Wysłany: 21-07-2014, 23:47 Chełmno - szukam różnych różniastych
Witajcie.
Szukam jakichkolwiek archiwów związanych ze stacją Chełmno. Ostatnimi czasy to miasto stało się mi dość bliskie. W jego współczesnym para-centrum (naturalnie za centrum robi starówka :p) stoi sobie biedra. Doznałem niemałego szoku, kiedy przypadkiem odkryłem, że biedra stoi dokładnie na głowicy dość obszernej, zapomnianej przez świat stacji kolejowej, w dodatku stacji końcowej. Co więcej okazało się zupełnie przypadkowo odkryta... hmm powiedzmy płaska ścieżka przez krzaki jest starym nasypem kolejowym. Zacząłem drążyć temat. Dosłownie sekundy zajęło przejrzenie kolejowej bazy danych, starych map topo na geoportalu, dokopanie się do kilku wątłych tematów na forach. Czy ktoś ma i ewentualnie mógłby udostępnić, albo naprowadzić na jakiekolwiek plany stacyjne, zdjęcia z ostatnich, czynnych lat węzła i linii kolejowych Chełmno-Kornatowo, Chełmno-Toruń. Naturalnie skupiając się na tym pierwszym. Z nieszkodliwego zainteresowania się ot nasypem w krzakach przeszło do "a gdyby tak Trainz to ożywił" :)
Googlowanie daje w pierwszej kolejności takie co ciekawsze rezultaty:
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 21-07-2014, 23:58
Gryszak, jeżeli interesują Cię skany SRJP tabeli 411 Kornatowo - Chełmno to wyślij PW o treści 411 na mój nick to postaram się zeskanować tę tabelę od SRJP 1989/1990 do tabeli w której zawieszono przewozy na tej linii. Ta linia to był typowy kikut w stylu Twarda Góra - Nowe czy Morze Szczyn - Gniew (tabele 427 i 428 uwalone w SRJP 1990/1992 na stałe) i podejrzewam że nie będzie z tym dużo roboty. Gratis mogę podesłać skany tabeli 415 czyli linia Malbork - Toruń i zobaczysz sobie jakie były skomunikowania. SRJP 89/90 oraz 90/92 to trzy pary w obie strony Zainteresowany ? Ślij PW o treści 411 na mój nick a staniesz się posiadaczem skanów rozkładów jazdy tej jakże wyjątkowej linii kolejowej po prawej stronie Wisły :P
W temacie linii kolejowej Kornatowo - Chełmno to u RBacha na stronie wisi plan schematyczny stacji Kornatowo przed przebudową. Linia ta biegła wzdłuż dróg z Kornatowa do Stolna i dalej wzdłuż DK91 do Chełmna. W związku z tym na street viev widać trochę pozostałości po tym odcinku. Pod koniec lat świetności zostało wprowadzone ograniczenie do 15km/h, linia pomimo lokalnego charakteru obsługiwała dość duży ruch towarowy do Stolna i Chełmna. Jednak zmiana ustroju poskutkowała zamknięciem.
Co do zdjęć to wielu nie znalazłem chociaż pewnie jakieś istnieją wśród lokalnej społeczności. W internecie wisi tyle i to niestety chyba nie z Chełmna, a z Unisławia: http://www.kapturczak.vdl.pl/b2ja/dziecinstwo.htm
Co by nie mówić to na północy województwa Kujawsko-Pomorskiego sieć kolejowa stanowiła dość gęstą siatkę. Szkoda, że nie do dziś...
Takie zdjęcie wisiało kiedyś na WRP. Jeszcze za czasów istnienia linii. Mam nadzieję że autor się nie obrazi. Zniknie z iv.pl automatycznie po 30 dniach.
Tam jeszcze nie dawno stała nastawnia i dworzec kolejowy - i to długie lata po wyrwaniu torowisk. Czyżby i to przestało istnieć?
Sam budynek dworca w Chełmnie istnieje i został adoptowany do innych celów, obecnie wygląda tak: http://goo.gl/maps/8gLJ6 Co do nastawni to nie wiem czy nie została rozebrana.