FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Moja pierwsza wąskotorowa mapa...
Autor Wiadomość
Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 03-11-2011, 21:43   Moja pierwsza wąskotorowa mapa...

Witam,

Chciałbym się podzielić z forumowiczami moimi skromnymi osiągnięciami przy tworzeniu mapy fikcyjnej. Komentarze i podpowiedzi mile widziane, dodam tylko, że mapa nie jest jeszcze ukończona.

Miłego oglądania :-)

ryszard
znawca

Wysłany: 03-11-2011, 21:59   

Na drugim obrazku podnieś Stara o 10 cm to będzie cień i koła na asfalcie. Poza tym brakuje płyt przejazdowych i chyba tory są deko za wysoko.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-11-2011, 22:10   

ryszard napisał/a:
Na drugim obrazku podnieś Stara o 10 cm to będzie cień i koła na asfalcie. Poza tym brakuje płyt przejazdowych i chyba tory są deko za wysoko.

I wygląda na nieużywanie dodatków w stylu "niewidzialny przejazd". W chwili obecnej włączenie ruchu aut spowoduje, że wystąpią "zdarzenia drogowe" w postaci najechania (przejechania) pociągu przez/na auto. Użycie przejazdu niewidzialnego powoduje zatrzymanie ruchu kołowego na czas przejazdu pociągu.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 03-11-2011, 22:19   

Ok, a skąd takowe płyty przejazdowe wziąć?

Druga porcja screenów:

Wybaczcie podniesione szlabany podczas przejazdu składu, ale nie umiem doprowadzić ich do porządku.

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 03-11-2011, 22:36   

Np. z PTT :>

Obniżyłbym perony.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-11-2011, 22:51   

Qdaty napisał/a:

Wybaczcie podniesione szlabany podczas przejazdu składu, ale nie umiem doprowadzić ich do porządku.

Używając np. packu przejazdowego ZWD/Chestera (po konfiguracji, czyli odpowiednim nazwaniu składników przejazdu) uzyskujesz zamykanie się rogatek przejazdu. To się wiąże z używaniem dodatków typu "przejazd", do którego podłączasz drogi i tory. Zasada jest taka, że przejazd wysyła do powiązanych rogatek/świateł info, czy jest "otwarty" czy "zamknięty" i stosownie do tego rogatki się opuszczają/podnoszą, a sygnalizatory mrugają i dzwonią (albo i nie).

ryszard
znawca

Wysłany: 03-11-2011, 23:11   

W nowościach są płyty przejazdowe drStracha, a konfigurację szlabanów poruszano na forum

drstrach
znawca

Wysłany: 03-11-2011, 23:21   

ryszard napisał/a:
W nowościach są płyty przejazdowe drStracha(...)

Tylko, że te płyty nijak nie będą pasować do wąskich torów, są na tory normalne.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 04-11-2011, 00:05   

ryszard napisał/a:
W nowościach są płyty przejazdowe drStracha, a konfigurację szlabanów poruszano na forum

No własnie, poruszano równeż kwestię że konfigurowalne przejazdy w TS2010 potrafią rozwalić mapę. Jesli tworzysz w TS2010 to rozważ czy nie warto uzyc stale zamknietych szlabanów z trainzdepot.de. Chyba ze ci mocno zalezy na urealnionym ruchu ulicznym, to ryzykuj.

Na trainz.cz powinny byc plyty przejazdowe dla waskiego toru i drewniane i betonowe(albo guma juz nie pamietam), ostatecznie mozesz tak podniesc nawierzchnię drogi zeby szyny byly osadzone w asfalcie.
Tak jak np. tutaj

Ja i tak zrobilem to niezbyt dokladnie ale się da.

A tak bys wiecej o samej mapie napisal, ogolna koncepcja ile km, jakie pomysly na stacje, przemysł... ? Bo tak to screeny fajne.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 04-11-2011, 00:06, w całości zmieniany 1 raz  

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 04-11-2011, 07:35   

Jakiegoś konkretnego pomysłu na trasę nie mam, buduję ją dla przyjemności i sprawdzenia się. W tej chwili jest około 10km torów, umiejscowiłem na niej dwie stacje, zastanawiam się tylko nad elementami przemysłowymi, np. jakąś kopalnią węgla czy magazynami drobnicowymi. Jedyny problem polega na tym, że nie chcę wykorzystywać tych oryginalnych z gry bo są szpetne i zbyt duże jak na kolej wąskotorową (przykładowo kopalnie węgla).

Poza tym na mapie korzystam tylko z polskich dodatków (z wyjątkiem kilku rodzajów drzew).

Jak ewentualnie można taką ,,polską,, kopalnię złożyć? W nowościach w download pojawiły się usystematyzowane dodatki kopalni i koksowni, jednak w tym momencie pojawia się moje pytanie - co z tego, że ustawię te elementy na mapie, jeśli (mówiąc kolokwialnie) sortownie nie będą sypały węgla? Mam nadzieję, że dobrze opisałem to, co kotłuje mi się w głowie :-P

Paczka przejazdów z ZWD już pobrana, jeszcze tylko sygnalizacja i biorę się za poprawki :-)

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 04-11-2011, 08:15   

z ta wiedzą powinieneś złożyć coś ładnego:

http://www.trainz.pl/_for...schemat+kopalni

a w powyzszym wątku:

http://kwkmorcinek.kaczyce.net/ ze schematem kopalni.

+ cała gama dodatków Dawida aka TRS2006 aka KWK Kebab dot. przemysłu węglowego dostępnych tu na ptt.

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 04-11-2011, 08:37   

Ale super, dzięki!

A ja mam znowu problem.... w instrukcji na ZWD napisane jest, że przejazdy wraz z sygnalizacją i zaporami powinny działać po odpowiednim nazwaniu elementów. U mnie nie działają, co widać na screenach: Czy może mieć to związek z tym, że używam Ts09?

Plus jeszcze jeden screen ,,krajobrazowy,,:

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 04-11-2011, 08:42   

oooo nareszcie napisałeś w której wersji trainza robisz mapę :))

co do przejazdow, ustawiłeś odpowiednie triggery na torach? Ustawiles kontroler przejazdowy i polaczyles go niewidzialnym torem z uniweralną płyta przejazdową na torach tak jak napisane w instrukcji do przejazdów? Ponazywales odpowiednio i przyporzadkowałeś te nazwy w kontrolerze? :)

Najpierw instrukcja! :)

PS. Przeczytaj dział FAQ na stronie trainz.pl :)
Ostatnio zmieniony przez Jacek 04-11-2011, 08:43, w całości zmieniany 1 raz  

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 04-11-2011, 09:02   

Hehe, wiem, że powinienem na początku podać wszystkie dane, sory:) po prostu jestem zafrasowany tym, że udało mi się wreszcie stworzyć coś, co w miarę nadaje się do pokazania światu:)

Co do przejazdów to chyba muszę się jeszcze zagłębić w instrukcję...

Postaram się wrzucić jeszcze kilka screenów :-D ale ogólne wrażenia z mapy chyba niezłe, co?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 04-11-2011, 09:03   

avs1000 napisał/a:

co do przejazdow, ustawiłeś odpowiednie triggery na torach? Ustawiles kontroler przejazdowy i polaczyles go niewidzialnym torem z uniweralną płyta przejazdową na torach tak jak napisane w instrukcji do przejazdów? Ponazywales odpowiednio i przyporzadkowałeś te nazwy w kontrolerze? :)

Kolega raczy pisać bezedury :-)
Powyższe dotyczy modułowych przejazdów Erniego, o których kilka postów wyżej było, że rozwalają mapy. I nie działają prawidłowo powyżej 06/TC

Przejazdy ZWD (i kompatybilne akcesoria Erniego typu rogatki i sygnalizatory przejazdowe) konfiguruje się, nadając im odpowiednie nazwy. Tylko. Żadnych triggerów nie potrzeba.
Czyli przejazd (dodatek, do którego przyczepia się tory i drogę) nazywa się właściwie dowolnie, byle na mapie się nie powtarzało, ja osobiście zaczynam nazwy od x i potem cośtam, np. nazwa pobliskiej miejscowości :-) Czyli np. xzadupie.
Natomiast wszystkie akcesoria, które mają współdziałać z danym przejazdem, nazywa się, używając nazwy odpowiedniego przejazdu, dodając na końcu (po spacji!) cyferkiem. Czyli rogatki np. xzadupie 1, xzadupie 2, xzadupie 3 i tak dalej. Nie sprawdzałem, jak to działa w przypadku liter małych/WIELKICH, ale kontrolnie lepiej pisać dokładnie tak samo, jak nazwa przejazdu. Używam tych przejazdów od zawsze i zawsze działały. W 2010 też, bo właśnie ich użyłem zamiast modułowych (tych z kontrolerem) Erniego. Nawet TOP-y idzie pod to podpiąć, z tym, że wtedy trzeba je stawiać bliżej przejazdu (przejazd działa na ok. 300m, czyli dopiero wtedy gdy pociag jest bliżej - opadną patyki, migają światła i ewentualnie odpalają się TOP-y). Oczywiście trzeba używać akcesoriów kompatybilnych z tym systemem, czyli tych od Zwierzaka (ZWD) i Erniego. Inne nie zadziałają, bo ten cały patent chodzi na skryptach (wbrew pozorom).

Acha, jeszcze jedno: tory i droga MUSZĄ być podpięte do dodatku przejazd! Nie da się go po prostu ułożyć na skrzyżowaniu tychże i oczekiwać poprawnego działania. Jeśli nie jest wpięty w tor - to nie "widzi" pociągu, a jeśli nie jest wpięty w drogę - to samochody nie zatrzymają się przed zamkniętym szlabanem.

avs1000 napisał/a:

Najpierw instrukcja! :)

Taa. Byle odpowiednia :-)
Ostatnio zmieniony przez RBach 04-11-2011, 09:06, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 04-11-2011, 09:08   

faktycznie wspominasz o ZWD a nie ZSPK! Raczyłem pisać bzdury, stokrotnie przepraszam. :D. Na szczescie są bardziej wyspani koledzyna forum.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 04-11-2011, 09:13   

Nie lepiej położyć tor, potem przecinającą go jezdnię nie zapominając o tym że nie może być tam wielkiej różnicy w wysokościach, następnie dać jakąś płytę przejazdową, zamkniete rogatki i resztę infry ? A samochodziki to od Sonego najlepiej sobie postawić a z ruchu ulicznego zrezygnować zupełnie.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 04-11-2011, 09:27   

Pawel_15 napisał/a:
Nie lepiej położyć tor, potem przecinającą go jezdnię nie zapominając o tym że nie może być tam wielkiej różnicy w wysokościach, następnie dać jakąś płytę przejazdową, zamkniete rogatki i resztę infry ? A samochodziki to od Sonego najlepiej sobie postawić a z ruchu ulicznego zrezygnować zupełnie.

Można, pod warunkiem, że budujemy mapę okolic Prypeci (miasta oczywiście). W "normalnych" okolicach samochody mają to do siebie, że jeżdżą, a nie stoją. Stawianie atrap ma sens jedynie tam, gdzie linia leci gęstym lasem i widoczność wokół przejazdu to 5m :-)
W terenie otwartym wygląda to nierealnie. Po najbardziej zapyziałych drogach zawsze buja się jakieś Audi 80 albo umc-umc-golf lokalnego cwaniaka :-)

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 04-11-2011, 09:39   

RBach ma rację:) co do przejazdów, to chyba nadal coś jest nie tak. Postępuję według wskazówek z ZWD i Rbacha no i niestety nadal przejazdy nie funkcjonują jak trzeba. Dodam tylko, żeby nie było wątpliwości - przejazdy połączone są z torami i ulicą :-/

Shaggy 
zaawansowany
Ave faur

Wysłany: 04-11-2011, 13:46   

Co do torów, to jak 3d 750mm to tylko te rosyjskie :) Są dużo lepsze, od razu z zwrotnicami

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 04-11-2011, 17:51   

Shaggy, a gdzie można takowe tory namierzyć?

hubjur
super user

Wysłany: 04-11-2011, 18:03   

na tej stronie http://relsomania.ucoz.ru/load/12, tam są tory zwrotnice i inne potrzebne do nich rzeczy

tomek24 
zaawansowany
degustator vodki

Wysłany: 04-11-2011, 18:27   

hubjur napisał/a:
na tej stronie http://relsomania.ucoz.ru/load/12, tam są tory zwrotnice i inne potrzebne do nich rzeczy

Resource not found :-(

Powinno być bez tego /load/12
Ostatnio zmieniony przez tomek24 04-11-2011, 18:30, w całości zmieniany 1 raz  

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 04-11-2011, 22:28   

Te rosyjskie tory są superanckie! :-D

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 05-11-2011, 10:16   

Jak chcesz się fajnie bawić w "wąski tor" to na tej samej stronie są rozjazdy (rielsy) na których możesz sobie ustawiać czy rozjazd idzie na tor zardzewiały czy na wyjeżdżony, zmieniać podkłady itp.
Jedynie są dwa mankamenty.
Po pierwsze nie za fajny skos (bardzo wydłuża stację) - mogły by być bardziej "ostre".
Po drugie te rosyjskie dźwignie do rozjazdów są nie takie "polskie".
Ja wybrnąłem z tej sytuacji że dla własnych potrzeb usunąłem te dźwignie i teraz mogę podpinać jakie mi się tylko podobają.
Zassij i pobaw się to sam zobaczysz.
Ostatnio zmieniony przez EU 04 05-11-2011, 10:17, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu