Pomógł: 27 razy Wiek: 36 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1485 Skąd: Pruszków
Wysłany: 17-01-2012, 14:09 Wystawa kolejowa w Muzeum Kolejnictwa w Warszawie
Makieta w skali 1:30 - pociągi z lat 1900 -1960 - 15 metrowa trasa kolejki - pociągi poruszają sie, puszczają parę i wydają dźwięki. Można zobaczyć, poczuć i usłyszeć prawdziwe parowozy tylko w Muzeum Kolejnictwa w Warszawie. Wejście na salę z makietą dodatkowo płatne.
Specjalny program dla dzieci i młodzieży szkolnej w okresie ferii. Dodatkowo - statyczny pokaz modeli kolei amerykańskiej w skali 1:29.
13 stycznia 2012 zapraszamy o godz. 13.00 do Muzeum Kolejnictwa, gdzie odbędzie się spotkanie autora makiet z przedstawicielami mediów.
Wystawa dostępna będzie dla zwiedzających od 14 stycznia do 26 lutego 2012.
Pomógł: 12 razy Wiek: 34 Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 543 Skąd: Kraków
Wysłany: 17-01-2012, 14:52
Muzeum mogłoby zaprosić modelarzy ze swoimi makietami w skali 1:87,przecież niektóre z nich są tak przepięknie wykonane,a przede wszystkim są o tematyce (dawnych) Polskich kolei.No cóż wolą pokazać h-amerykańskie makiety....
Analizując filmik ze strony...
Jak na mój nos to Muzkol próbuje stworzyć wrażenie, że coś się w tych zatęchłych murach dzieje... niestety są to tylko pozory. W epoce fantastycznych makiet modułowych, kilku aktywnych klubów i przy potencjale stolicy, muzeum funduje zwiedzającym okrąg z torów po którym toczą się fabryczne modele nieco większej skali. Właściwie to nawet nie funduje, bo za "super atrakcję" trzeba płacić ekstra!
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-01-2012, 08:00
Qń napisał/a:
Analizując filmik ze strony...
Jak na mój nos to Muzkol próbuje stworzyć wrażenie, że coś się w tych zatęchłych murach dzieje... niestety są to tylko pozory. W epoce fantastycznych makiet modułowych, kilku aktywnych klubów i przy potencjale stolicy, muzeum funduje zwiedzającym okrąg z torów po którym toczą się fabryczne modele nieco większej skali. Właściwie to nawet nie funduje, bo za "super atrakcję" trzeba płacić ekstra!
Dziękuję, postoję ;-)
Niestety mauzoleum kolejnictwa to jednostka kolejowa która jako pierwsza nadaje się do likwidacji. Znam nieco ludzi którzy w niej pracują. Wielu z nich jest zrzeszonych w WKMK (to ci z Norblina), a reszta osób tam zatrudnionych nie rozróżnia z grubsza parowozu od spalinówki. Kiedyś mając lat -naście, próbowałem się zapisać do WKMK ponieważ wtedy jeszcze bawiło mnie modelarstwo kolejowe, ale nawet wtedy już nie w formie "tortu" (czyli makiety z kółkiem z torów). Na spotkaniu kiedy się zapisywałem, zobaczyłem grupkę podstarzałych brzuchatych nieco komicznie wyglądających panów, a jeden z nich stwierdził- "Ooo! będzie ktoś do chodzenia pod wodę na herbatę..." Na co pan prezes "pokażemy ci gdzie jest ujęcie i będziesz chodził z baniakiem, okej?"
Wyszedłem i już więcej nie wróciłem... Kilka lat później w 2004 kolega zakupił TRS2004, a ja wpadając do niego zobaczyłem tę grę.... i tak przeszedłem na wirtualne modelarstwo :)
Jak wyglądają eksponaty MuzKolu dobrze wiecie... Przy tym co pisał QŃ czyli przy Warszawskich warunkach, powinno być tu piękne muzeum na przedmieściach, z czynnymi parowozami w skali 1:1, bowiem rynek zbytu na to jest ogromny:
-Zawsze tłumy pasażerów na przejazdach pasażerskich na DTP
-filmowcy, telewizja, materiały reklamowe
-wynajmy na imprezy pracownicze, rodzinne, szkolne
Dlaczego nie robi się na tym biznesu, nie wiem...
Co ja bym zrobił gdyby to zależało ode mnie: Zlikwidowałbym MuzKol i sprzedał tereny dworca Głównego za sporą kasę pod deweloperkę, biurowce i supermarkety. Tabor przekazał do Skierniewic lub w ciekawszej wersji wywiózł do Sierpca. W Sierpcu odrestaurował szopę (tak część parowozową jak i dla spalinowozów), i tam urządził w części Parowozowej ekspozycję. Razem z genialnym skansenem wsi Mazowieckiej dałoby to Sierpcowi niezły kombinat turystyczny. Odrestaurowałbym po sztuce parowozu Ol49, oraz Ty2. Na linii do Brodnicy ok~2 km za Sierpcem wybudowałbym stacyjkę na 3 tory "SIERPC SKANSEN" urządzoną w stylu skansenu, tj pełen realizm epoki, drewniane krawędzie peronowe, oświetlenie, wystrój i wyposażenie budynku. W soboty rano pociąg wyruszałby z Płocka dojeżdżał przed południem do Sierpca i wykonywał kursy na trasie Sierpc-Sierpc Skansen. Potem na wieczór wracałby do Płocka i luzem do Sierpca na noc. W niedziele to samo, tyle że na Nasielsk-Sierpc, skomunikowane z dogodnym pociągiem z Warszawy. Tłumy ludzi, weekendowa rozrywka, rozwój miast po trasie i samego Sierpca, zluzowanie ziemi pod budynki w środku Warszawy, oraz bliskość czynnych parowozów w samym Sierpcu, gdzie ostatnio regularnie co ok 2-3 lata przyjeżdża parowóz na kręcenie jakiegoś filmu fabularnego...
A sam skansen wsi mazowieckiej polecam każdemu kto nie był- to nie muzealna ekspozycja, ale prawdziwe domy zwiezione z całego Mazowsza do skansenu, z całym wyposażeniem z epoki, ustawione na planie wsi, z drogą kościółkiem, wiatrakiem, folwarkiem, dworem szlachcica, karczmą i kapliczką na końcu. Na łąkach pasą się zwierzęta, po obejściu chodzą świnie i gęsi, każda chałupa ogrodzona, ze stodółką, chlewikiem, gospodyni wyrabia masło :) trzeba to zobaczyć samemu- maszyna do cofania się w czasie. Dlaczego żaden skansen kolejowy tak nie wygląda? nie wiem
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 18-01-2012, 08:08, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 27 razy Wiek: 36 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1485 Skąd: Pruszków
Wysłany: 19-01-2012, 16:34
Piękne Panie i dostojni Panowie
Właśnie wróciłem z wycieczki do Warszawy i chciałbym podzielić się z Wami moją ekspresją z nią związaną
Otóż makieta faktycznie może wydawać się nieco plastikowa, jednak niekwestionowanym jej atutem jest duża ilość elementów wykonanych przez właściciela kolekcji, wśród których dumnie prezentuje się budynek stacji.
Mnie osobiście (jako wielkiego fana tej lokomotywy) najbardziej urzekł model parowozu TY2, na który gapiłem się bez przerwy (właściciel zadedykował mi jeden kurs Ty-ka)
Na przekór osobom, które zarzucić będą chciały to, że modele są wypacykowane rzucam fakt, że właściciel kolekcji będzie poddawał je waloryzacji oraz znaczenia jako taboru PKP. Sam się na tym zbyt dobrze nie wyznaje, ma człowieka, który to zrobi)
Pomógł: 15 razy Wiek: 42 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-01-2012, 00:25
Hm pewnie będą też chcieli przywłaszczyć sobie EN94 gdy WKD je za niedługo wycofa.
A (stała nie gościnna) makieta w MuzKolu to IMO nie musi być dzieło w stylu pana Lewińskiego, a raczej coś chociaż trochę pozwala pokazać laikom jak działa prawdziwa kolej. Znaczy nie tylko że lokomotywa ciągnie wagony, a jakieś podstawy na temat sygnalizacji itp. dobrze by było aby w polskich realiach. Ech marzenie ściętej głowy.
@ SP45-166 absolutnie się z tym zgadzam. Sam też od dawna uważam że Sierpc jest idealnym miejscem na mazowiecki skansen czynnych parowozów.
_________________ Lenie i dzieci neo do gmaxa!!!
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 20-01-2012, 00:38, w całości zmieniany 1 raz