Wysłany: 06-11-2014, 22:05 Load_map.tga Jakiej wielkości plik dać?
W zasadzie wszystko jest w tytule. Skąd moje zastanowienie? Od kiedy robię węglarki zastanawiam się nad sensownością tego pliku. W zasadzie nie jest widoczny nigdy. W zależności od przyjętego sposobu animacji ładunku lewituje 200m pod wagonem lub jest do góry nogami w pace. Rozumiem, że plik musi byc i basta, ale czy ma znaczenie jakiej jest wielkości? Otóż towary PNT mają 256x256, apre-PNT 128x128. Jednak, jak wspomniałem, gdy nie ma ładunku na wagonie plik może mieć i 16x16, tak? Czy load_map.tga, ten defaultowy, w wagonie, jest kiedykolwiek widoczny?
Przetestowałem zmniejszenie tekstury 'load_map' do rozmiaru 16x16 pikseli, dodałem też kanał alfa, a efekt bardzo mile mnie zaskoczył i nie wiem dlaczego nie wpadłem na to rozwiązanie wcześniej.
Wgląda na to, że plik 'load_map.tga' jest potrzebny tylko do pokrycia siatki próżnego wagonu, w momencie załadowania go ładunkiem sypkim 'wskakuje' właściwa tekstura towaru, nie ma też żadnych niepożądanych efektów.
Przy mojej metodzie 'mocowania' siatki load, czyli odwrócenie o 180 stopni na klatce zerowej, był problem z widocznymi 'resztkami' mocno wybrzuszonych stożków, kanał alfa skutecznie to wyeliminował.
Rozwiązanie z alfą należy jeszcze przetestować w szerszym gronie i jeśli nie będzie żadnych przeciwwskazań, przyjmę to za normę w moich modelach, natomiast wielkość pliku 'load_map' możemy spokojnie robić 16x16 pikseli.
Alfy, tak jak pisze Samplaire to radziłbym unikać. Zamiast obracania towaru o 180 stopni lepiej schować go "głęboko pod ziemię". Natomiast zmniejszanie tekstury towaru w modelu jest chyba jak najbardziej zasadne (bo ważne są chyba tylko proporcje, a nie bezwględny rozmiar mapy tga która i tak jest zastępowana teksturą z pliku towaru).