalność na boki, ale ja nie testowałem tegoż.
Jest w configu dużo pozycji w sumie wam nieprzydatnych typu isroad istrack, upright które nic nie mówią i najlepiej dlatego wspierać się czyimś konfigiem przy tworzeniu własnego lub wręcz zaimportować czyiś i zmienić tylko nazwy plików gmax i długości końcowych sieci
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 03-11-2010, 09:05, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 06-03-2013, 11:06 alpha czy 3D?? oto jest pytanie
Jak w temacie- tworzę słupy energetyczne niskiego napięcia potrzebne mi do mapy linii 34. Zachodzi pytanie czy izolatory i ich mocowanie do słupa lepiej zrobić w pełnym 3D czy w dwukolorowej alfie? Podobnie rzecz ma się z przewodami. Zrobiłem je w 3D ale nie wiem szczerze mówiąc które rozwiązanie jest lepsze. Chodzi zarówno o wydajność i wygląd.
Proponuję izolatory i mocowania zrobić na dwukolorowej alfie, bo tam raczej nikt nie będzie zaglądał żeby podziwiać detal, a przewody 3D- trójkątny przekrój. Trainz dość brutalnie traktuje przewody oparte na alfie.
Wysłany: 06-03-2013, 11:58
Korzeń napisał/a:
Proponuję izolatory i mocowania zrobić na dwukolorowej alfie, bo tam raczej nikt nie będzie zaglądał żeby podziwiać detal, a przewody 3D- trójkątny przekrój. Trainz dość brutalnie traktuje przewody oparte na alfie.
Właśnie tak próbuję to patentować. A ile zrobiłbyś załamań na tym przewodzie? Ja dałem na początek 6 segmentów wzdłuż, ale zastanawiam się nad 4, a 5 odpada z wiadomych przyczyn (zamiast realistycznego dolnego punktu zwisu będzie płaska powierzchnia vide słupy WN high-res autorstwa Radka Bacha)
Myślę, że 4 zdecydowanie wystarczą. Linie nn mają niewielką rozpiętość przęsła (chyba do 60m) i zwis, więc nie powinna się "kanciastość" mocno rzucać w oczy. Sprawdziłem na szybko w gmax'ie i z 4 segmentami wygląda to przyzwoicie.
Wysłany: 06-03-2013, 12:43
pewnie że się go poradzę ale mam chwilę i chcę dłubać (a wujek będzie jutro dopiero) a opinia innych jest nie mniej ważna :)
Ile dalibyście "radius" czyli promień trójkątnego cylindra? Ja dałem realistyczny 1 cm ale czy to nie za mało jak na warunki trainzowej widoczności? Może dać 2?
Korzeń- dzięki! Nieco mniejszy zwis, i cylinder czteroczęsiowy rzeczywiście nieźle daje sobie radę :)
Ile dalibyście "radius" czyli promień trójkątnego cylindra? Ja dałem realistyczny 1 cm ale czy to nie za mało jak na warunki trainzowej widoczności? Może dać 2?
Cytat:
Główne ciągi napowietrznych linii izolowanych należy wykonywac przewodami (...) o przekroju wynikającym z obliczeń, lecz nie mniejszym niż 70mm^2.
Wychodzi na to, że trzeba dać 3,5cm, ew. 2,5 dla nieizolowanych.
Właśnie tak próbuję to patentować. A ile zrobiłbyś załamań na tym przewodzie? Ja dałem na początek 6 segmentów wzdłuż, ale zastanawiam się nad 4, a 5 odpada z wiadomych przyczyn (zamiast realistycznego dolnego punktu zwisu będzie płaska powierzchnia vide słupy WN high-res autorstwa Radka Bacha)
Tu niestety trzeba przyjąć jakiś kompromis - ja wolałem płaski odcinek zamiast "kantu". Uzyskanie ładnego wygięcia wymagałoby dużo więcej segmentów i liczenia krzywej łańcuchowej Chociaż - jak pisał Korzeń - zwisy w sieciach nn 400/230 są niewielkie. Te moje WN są spore, zwisy duże, to i kanty widać bardziej...
Pomógł: 32 razy Wiek: 63 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 813 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 06-03-2013, 16:04
SP45-166 napisał/a:
Grubość przewodów na każdym monitorze będzie widziana inaczej. Dasz za cienkie to będą znikać, za grube to będzie nie estetyczne, trza wybrać kompromis.
Ja w ŚN dałem najcieńsze jakie było widać na moim monitorze w odległości do 100 m.
Ja podpowiem inną opcję stworzenia przewodu, która zużywa o 1/3 mniej polygonów.
Na mapie Sudety Jesień 1976 autorstwa Kilanzioma popełniłem takie poniemieckie słupy energetyczne sieci SN. Tam przewód zrobiłem z dwóch planów obróconych tyłami do siebie i całość obróciłem o kąt 45. W takim układzie przewód nie jest w pełnym 3D ale ze względu na pochylenie płaszczyzn jest to w praktyce trudne do zauważenia. W przypadku przewodu jezdnego pewnie nie zdałoby to egzaminu ale w odniesieniu do obiektów drugoplanowych można z powodzeniem zastosować taki "uwydajniacz".
Wysłany: 07-03-2013, 13:04
Na początek drobna prośba techniczna do moderacji, aby scalić posty z tego tematu z tematem "Tworzenie Spline'ów typu słupy z siecią napowietrzną" http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=5298
Właśnie odnalazłem ten temacik, i tylko dzięki temu że 2,5 roku temu zapisałem pewne rzeczy dla "potomnych" teraz pewne swoje problemy rozwiązałem szybciej :)
Wysłany: 07-03-2013, 13:31
I jeszcze o słupach- ponieważ ma być cała rodzinka, potrzebuję jak najwięcej porad przy robieniu "prototypa":
tak to wygląda ogółem
z bliska... Czy zwis nie za duży i czy nie nazbyt kwadratowo. Z 4 segmentów jest przewód zrobiony- przekrój jednak trójkąt
wysokość słupa to 8 metrów, chyba akurat. Różnica wysokości między izolatorami w jednym pionie to 0,4 m według danych z podlinkowanych schematów.
Teraz pytanie o sieć. Dwa przewody od góry mają radius 0,02 i wydają sie za grube/ciężkie, trzy po środku mają 0,015 radiusa, a dwa na samym dole 0,01 dł promienia. Pytanie w zasadzie zachodzi o dwa ostatnie. Ja bym się skłaniał ku 0,015 ale nie jestem do końca przekonany czy jednak nie 0,01.
Wpadłem też na taki pomysł by jako terminator dać słup typu A zamiast I. Będzie ciekawiej, a dzięki łącznikom (samym liniom) da się to połączyć spowrotem ze słupami I lub nawet inną wersją słupów NN np drewnianą.
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 07-03-2013, 13:32, w całości zmieniany 3 razy
Tak - w ten sposob to sie robi w "normalnej" energetyce.
Jakie masz ilosci przewodow w liniach? Z tego co ja widywalam jest 2, 4, 5, 8, 9 lin.
Robisz wersje 4 przewody w jednym poziomie - na wioskach i przy torach tego pelno, szczegolnie w starszych instalacjach.
Z 9 liniami się nie spotkałem. Przewiduję wersję od 2 do 7 przewodów :) Myślę jeszcze nad drugim rodzajem izolatorów (Takie z mocowaniem od góry i dołu)
8 przewodow to 2 osobne linie zasilajace, jezeli ma lampy uliczne to powinien byc 9 przewod do ich zasilania/sterowania
I tak - dokladnie o takie cos chodzilo.
Ja w ŚN dałem najcieńsze jakie było widać na moim monitorze w odległości do 100 m.
Zgadzam się, że Bogdan zrobił chyba najfajniejsze polskie przewody do tej pory (w kontekscie wszystkich trainzów).
Ale chyba najlepsze jakie widziałem to rumuńskie druty (chodzi o druty nie o słupy) WN - dodatek nazywa się stalp tensiune czy jakoś tak. Mogę ci podesłać Krzysiek do wglądu. Gdyby coś takiego udało się osiągnąć to super. Tym bardziej że w trybach natywnych TS2009+ wygladają tak samo dobrze jak w TRS2006.
Zwis wygląda dobrze, jak dla mnie może być. Wystarczy sobie porównać z taką linią kablową. U ciebie powinien być mniejszy:
A promień 0.015 powinien wystarczyć.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 07-03-2013, 22:57
Jak wiecie stworzyłem paczkę teletechniczną opartą wyłącznie o 3D. Ma to swoje zalety i wady (jak wszystko). Po pierwsze druciki 3D na pewno nigdzie i w niczym się będą paskudnie przecinać z obiektami, które alfę mają (a są takie, co mieć muszą). Oczywiście poligonowo mamy niezłą orgię, bo jeden taki drut (na planie trójkąta) to jakieś ~24 poligony. Teraz weźmy teletechnikę z 32 drutami i kilkanaście kilometrów z czymś takim :)
No ale energetyka na szczęście to nie teletechnika. Ja swoje dodatki zadedykowałem wersjom gry od 2009 wzwyż nie dlatego, że chciałem być nowoczesny, ale dlatego, że dopiero od tej wersji możliwe jest wprowadzenie wielostopniowego LOD-tree dla dodatków spline. Dzięki temu w jakiś sposób kilometry takich drutów przestają być tak dużym obciążeniem, jak bez LOD. Drugą zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że grafika mieści się w kilkuset kilobajtach, więc to co obecnie najbardziej kopie karty graficzne zminimalizowane jest do granic.
Ty Krzysiu używasz i budujesz na TC, więc musimy zapomnieć o LODzie wielostopniowym, ale wciąż można wprowadzić jednostopniowy. Ponadto przychylam się do koncepcji Qnia, by nie robić drutów na planie trójkąta, tylko na dwóch skrzyżowanych plane'ach. Rzeczywiście taka sieć energetyczna to obiekt drugo- lub trzecioplanowy, więc szczegółowość nie jest tu najważniejsza.
Ilość segmentów takiego druta zależy wyłącznie od Ciebie. Ja zrobiłem 4 i przyznaję, że widać przy jeździe nieco załamania. W dodatku popełniłem małe faux pas i moje druciki mają za małą średnicę, przez co prawie ich nie widać (na pewno znikają na tle lasu, czy innych ciemnych teł). Nie popełnij tego samego błędu i dobierz grubość eksperymentalnie. Ja już u siebie te druty poprawiłem i mam grubsze, ale się z tym tak naje*****, że odechciało mi się opublikować poprawkę :P Podsumowując - przy oszczędności, jaką Ci da zrobienie drucika na dwóch plane'ach możesz śmiało walnąć piąty segment, ale najpierw trzeba sobie przemyśleć, czy jest po co dla dodatku non-trackside :)
Słupy zrobiłem jako inicjator i środkowe (divider) w postaci "I" ale końcowy dałem "A"
Problem pojawia się jeżeli ktoś końcowy chce tez mieć "I" bo same "A" wykluczam, nie mają sensu i zwyczajnie w rzeczywistości linia złożona z samych słupów A nie występuje.
Można temu zaradzić na dwa sposoby. Linia pomocnicza niewidoczna w grze podłączona od strony słupa A usuwa słup końcowy (terminator) w zamian zostawiając puste miejsce. Do tego potrzebne byłyby słupy scenery odpowiednio każda wersja z ilością izlolatorów.
Przeciw temu rozwiązaniu przemawia fakt że trzebaby dodatkowo zrobić 8 wersji ilości izolatorów X 4 rodzaje słupów czyli 32 dodatkowe KUIDy do zainstalowania. Za tym rozwiązaniem przemawia fakt że i tak znajdą się chętni na słupy scenery z izolatorami ale bez sieci do "waloryzacji" rozszabrowanych stacji i posterunków ruchu, poza tym bardzo fajnie się to wstawia. Klikasz, rozciągasz i od razu masz sieć masztów ze słupem A na końcu.
Drugie rozwiązanie to wyeksportować terminator taki jak inicjator, czyli początkowy i końcowy w formie "I", a dodatkowo dać odpowiednio już pochyloną nóżkę scenery do dostawiania by otrzymać słup A. Zaletą jest to że wtedy na nóżce pochylonej nie ma izolatorów tak więc wystarczą 4 takie nogi (4 kuidy), jest dowolność wybierania strony z której nóżka będzie podpierać słup właściwy oraz wysokości podparcia. Wadą jest to że i tak trzeba będzie zapewne dać słupy scenery z izolatorami bez sieci by można było powstawiać je na rozszabrowane stacje z rozkradzionymi przewodami.
Które rozwiązanie wybrać?
W przypadku sieci energetycznej, która jest obiektem drugoplanowym, ja starałbym się możliwie ograniczać ilość różnych modeli. Po prostu żaden świadomy mapotwórca i tak nie będzie wstawiał na mapę więcej niż kilka dodatków symbolizujących (ważne słowo) sieć energetyczną. Pamiętajmy, że TRS to gra o pociągach, dosyć już leciwa zresztą, a nie symulator elektroenergetyki. Więc raczej opcja druga. Poza tym to ja zastanowiłbym się na jeszcze głębszym uproszczeniu tej paczki (dla mnie nie ma sensu robić 2,4,5,8,9 lin, wystarczyłoby np. 4 i 8). Oczywiście można powiedzieć, że każdy wybierze sobie co mu pasuje. Tylko że później ten nadmiar dodatków zapycha bazę gry, a przy budowie mapy łatwo się pomylić i wstawić sobie w różnych miejscach inne wersje, co znowu mnoży kuidy na mapie. Jak dla mnie modelowanie wszystkich występujących w otoczeniu wersji, szczególnie w odniesieniu do obiektu nie związanego bezpośrednio z infrastrukturą kolejową, jest niepotrzebne. Ja bym postawił na "reprezentantów", starając się żeby te wersje były maksymalnie zróżnicowane (inne tekstury słupów i izolatorów).
Poza tym jest jeszcze jedna rzecz do przemyślenia. Nazewnictwo! Czyli jakiś zmyślny kod, który zapewni, że dodatki będą łatwe do znalezienia, w jednym miejscu i łatwe do rozszyfrowania co do zawartości.
Jezeli ciac ten pakiet to:
- jadac pociagiem najczesciej widuje linie zasilajace 2 i 4 przewodowe, lub w postaci warkocza [przewodu izolowanego]. Czasem ale to "piechota" widywalam linie 8 przewodowe lub podwojny warkocz - kilka-kilkanascie slupow przy transformatorze
- zakonczen z okna pociagu niedostrzegalam tzn mozna zostawic pojedynczy slup
- zrobilabym jakies zakonczenie - umocowanie do budynku lub slupa transformatora
Wysłany: 09-03-2013, 10:01
Co do ilości linii, to raczej nie mam zamiaru się ograniczać. Dlaczego? Otóż paczkę którą robię, tworzę przede wszystkim pod pierwszy plan. Takie słupy niesamowicie często występują jako maszty dla opraw oświetlających perony, lub grupy torów. Często są właśnie na pierwszym planie i domykają po bokach najbliższe otoczenie stacji/torów. Przecież nie tworzyłbym tych słupów by się bawić w rozciąganie ich między domami gdzieś tam na horyzoncie. Dlatego też wszelkie dodatki typu zejście na dom, przejścia linii, rozgałęzienia uważam za zbędne. Natomiast bezpośrednimi rzeczami które ze stacji np ja pamiętam są właśnie:
-budynek
-rodzaj torów
-rodzaj peronów
-zastosowane oświetlenie
I jeżeli taka linia stoi niemal w skrajni toru na 4 torowej stacji (a czasem między grupami torów) to wybacz mi QŃ ale ja widzę czy miała 3 czy 5 lin, czy miała otwory w słupach czy może były pełne. Dlatego też i głównie pod kątem zastosowania na stacjach, peronach, grupach towarowych i rampach, chcę by był wybór, i by twórca mapy realnej, jeżeli ma gdzieś słup z dwoma izolatorami (u mnie na mapie przykładowo w Wólce Okrąglik), to żebym zamiast tego nie musiał wstawiać pięciu, bo mnie osobiście taki szczegół irytuje (wiem detalistą jestem)...