Wysłany: 13-07-2014, 22:43 Pomorze V3 '2001
Dzień dobry.
Taka sobie mapa, przebieg linii bazuje na mojej bardzo starej trasie pt. "Mała wieś na Pomorzu" pod Trainz 1.4. W skrócie, pyrkotamy sobie SM42 z prędkością 30km/h na długości kilkunastu sektorów. Z przedłużeniem trasy może być cięzko, ponieważ cała para poszła w otoczenie i nawet przy tak krótkim przebiegu mapa ładuje się dobrych kilka minut :P
Jest to jednotorowa, niezelektryfikowana trasa o bardzo lokalnym charakterze. Ramy czasowe to okolice roku 2001, co widać głownie po samochodach i stopniu dewastacji okolicy. Ogólnie mówiąc jest raczej brzydko, a nad tym całym turpizmem górują połamane semafory. Jedyny pozytywny akcent to masowe występowanie Polonezów.
Oczywiście infrastruktura typu wskaźniki właściwie nie istnieje (przyjmijmy, że rozkradziono), układy torowe są nierealistyczne i durne (bo lubię takie), ale pojeździć można. Gdyby ktoś chciał przyjąć tą trasę na jakąś stronę, to chętnie się tym podzielę - po prostu mam wrażenie, że jak zacznę znowu nad tym dłubać, to nigdy nie skończę. A biorąc pod uwagę, że poprzednią większą mapę straciłem przez śmierć dysku, a ta przeżyła już kompletny pad TRSa, to w sumie byłoby szkoda.
wygląda na prawdę fajnie, podoba mi się taki klimat mapy.
Jeśli chcesz, to "przygarnę" mapę na stronę, najlepiej od razu z kompletem zależności - szkoda, żeby czyjaś - nie oszukujmy się - ładna praca zagubiła się w bezkresnych przestrzeniach stron hostingowych.
_________________ Imperium kontratakuje?
Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 14-07-2014, 08:11
Bardzo fajny klimacik. Trochę przestarzałe dodatki, ale to nie odbiera uroku mapie. Żeby było jeszcze fajniej, to proponuję dodać słupki hektometrowe oraz poprawić trochę nieszczęśliwą pomyłkę - zamiast linii teletechnicznych użyłeś wzdłuż torów linii NN.
Jeszcze uwaga poza mapą - moje SP42 i SM42 są w tej chwili najnowszymi modelami tych serii (dostępne na TrainzArt + repainty na stronie kolegi PMT) - działają w TRS 2006 i są po prostu ładniejsze i bardziej zaawansowane niż te, które pojawiają się u Ciebie na screenach. Zachęcamy do wymiany :)
No faktycznie mapka bardzo ciekawa, ale jedyne co mi się trochę nie spodobało to brak filarów podpierających rury ciepłownicze na tym screenie. http://www.majhost.com/ga...clipboard16.jpg
_________________ "Małymi kroczkami do wielkich rzeczy tylko uparty trening tworzy mistrza"
Wysłany: 14-07-2014, 11:19
Idąc od tyłu:
@Bzyk: Jak znajdę jakieś filary, to się pojawią.
@Wujek: Słupki hektometrowe raczej odpuszczę, kupa roboty, a mapa i tak nie jest realistyczna. Ale zobaczę.
Przestarzałe dodatki - to znaczy?
Zastosowałem stare modele Sx42, ponieważ mają działającą kabinę. Próbowałem ją wstawić do modeli Zgreda, ale była umieszczona za nisko. Chyba, że pojawiło się jakieś nowe wnętrze, o którym nie wiem.
@Panzerwik: W niektórych miejscach już tak zrobiłem, w tych zrobionych wcześniej - nie. Jestem niekonsekwentny, wiem.
Wujkowe SM42 ( http://www.trainzart.pl/news.php ) dostępne tutaj też mają tą samą kabinę co te stare modele, ale w porównaniu do starego modelu SM42 są o wiele lepsze Więc polecam je pobrać i ich używać
_________________ "Małymi kroczkami do wielkich rzeczy tylko uparty trening tworzy mistrza"
Wysłany: 14-07-2014, 12:14
O, faktycznie. Dzięki. Lubię te nowsze modele, są dużo ładniejsze i mają lepsze proporcje, ale problemy z kabiną były trochę dyskwalifikujące. Mimo wszystko tabor to jednak kwestia indywidualna, każdy może sobie go dowolnie konfigurować :P
Wysłany: 14-07-2014, 12:16
Przestarzałe dodatki, to znaczy takie, które zostały wydane wiele lat temu, a obecnie dostępne są dla nich dużo ładniejsze i wydajniejsze zamienniki, np. roślinność, domy, tekstury podłoża, tabor, znaki drogowe. Oczywiście nie mam na myśli każdego jednego dodatku z wymienionych kategorii.
A moich SM42 i SP42 nie myl z modelami Zgreda. Stworzyłem od podstaw zupełnie nowe modele, w których została umiejscowiona poprawnie kabina Sir_M'a (tak jak wspomniał Bzyk).
Ten dom wygląda dość archaicznie, zwłaszcza tak blisko torów. Wymieniłbym na coś od samplaire'a, Kudłatego lub kilanzioma. Poza tym mapka bardzo fajna, moje ulubione klimaty.
Wysłany: 14-07-2014, 15:50
@Wujek: Chodziło mi o konkrety :P Roślinność to popularne greenery + czeskie iglaki + polski leśny zestaw. Zgadzam się, że są lekko wiekowe, ale zaczynając tą mapę nie kojarzyłem nic lepszego, dostępnego poza DLS. Obecnie będę się skłaniał raczej ku drzewkom autorstwa Bogdana. Tekstury - węgierskie z PTT, bardzo je lubię bo ładne i łatwo dostępne :P Tabor, jak pisałem wyżej, to rzecz indywidualna, ale oprócz tych nieszczęsnych Sx42 raczej nie jest bardzo stary. A z domami się w pełni zgadzam :P
I obiecuję, już więcej nie będę mylił Twoich Sx42 z tymi od Zgreda :P
Ostatnio zmieniony przez Powerslave 14-07-2014, 15:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 14-07-2014, 16:02
Nie no, spoko. Może moja wypowiedź zabrzmiało nieco pretensjonalnie, ale nie miała taka być. Chciałem tylko zasugerować, że model Zgreda to nie to samo co mój model, szczególnie dlatego, że sam kiedyś zrobiłem kilka repaintów na jego tworach - i są wciąż dostępne.
Roślinność Bogdana jest chyba 2009+, chociaż możliwe, że coś w międzyczasie przegapiłem. Niemniej polecam, sam używam. Domy to tak jak piszą koledzy - KilanZiom, Samplaire, Kudłacz, no i moich też jest trochę. Tekstury FMA są wciąż ok, ale trzeba je dobrze dobrać jednocześnie pamiętając o jak najmniejszej skali. Co do taboru, to te 42 rzucały się najbardziej w oczy. Bipy są ok, widziałem tylko jakąś węglarkę, która już trochę trąci.
Prosta rada na podmianę, która powinna być skuteczna - żeby zminimalizować poprawki - spline zastąpić spline'm z poziomu configu mapy - znajdujesz kuid linii NN a dajesz kuid nowocześnie pięknej lini teletech. I podobnie z domkami. Działa zawsze - oszczędza dużo czasu.
Prosta rada na podmianę, która powinna być skuteczna - żeby zminimalizować poprawki - spline zastąpić spline'm z poziomu configu mapy
To się nie ma prawa udać
Mapa bardzo fajna. Taki oldschool w dobrym tonie Bardzo klimatycznie ci to wyszło. Zaraz pewnie wpadnie Rysio i zepsuje pozytywne wrażenie, ale mi się projekt podoba.
Co do uwag. Masz np. plac z drewnem. Pomyślałeś o jakimś prostym łańcuchu dostaw z wykorzystaniem naszych ładowni i towarów PNT? Zawsze to więcej zabawy. Jeśli możesz, zrób jeszcze z poziomu maszynisty jakieś rzuty z góry, albo z minimapy, żeby można było sobie obejrzeć układy torowe. Poza tym koledzy chyba wszystko już wyłapali.
Tu bym proponował zrobić jakś manewr markujący konstrukcję nośną tych rur, bo w chwili obecnej nie bardzo wiadomo jak wyginają się do góry, ponownie do pionu, na dół i ponownie do pionu. Brakuje tu jakby stelażu czy podpór. Trzeba by to zamarkować jakoś.
Wysłany: 14-07-2014, 19:28
Cytat:
Ano przegapiłeś to , czyli paczka moich roślinek pod 2004 wisząca na Twojej stronie :)
No właśnie. Wiedziałem, że coś się działo w temacie. Ale faktu, że zapomniałem o własnoręcznym wrzucaniu tych roślinek komentować już nie będę. Pomińmy to milczeniem :P
Pomógł: 27 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1485 Skąd: Pruszków
Wysłany: 15-07-2014, 12:51
Mapa wraz z paczką zależności wisi u mnie na stronie jako wersja beta.
Z czasem jak zgłaszane będą do mnie aktualne wersje będę aktualizował paczkę na stronie. Zapraszam do pobierania - osobiście uważam, że warto się przyjrzeć tej ładnej produkcji.
Zaznaczam oczywiście, że wszelkie uwagi co do mapy należy zgłaszać tutaj, a nie do mnie :)
Wysłany: 15-07-2014, 16:43
No dobra, skoro działa, to się cieszę. Odpowiem jeszcze na parę kwestii, które sobie przypomniałem/sprawdziłem.
1) Wzdłuż torów jest linia telegrafu, a nie NN, przynajmniej tak była opisana.
2) Jeśli chodzi o domki, to się jednak wytłumaczę - chciałem uniknąć sytuacji, w której obok siebie stałoby kilka identycznych budynków. Stąd też obok domów Samplaire'a albo Wujka 082 pojawiły się modele starsze :P
3) Rurociąg jest na tyle kłopotliwy, że jego moduły są dość spore i nie bardzo mam gdzie tam wstawić podpory. Z wielkim trudem wcisnąłem jedną.
4) Komuś jeszcze coś brakuje? Pliki, które zaginęły to 2 wagony, mój stary repaint SM42 i węglarka Es. Gdyby ktoś nie mógł się bez nich obyć, to tez je wrzuciłem: http://hostuje.net/file.p...26d754e3bb4851f
5) Jesli chodzi o roślinność, to miałem na myśli właśnie tą pod 2004 :P Obiecuję, że kiedyś jej użyję.
6) Jeśli ktoś ma chęć i ochotę, to nie mam nic przeciwko autorskim modyfikacjom (np. działające ładownie, w które ja się raczej bawił nie będę). Proszę tylko zaznaczyć kto jest autorem mapy :P
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 15-07-2014, 16:45
Mapa jeśli chodzi o całokształt bardzo mi się podoba, ma fajny klimat i naprawdę cieszy oko.
Aż szkoda że nie jest trochę dłuższa ;P
Z paru rzeczy które bym zasugerował to, poza tym co mówili koledzy (linia NN wzdłuż torów, brak podpór pod rury ciepłownicze, ewentualnie brak słupków hektometrowych), to:
http://www.majhost.com/ga...clipboard01.jpg
- moim zdaniem warto byłoby wymienić te "pudełkowo-paintowe" napędy (to nawet nie wiadomo czy to EEA4 czy JEA29 ;P) na jakikolwiek pakiet polskich napędów, np. tych:
http://trainz.krb.com.pl/?napedy-jea-29,53
bo te co są wyglądają jak pudełka i trochę szpecą wizualny odbiór mapy - otoczenie jest wypieszczone z ogromnym pietyzmem i starannością, a tu od razu pierwsze co się rzuca w oczy to te napędy-klocki ;P A rzucają się baaaardzo, bo to bądź co bądź jest jednak infrastruktura kolejowa pierwszego rządu. Poza tym w tym miejscu również wypadałoby dać płyty przejazdowe - w tej chwili szyny wystają nad poziom drogi i raczej nie bardzo da się w tym miejscu przejechać przez tory.
http://www.majhost.com/ga...clipboard12.jpg
- ten most drogowy na dalszym planie wygląda moim zdaniem trochę zbyt nowocześnie i "ekstrawagancko" jak na tą drogę gruntową, warto ew. pomyśleć nad wymianą mostu na jakiś mniej nowoczesny albo "podwyższeniem standardu" drogi (np. położeniem asfaltu). Bo tak jakoś wątpię aby ktoś silił się na taki most łukowy na polnej drodze ;P aczkolwiek ogólnie to jest to na dalszym planie więc może nie rzucać się tak w oczy, więc to raczej pierdoła ;P
Co do rur ciepłowniczych, to warto przyjrzeć się choćby tej paczce z downloadu PTT:
http://www.trainz.pl/_dow...ownicze_01.html
- z tego co pamiętam są w niej podpory do rur ciepłowniczych. A z tymi rurami również należałoby coś zrobić - tj. dodać podpory - bo również szpeci to strasznie wygląd mapy (pierwsze co się rzuca w oczy na screenach to brak podpór do rur ciepłowniczych).
Ode mnie to chyba tyle.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 15-07-2014, 16:47, w całości zmieniany 1 raz
Ja powiem tylko tyle, że mapa ma świetny klimat. Dzięki tej trawie, której jest wszędzie pełno człowiek po prostu czuje ten lekki powiew wiatru. Ten charakterystyczny zapach podkładów. Trawa w tak dużej ilości daje niezwykłe poczucie realistyczności. Tylko niestety co za tym idzie strasznie zamula kompa. Na i5, 8GB RAM i HD7870 mam ok 20-30 FPS. Sprawę wydajności pogarszają pojazdy na złomowisku z stalkera. Ile one mają poly? 20k?