Wiek: 38 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 27 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 05-08-2008, 13:12 Dodatki i rozmiary w MB
Witam, mam kolejny problem i chyba nawet go jeszcze na forum niebylo ale chcialbym zapytać dlaczego moje dodatki są takie spore? Mam budynek i ma on wielkość 5MB a stacja 24 MB, co zrobić aby one nie przekraczaly wiecej niż 3-4?
A ile ważą tektury budynku i stacji - rozdzielczość i rozszerzenie, a także ile waży plik siatki 3D (plus do tego ilość polygonów). Ile masz plików w folderze z dodatkami i jakie tro są pliki.
Złapałem sie trochę za głowę jak zobaczyłem ilość poly i rozmiar tekstury.
Obiekt ma aż 266 poly a tekstura ma 6,5 Mb!
Co do telstury przykładowo dach ma rozdzielczość 512x512, tak samo jak blacha czy okno (które jest osobną teksturą). Nie wiem dlaczego zostało też dolozona tekstura zabite okno, która notabene ma także rozdz. 1024x1024, czyli aż #Mb!. Jedna tekstura o rozd. 512x512 ma wagę 769 kb co w podsumowaniu daje jakieś 6Mb!
Zostajemy przy teksturze.
Tak wygląda sklepik z teksturą 6 Mb.
A tak z tekturą o wadze 230 Kb
Wracając to tektury. Przedstawiam wam troche dziwny sposób ich wyglądu.
Zauważcie namalowałem 2 kolory. Czerwonym kolorem zaznaczone jest to co jest zbędne, a niebieskim jak powinniśmy wykadrować teksturę i co zostawić. Po co nam jakis mur, czy blacha. Wracając do dodatku kłania sie tutaj dobranie wlasciwej tekstury do dodatku. Czy widzieliście kiedyś w blaszonym kiosku monumentalne drzwi oraz okna jakie sż w bogatych willach czy zamkach? Ja nie.
Model
Jak już wspomniałem obiekt ma 266 poly. Małe porównanie - to prawie tyle co jeden ikarus. Ostatnie moje produkcje stacyjek miało max do 160 poly. Kiosk - stacja - jest chyba jakaś różnica. Gdybyśmy chcieli budować tym stylem to dodatki czynałyby się od 1000 poly.
Wracamy do modelu.
Okna:
Okna zostały zrobione z box-ów czyli jakieś 12 poly. Jako, że są 2 daje nam to aż 24. W rzeczywistości powinno być max 4. Stosujemy plane, czyli 2 poly. Na samych oknach oszczędzilismy aż 20 poly.
Drzwi
Identycznie jak okno. W drzwiach został zastosowany box zamiast plane, 12 poly zamiast 2.
Bryła
bryła to juz ogólnie rzecz ciekawa acz straszna. Nie została zrobiona z jednego box-a ale aż z 4!!. czyli 4 boxy zostały złożone w jeden. Wygląda to tak jak na screenie. (1,2,3,4 - to są box). Całość daje aż 48 poly zamiast 8!!
Po rozłożeniu na części zauważyłem 2 box-y w środku, nie wiem po co. Dodatkowe 24 poly. (5,6 - to są te boxy). Cała bryła waży aż 72 poly! 72 poly zamiast 8.
Dach
Przy zaznaczeniu dachu wyszło mi, że ma on 96 poly! Po sprawdzeniu okazało sie, że jest on złozony z 8 box-ów po 12 poly każdy
Taki dach robi sie z jednego box-a i powinien mieć max 10 poly a nie 96.
Po szybkich obliczeniach wychodzi, że domek powinien mieć:
box-8 poly+4 poly okna+2 poly drzwi=14 poly
dach - 10 poly