Wysłany: 12-05-2015, 12:33 Dodatki typu Chunky Mesh (np. Tory S49 drStracha)
Zauważyłem, że niektóre tory doktora działają dobrze w T:ANE, a niektóre nie. Po krótkim śledztwie doszedłem do tego, ze te, które mają wpis:
Kod:
trainz-build 2.4
działają poprawnie, a te, które mają wpis:
Kod:
trainz-build 2.7
Wykazują błąd:
Kod:
Track preview mesh 'default.im' is missing
Tak więc takie dodatki wystarczy poprawić wpisując w trainz-build 2.4
Proszę o potwierdzenie, że ten sposób działa również w dodatkach Bogdana, o których jest mowa w innym temacie, wtedy poproszę Pana Czerwonego o przyklejenie tego tematu.
PS
Najprawdopodobniej problem powstał podczas aktualizowania torów, zeby mogły być przyjęte na DLS, gdy najniższy obsługiwany build był właśnie 2.7. Zmiana buildu na 2.7 nie powoduje błędów w TC-TS12, ale powoduje błąd w T:ANE właśnie.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-05-2015, 15:47
Ale jest to raczej rozwiązanie doraźne, do zrobienia we własnym zakresie. Może lepszym rozwiązaniem jest to zaproponowane przez Rysztura w tym wątku: http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=9943
BTW jak kupię TANE (może kiedyś), to spróbuję je zaktualizować do standardu DLS.
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 14-05-2015, 07:45
Witam!
Ja ze swej strony mogę dorzucić, że tez miałem problem z torami S49 drstracha. Spróbowałem metody dorzucenia pliku "default.im" do każdego katalogu i zadziałało Teraz wszystkie tory są bez błędów!
Na razie nie mam jeszcze TANE, ale czytając post rysztura http://www.trainz.pl/_for...lny+plik#151617 sam jestem ciekaw jaki plik i skąd należy sobie skopiować do folderu błędnego toru w TANE.
Bo jeżeli to ma być robione po to by oszukać TANE i może to być dowolny plik im, to warto to robić tak by był on jak najlżejszy. Spróbujcie dodać IM zrobiony w PEV AttachmentMaker: tane.im
Ma tylko 2 poligony, nie potrzebuje żadnego pliku graficznego, czy tekstowego. W przypadku tych torów Bogdana trzeba by tylko zmienić nazwę na default.im
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Dokładnie tak jak napisał D_M. Dowolny czytaj najlżejszy plik z rozszerzeniem *.im nazywamy default.im i wklejamy go do katalogu dodatku. Zatwierdzamy i to wszystko. Nie robimy żadnych zmian w configu.
Ja dzisiaj spróbowałem ze zmianą nazwy pliku im będącego już w folderze dodatku na default.im i odpowiednią zmianą wpisu w configu.
Zastanawiam się, która opcja jest lepsza, ale biorąc pod uwagę fakt, że w TANE i tak grają ludzie, którzy mają mocniejsze kompy i karty graficzne nie ma to chyba większego znaczenia
Ale i tak chyba najłatwiejszą rzeczą jest zmiana buildu na 2.4
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-05-2015, 10:19
Dajcie mi chwilkę (dłuższą), ogarnąłem się z moim byłym pracodawcą i mam teraz trochę wolnego (jakieś 3 miesiące ), to spróbuję ogarnąć ten problem. Nie wiem tylko czy chce mi się kupować TANE, bo to straszna kupa jest
Ktoś wrzucił na DLS te tory w takim stanie. Ale ja te tory kiedyś poprawiłem u siebie i działające wrzuciłem tutaj. One mają ten sam kuid co te najnowsze z DLS.