FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Teksturowanie Zróżnicowane
Autor Wiadomość
kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 11-02-2013, 23:13   Teksturowanie Zróżnicowane

Od dawna poruszany jest temat teksturowania w procesie budowy mapy oraz jego kluczowej roli w finalnym efekcie i realiźmie opracowywanej mapy. Wciąż mimo upływu lat i rozwoju rodzimej sceny ten istotny aspekt budowania TRS'owych map jest rzadko wykorzystywany i na palcach jednej ręki można policzyć projekty, w których teksturowanie gruntu gra istotną rolę.

Opowiemy sobie zatem o tym na przykładzie budowanego obecnie wschodniego fragmentu mapy "Projekt Sudety / Jesień '1976". Okolica przystanku Golińsk:

Po kolei zatem od zera do bohatera,

1). Zaczynamy z gołym segmentem. Kładziemy tory, ustalamy spadek, profil linii, zmiany wysokości, strategiczne punkty typu przejazdy itp.

2). Manualnie dogniatamy teren, wzniesienia, zagłębienia, dopasowujemy grunt i nasypy do torowiska. Projektujemy układ otoczenia.

3). Wprowadzamy we wcześniej zaprojektowany układ wszelkie detale przytorowe, zieleń, spline'y, elementy wielko-gabarytowe, długie ciągi zieleni spline czy duże obiekty scenery, trawę, krzaki itp.

4). Nasycamy detalem i obiektami scenery. Słupki przejazdowe, znaki, wskaźniki, domy, stodoły, drzewa, brakujące elementy główne.

5). Wybieramy kolor główny podstawowy podłoża i wypełniamy nim segment. Z mojej puli wybrałem jedną z tekstur FMA Grass.

6). Wybieramy tekstury uzupełniające 3-4-5 rodzajów trawy, którymi teksturujemy po całym segmencie zmieniając kąt kładzenia i przeplatając je ze sobą. Najlepiej dobrać tekstury markujące różne rodzaje traw, krzewów, zieleni niskiej.

7). Wprowadzamy świadome elementy teksturowania zajmujące większe płaszczyzny. Pola uprawne, trawniki, grządki, zbiorniki wodne, skały itp. Dodajemy odpowiednie tekstury dopasowując je do dodatków spline i scenery. Tekstury cienia pod krzakami, drzewami, domami, tekstury gruntu w obejściach, tekstury odpowiednie pod drogami i torowiskiem. Dopasowujemy całość do siebie, koordynujemy teksturowanie. Wyróżniamy ciemniej tekstury lasu, jaśniej pola. Podkreślamy teksturowaniem wklęsłości terenu (ciemniej) i wypukłości (jaśniej). Nadajemy detale typu wystające skały itp.

8). Nasycamy detalem. Dodajemy ogrodzenia, pojazdy, ludzi, mniejsze obiekty architektury, wprowadzamy sieć napowietrzną (o ile nie była dodana w punkcie 3) i inne detale, dbając o spasowanie tekstur ze sobą i odpowiedni dobór tekstur.

9). Mamy gotowy opracowany segment i kontynuujemy pracę.

Wszystkie moje mapy buduję tylko i wyłącznie w ten sposób. W celu prawidłowego odwzorowania terenu posługuję się zdjęciami, mapami topograficznymi i geodezyjnymi. Nie używam HOG ani innych programów wirtualnego wsparcia. Moja metoda dotyczy manualnego budowania mapy i od początku swojej działalności w TRS stosuję tylko i wyłącznie ją.

*Opracowanie takiego segmentu nie powinno zająć więcej niż godzinę. Godzina to wręcz dużo i pozwala na bardzo pieczołowite opracowanie.
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 11-02-2013, 23:48, w całości zmieniany 3 razy  

piojakub
nowy

Wysłany: 12-02-2013, 13:21   

Witam,
Chciałbym podziękować za ten nowy dział „szkoła geodetów”, moim bardziej doświadczonym kolegom. Wasze porady są bardzo cenne, dla kogoś tak nie doświadczonego jak ja. Człowiek z zazdrością patrzy na Wasze dzieła i myśli sobie „też tak chce”. Dziękuje, że dzielicie się wiedzą. Czekam na więcej. Pozdrawiam.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 12-02-2013, 14:30   

Fajnie że się podoba.

Zapraszamy zatem i zachęcamy mniej doświadczonych Kolegów do zapełniania Piaskownicy :)

Kam55 
super user

Wysłany: 12-02-2013, 15:48   

Co do punktu 6, można jeszcze wybrać sobie jakiś fragment mapy najlepiej pusty. I zrobić sobie na nim "paletę" tzn. dać kilka tekstur i potem już tylko wybrać narzędzia i jest tam taka opcja kopiowania. Zaznaczamy tylko tekstury. I wtedy już tylko nakładamy na dany obszar. Ja mam taką taktykę :-)

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 12-02-2013, 16:05   

OK, ale sporo zależy od warunków miejscowych ;p
To się sprawdza w skali makro, fakt.

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 12-02-2013, 16:32   

Jakims cudem zrobilam sobie taka palete na Grodzisku i pozniej bylo kopiuj-wklej i tylko kopiuj wklej - razem z calym otoczeniem. Mozna sie od tego wkopac w nudna mapke robiona "aby szybciej i aby wiekszy obszar zakryc".

Kam55 
super user

Wysłany: 12-02-2013, 17:27   

Nikt tu nie mówi żeby od razu wszystko :-P To takie tylko na początek jest dobre, później to trzeba się już pędzlem bawić :-D

shenker67
user

Wysłany: 12-02-2013, 21:15   

Jeśli można wtrącić swoje 3 grosze. Wiem, że prawie wszyscy, którzy nakładają tekstury obracają je klawiszami '[' i ']' aby nie wyglądały monotonnie na mapie. Ja przy nakładaniu tekstur odkryłem jeszcze jeden ciekawy sposób ich nałożenia. Gdy mamy nałożyć teksturę przytrzymujemy któryś z klawiszy do obracania tak, aby rozkręcił się on maksymalnie i wtedy nakładamy. Często przynosi to bardzo ciekawe efekty.
Tutaj zwykłe nakładanie z pojedynczymi kliknięciami klawisza do obracania:

Tutaj z użyciem "szybkiego obracania":

A tutaj porównanie wyglądu trawy z zastosowaniem różnych ułożeń:

Trzeba pamiętać, że nie wszystkie tekstury nadają się do takiego obracania np. wszelkiej maści pola uprawne.

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 12-02-2013, 21:44   

Rozumiem ze technika to - trzymac przycisk obrotu tekstury caly czas i klikac mysza na obszar do pomalowania?

shenker67
user

Wysłany: 12-02-2013, 21:48   

Cytat:
Rozumiem ze technika to - trzymac przycisk obrotu tekstury caly czas i klikac mysza na obszar do pomalowania?

Dokładnie tak.
Ostatnio zmieniony przez shenker67 12-02-2013, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 12-02-2013, 21:55   

shenker67 napisał/a:
Cytat:

Dokładnie tak.

Ewentualnie mazać trzymając wciśnięty klawisz obrotu - tez się da.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Krzysiek0507
user

Wysłany: 22-02-2013, 23:42   

kilanziom, bardzo ciekawe jest to o nakładaniu tekstur, już chyba kiedyś zrobiłeś podobny poradnik, jednak chciałbym wiedzieć czy masz jakieś ciekawe sposoby na "miasto", bowiem ja głównie buduje mapy komunikacyjne ale jestem ciekaw czy może masz triki itp

Pozdrawiam Krzysiek

Destroyer
super user

Wysłany: 23-02-2013, 02:07   

Moje pytanie idzie i stronę wielkich molochów przemysłowych zakłady chemiczne ,huty stali, porty morskie czy używać tam zieleni i w jakich ilościach?Jestem "prawie" na ukończeniu zakładów z mojego miasta, wujek google pokazuje ze jest tam sporo zielonego ale jakoś to do mnie nie przemawia.

ryszard
znawca

Wysłany: 23-02-2013, 02:28   

Zieleń w sensie podłoża czy jako roślinność?

Destroyer
super user

Wysłany: 23-02-2013, 11:33   

Jako podłoże i roślinność, na zdjęciach widać ze jest tam dużo zielonego a jak przejeżdżam kolo tych zakładów to widzę tam trochę drzew i krzaków, a na końcu gdzie jest bocznica koltaru tam jest już prawie regularny mały lasek lub większy zagajnik.

ryszard
znawca

Wysłany: 23-02-2013, 12:08   

Wiesz na pamięć nazw tex nie znam ale jak masz Sudety czy Hołopole to możesz się na tych mapach wzorować, mają świetne teksturowanie. Jest jeszcze taka mapa: "Cukrownia Strzeszyn" /chyba nazwy nie przekręciłem/ i popatrz jak tam wygląda otoczenie zakładu.

Odpowiedz do tematu