Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 09-12-2012, 21:04 Kabina - podpinanie pod model
Powiedzmy że mam zrobioną kabinę i chcę ją podpiąć do modelu do którego dodałem punkt a.cab na 0,0,0. A w trs zamiast kabiny biała ściana, co jest nie tak?
Poniżej configi:
Wagon-pług
Kod:
kuid <kuid:393457:150>
bogey <kuid:393457:70>
engine 0
name "802S 03"
mass 7500
company "PKW"
origin "PL"
enginespec <kuid:-1:42004201>
class "wagon"
mesh-table {
default {
mesh "wagon.im"
auto-create 1
}
}
description "The Polish snow-plow made in 1980"
interior <kuid:393457:151>
category-region-0 "PL"
category-era-0 "2010s"
category-era-1 "2000s"
category-era-2 "1990s"
category-era-3 "1980s"
category-era-4 "1970s"
category-class "XGS"
asset-filename "802S 03"
thumbnail
kind "traincar"
username "802S 03"
author "Shaggy_PL"
organisation "smpkw"
contact-email "rafalbury95@gmail.com"
contact-website "www.trainz.pl "
license "Zabraniam publikowania dodatkw na innych stronach ni wyznaczonych przeze mnie, modyfikowa i wydawa modyfikacje moich dodatkw bez moich zgody, pobierania korzyci majtkowych.
Dodatek moe by wysyany E-Mailem oraz dodawany do paczek do map. "
kuid-table {
0
1
2
3 <kuid:393457:101>
4 <kuid:-1:42004201>
}
I jeszcze jedno - w zestawie nazw punktów TRS-owych chyba nie ma a.cab - jest a.cabfront i a.cabback. Więc jeżeli nazwałeś punkt dokładnie "a.cab" to nie ma prawa działać.
Ostatnio zmieniony przez adamstan 10-12-2012, 07:38, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 10-12-2012, 09:19
Zamieniłem punk a.cab na a.cabback i dodałem punkt a.cabfront - obydwa są na środku i w tym samym miejscu i dalej biała ściana :/ W configach nic nie zmieniałem.
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
Zamieniłem punk a.cab na a.cabback i dodałem punkt a.cabfront - obydwa są na środku i w tym samym miejscu i dalej biała ściana :/ W configach nic nie zmieniałem.
Wysłany: 10-12-2012, 16:26
Eh :D
mesh-table {
default {
mesh "interior.im"
auto-create 1
}
a powinno być wagon.im
Dalej nie działało, ale wywaliłem z trainza pług i kabinę, wrzuciłem na nowo, czyli tak jak z tamtymi poprawkami - czyli punkty a.cabfront/back i to co wyżej i....
działa :mrgreen:
Tylko jeszcze jedno pytanie, jak znaleźć te współrzędne do kamery, żeby była w odpowiednim miejscu? :D
Ostatnio zmieniony przez Shaggy 10-12-2012, 16:28, w całości zmieniany 1 raz
Tylko jeszcze jedno pytanie, jak znaleźć te współrzędne do kamery, żeby była w odpowiednim miejscu? :D
Wpisać w trainzoptions.txt
Kod:
-freeintcam
, odpalić Trainza, i chodząc kursorami i PgUp/PgDn po kabinie znaleźć właściwe miejsca, a potem spisać współrzędne z lewego dolnego rogu ekranu (w kolejności x,y,z i pochylenie)
-wagon.im interior.im --> nazwy eksportowanych plików, najlepiej nazwać tak jak tutaj i będzie działać.
-wszędzie gdzie jest *coś tam - trzeba wpisać własne
-aby znaleźć odpowiednie miejsce kamery należy wpisać w "trainzoptions" (główny katalog auran, plik tekstowy) "-freeintcam" - i dzięki temu gdy jesteśmy w kabinie możemy się po niej swobodnie poruszać a z lewej strony mamy napisane współrzędne, idziemy do miejsca w którym chcemy żeby była opcjonalna kamera, przepisujemy współrzędne i w linijce "camera0" wpisujemy te współrzędne.
I powinno śmigać.