Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 14-03-2011, 00:17 Kolej Notecka
Witam
Tematem wątku jest mapa, którą nazwałem Kolej Notecka. Mam tendencję do nazywania map, które robię do miejsca w którym mieszkam.
Mapa jest całkowicie fikcyjna. Z początku miała to być przerobiona mapa z elektryfikacją mapy "Puszcza Notecka", która w ogóle nie powala i która była moją pierwszą mapą. W praniu wyszło coś innego. Kolejną mapą jest niedawno wrzucona "Kujawy", które ciągnęły się jak flaki z olejem. Z efektu w ogóle nie jestem zadowolony. Przyznaję się, nie umiałem robić w ogóle map. Największym problemem dla mnie zawsze było i nadal jest otoczenie, głównie budowa miast. Sądzę, że ta mapa jest znacznie lepsza od poprzednich. Nie wiem czy jest ona super i naprawdę na dobrym poziomie czy też po prostu jest to mapa na której można sobie pojeździć- nie mnie to oceniać :)
Generalnie główną inspiracją była ściągnięta przeze mnie mapa Kolej Bystrzycka. Jeżeli ktoś nie wie i nie umie zabrać się za budowanie mapy, a mapa ta jest w jego klimacie to nie ma nic do stracenia. Przejechałem się mapą, zanotowałem to i owo i efektem jest Kolej Notecka.
Co mamy. +/- 50 km trasy, wiem, że sporo osób czy to na GG czy to na PTT wspominało, że brakuje map z większą szlakową dlatego zdecydowałem się machnąć 100 km/h z paroma ograniczeniami.
7 stacji łącznie z mniejszymi- przystankami. Mapa jest zrobiona "w kółko" dzięki czemu możemy ruszyć sobie z miejscowości A do miejscowości i dotrzeć z powrotem do A przez B i C. Ten kto pojeździ na pewno zauważy o co chodzi.
Dodatki- korzystam z dodatków z packu Kilana i jego mapy Kolej Bystrzycka czyli KB_Support. Może znaleźć się kilka wyjątków ale to wszystko znajdziecie na nieszczęsnym DLS.
Oddaję bez żadnego taboru, semafory w 90% są uzależnione ( nie wszystkie bo mój Trainz mi na to nie pozwala ). Standardowo bez słupków hekto, ponieważ jak zawsze nawet po zapisaniu ich wartości w sesji, podczas jazdy ich wartość wynosi 0, a na dodatek TS czasem mi ich nie widzi... Starałem się usunąć je wszystkie, ale mogą gdzieś się jakieś pojawić.
Mapa ukarze się tutaj jutro najpóźniej w poniedziałek.
Kolejny projekt to mapa realna. Jest to większy projekt linii kolejowych nr 281, 356 oraz 392.
Buduję odcinki:
D29-281 -> Nakło nad Notecią - Kcynia ( ~18 km ) ( ruch osobowy wstrzymany / ruch towarowy czynny )
D29-356 -> Kcynia- Szubin ( ~17 km ) ( odcinek zamknięty )
D29-392 -> Szubin- Żnin ( ~18 km ) ( linia rozebrana w 1993 )
+ Żnin Wąskotorowy- Gąsawa
Niestety, ale bez dodatków mapa nie będzie kurcze fajna, dlatego uśmiecham się do modelarzy, materiał na pewno dostarczę.
No cóż, mapa fajna. Jedna z najlepszych dotychczas prezentowanych. Chociaż klimaty bez druta za bardzo mnie nie ciągną, to ta mapa ma te coś, co przykuło moją uwagę.
Przyjemna mapka, lekuchna jak piórko, temperatura grafy drgnęła mi zaledwie o 3 stopnie, to jest nic! :)
Tam w niektórych miejscach Ci zioło wchodziło w skrajnię agresywnie ale dla mnie to nie jest mega błąd, sie bierze tryb geodety i sie przesuwa i tyle :).
Fajna, relaksująca przejażdżka.
Aaaa, Lutuś jestes pierwszym autorem mapy, którą pobrałem a do której nie brakowalo mi ani jednego dodatku. Gratulacje! :P