Powitał. Zimę już mamy, czas pomyśleć o wakacjach. W głowie kroi mi się pomysł, uderzenia w lipcu w kraje bałkańskie. Plan wyciezki wyglądałby następująco :
Polska - Czechy/Słowacja - Węgry - Rumunia - Bułgaria (w miarę wolnego czasu) - Rumunia - Mołdawia - Ukraina - Polska
ew. powrót przez Słowację i Czechy, kwestia dogadania się.
Cele :
Węgry : węgierskie M62, objazdówka po szopach, ikarusy + zajebisty gulasz na Budapest Keleti :P
Rumunia : ogólnie jestem nastawiony na polowanie na 060Da i pochodne, aczkolwiek trasa będzie ciekawa, łącznie z wizytą w Transylwanii oraz nad morzem Czarnym (zajebiście duży port, i masa prywatnych wozów), bipy itp.
Bułgaria : Tutaj na razie nie myślałem co i jak, ale myślę, że będąc w Bukareszcie, warto by było się wybrać na dwa, trzy dni do Bułgarii, na jeżdżące tam TE109, 060Da czy czeskie skody
Powrót :
Opcje powrotu są do wyboru, ja mam ciśnienie na mołdawskie M62, i chętnie bym sobie je tam popstrykał, ale nie mam jeszcze wiadomości jak wygląda sprawa wjazdu, pobytu itp. bo czytając komentarze w sieci, widzę, że są z tym problemy.
Ceny :
Tanio na pewno to nie wyjdzie, ale jak na dwa tygodnie, bo tyle planuje sobie pośmigać, za drogo nie będzie.
Jak na razie rozgryzłem tylko Rumunię i to nie do końca, ale z pomocą kolegi z Rumunii, jestem już prawie na końcu planowania objazdówki tam
------------------
Ponieważ Interrail się zjebał (zrobili globalny, czyli cała Europa za 279 Euro za 15 dni, albo na pojedyncze kraje, więc robi się nieopłacalny.
Państwa bałkańskię, mają za to bardzo ciekawą okazję nazywającą się Balkan Flexipass :
Za 15 dni płacimy 103 E w drugiej klasie i 145 E w pierwszej. Małym minusem jest, to, że zapewne nie akceptują jej prywatni przewoźnicy (np. w Rumunii).
Co do dojazdu na Węgry, najlepiej jechać przez Czechy, i tak patrząc to po prostu wsiąść w jakiegoś EC do Budapesztu. Cena to ok. 300 Kc licząc od Pardubic do Bratysławy (dalej nie jechałem). Do tego dodajmy noclegi (patrząc po cenach w hostelach, trzeba liczyć ok 10E-14E za dobę w Rumunii np.)
Rozgryzam teraz ceny kuszetek, dopłat, miejscówek itp. Jak coś ciekawego ustalę, to będę pisał w tym temacie :)
Także, jeśli ktoś chce się przejechać osobówką z rumunem na czele - zapraszam ;)
Ostatnio zmieniony przez m0ke 29-11-2010, 20:19, w całości zmieniany 1 raz
Spoko, spoko. Ja miałem do Maroka lecieć, ale żal mi kasy na Arabów. Wolę sobie pozwiedzać tereny ciekawsze i mniej poznane.
Mówisz 3 tygodnie ? Nie wiem ile urlopu dostanę (w styczniu się dowiem), ale chcę się zamknąć w 15-18 dniach. Cena pewnie będzie ok. 2000 zł łącznie (aczkolwiek im więcej tym lepiej :P ).
Witam ponownie. Wakacje tuż tuż, więc mogę powiedzieć coś więcej.
Plan i termin się lekko zmieniły. Wyjazd w okolicach 10 sierpnia i teraz tak. Na pewno Rumunia, Bułgaria. Mam dziki pomysł dojechać do Stambułu, nie jest to aż tak daleko jak się wydaje, a da się fajnie dojechać i trochę pozwiedzać.
Zmieniły się środki transportu. Można pojechać pociągiem, ale od wczoraj na rynku pojawił się PolskiBus.com, który umożliwia transfer do Bratysławy za 1-50 zł. Daje to sporą oszczędność na biletach z Polski, Czech i Słowacji.