Dziś sfociłem EC 241 z EU06-07 na czole. W związku z tym nasunęły mi się trzy pytania : Ile jest jeszcze czynnych "Anglików" ? Na jakie pociągi są one najczęściej kierowane ? Kiedy planuje się ich wycofanie ?
14 maszyn jeździło jeszcze w 2005 roku, z tym, że coraz wyjeżdżały one już wtedy ostatnie kilometry do napraw rewizyjnych ciągnąc składy towarowe (często w tandemach spięte kablami ukrotnionego sterowania, w dawnej galerii Chestera były takie fotki). Po wyjeżdżeniu kilometrów lokomotywy zostały odstawione czekając na naprawy rewizyjne. Oczekiwanie trwało rok i pod koniec 2006 roku 06-01 doczekała się rewizji. Co do dalszych losów tych maszyn to z tego co wiem 01 ma iść jako eksponat muzealny do Chabówki a reszta pod palnik, najprawdopodobniej NR, które były ostatnio przeprowadzone były ostatnimi.
EU06 czeste na Waflu, jakimśtam z Krakowa do Olsztyna, lub Białegostoku ;)
Bingo! Trafiłeś! Jak byłem w Kielcach na PKP zarejestrowałem EU06-07 właśnie z Krakowa do Olsztyna.
http://pl.youtube.com/watch?v=R4OSlDCsP1o - jeśli chcecie go pooglądać.