nie o to chodzi;p chodzi o to ze zazwyczaj my jedziemy na takie "imprezy" bo tam dróżników trzeba na przejazdy. a my z racji tego ze mamy tam planowe obsługi to mamy uprawnienia na linię ;p
nie o to chodzi;p chodzi o to ze zazwyczaj my jedziemy na takie "imprezy" bo tam dróżników trzeba na przejazdy. a my z racji tego ze mamy tam planowe obsługi to mamy uprawnienia na linię ;p
Zatrzymywanie ruchu kołowego na nieczynnych przejazdach w celu przejazdu speczuga zwykle odbywało się w ten sposób że:
wyznaczona osoba z obsługi pociągu po zatrzymaniu się przed skrzyżowaniem z drogą przez którą chcą przejechać - czyli przed przejazdem wychodziła na taki przejazd i zatrzymywała ruchu kołowy.
Następnie podając sygnał "do mnie" pociąg przejeżdżał bezpiecznie.
Ale może zapewnią obsługę przez dróżników co przyczyni się do płynniejszego przejazdu zuga.
ostatnio jak bodaj KSK jechało do sobótki to my jechaliśmy.
dodatkowo teraz aby wyjść sobie na przejazd trzeba mieć papiera odpowiedniego
Że trzeba mieć odpowiednie papiery - egzaminy to jest rzeczą oczywistą, no chyba że do wiedzy tajemnej kolejowej doszła np. wiedza z zakresu ruchu drogowego.
Że trzeba mieć odpowiednie papiery - egzaminy to jest rzeczą oczywistą, no chyba że do wiedzy tajemnej kolejowej doszła np. wiedza z zakresu ruchu drogowego.
Doszła. Musisz mieć uprawnienia do kierowania ruchem (gumowokołowym-asfaltojezdnym), czyli tzw. prawo jazdy na lizak
nie do kierowania ruchem tylko to sie fachowo nazywa
"prawo do wykonywania niektórych czynności związanych z kierowaniem ruchem drogowym"
Powiedział, co wiedział.
No jak to się zmienia!
Nigdy nie myślałem że uczestnictwo w programie młodzieżowej służby ruchu drogowego uprawni mnie do zatrzymywanie ruchu "gumowokołowego - asfltojezdnego" jako pomocnik maszynisty,manewrowy, konduktor czy kierownik zuga.
No chyba że ówczesna władza stwierdziła że wiedza tajemna na ten temat jest u mnie wystarczająca, bo jakiś egzaminów z przepisów ruchu drogowego nie zdawałem o ile mnie pamięć nie myli.