FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Żary - Kołobrzeg

Jaka ocena za trasę?
5
26%
 26%  [ 12 ]
4
13%
 13%  [ 6 ]
3
36%
 36%  [ 17 ]
2
6%
 6%  [ 3 ]
1
17%
 17%  [ 8 ]
Głosowań: 46
Wszystkich Głosów: 46

Autor Wiadomość
Marcin S 
super user

Wysłany: 07-01-2009, 01:19   Żary - Kołobrzeg

Witam.

Chciałbym Wam zaprezentować jedno z moich "dzieł" a głównie chodzi mi o mapę, co prawda robiona już od wakacji ale z dużymi przerwami, no ale do rzeczy.

Stacje które będą na mapie:
ŻARY - Starocin po - Brzeźno sthp - Międzyborów po - Nadarzyn - Mamajowo Zał. pp - Mamajowo sthp - Angelika po - Supłowo Wola po - Supłowo Główne - Supłowo Bemowo po - Reda sthp - Wejherowo Śmiechowo po - Wejherowo sthp - Tymień po - Łasin Koszaliński po - Ustronie Morskie mlp - Bagicz po - KOŁOBRZEG

Trasa jest aktualnie robiona w okolicach miejscowości:
Tymień.

Ilość kilometrów dotąd zrobiona:
52,4 km

Opis:
Trasa jest tzw. "pół żartem-pół serio" Żartem to przykładowo nazwy stacji lub przystanków :P np imię mojej dziewczyny tu występuje ;). Również odległości pomiędzy stacjami, itp...
Natomiast na serio to stacje: Reda, Wejherowo, Ustronie Morskie i Kołobrzeg. Będą robione realistycznie dzięki planom ukł. torowiska oraz sygnalizacji (otoczenie wokół stacji będzie fikcyjne).
Przepisy E1, R1 są prawidłowo stosowane, każdy szczegół praktycznie wzięty pod uwagę nawet nazwy semaforów np. A½ lub B²/m, stosowanie czujników SHP, itp...

Dodatki do trasy:
W tej trasie będzie kilka "misji" będą do tego osobne rozkłady jazdy, WOS (Wykaz Ostrzeżeń Stałych) oraz mogą być też Rozkazy pisemne "S".

Screnny:

I jeszcze informacja... Jak na screenach powyżej widać że nie wszędzie jest dobrze wypełnione miejsce, są puste pola, brak trawy, itp.. No cóż odpowiem na to jedno ta trasa głównie będzie służyć prowadzeniu taboru HDM'u więc jazdą z kabiny.. Ja rozumiem że nie wszyscy posiadają "rakiety" mówię tu o komputerze i przy większej ilości grafiki mogło to by spowodować pokaz slajdów a nie płynną jazdę... Już przy niektórych stacjach powoduje się przycinanie gry i długie buforowanie więc to było by bez sensu jeszcze tłuc niepotrzebnie grafikę.. Na niektórych mogłem sobie pozwolić a na niektórych musiałem oszczędniej. Więc z góry proszę o darowanie sobie postów że tu za pusto, tam za pusto, wszędzie pusto... Ta trasa wciąż będzie poprawiana, itd.. więc gdzie można by było pododawać grafikę to zawsze jakieś pola lub lasy można zrobić.

Pozdrawiam
Marcin S
Ostatnio zmieniony przez Marcin S 07-01-2009, 01:30, w całości zmieniany 2 razy  

Wojtek
trainz

Wysłany: 07-01-2009, 08:05   

Mapa zapowiada się ciekawie,jest dobra.

PS:Skąd masz niebiesko białego EU?

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 07-01-2009, 10:36   

Ogromna ilość screenów przedstawiająca wielokrotnie to samo ujęcie (np. widok z maszynisty w różnych miejscach, czy widok szlaku dwutorowego w różnych miejscach). Wręcz znikoma ilość screenów z góry, z daleka. Bardzo uboga ilość tekstur na podłożu, Używanie tego samego typu drzew identycznie ustawionych - monotonia. Używanie wbudowanych drzew - to powinno być wręcz zakazane. Robisz stacje przy których usytuowanych jest tylko kilka budynków, a wszędzie indziej są tylko rzadko porozrzucane pojedyncze takie same drzewa.
Moim zdaniem ten projekt jest słaby. Zdecydowanie musisz urozmaicić tą mapkę.
Ostatnio zmieniony przez Jamal 07-01-2009, 10:37, w całości zmieniany 1 raz  

mayday82
nowy

Wysłany: 07-01-2009, 10:47   

http://www.fotosik.pl/sho...df1753e6220c2df

Drzewa nie międzytorzu - hm..... ciekawe :)
Ostatnio zmieniony przez mayday82 07-01-2009, 10:48, w całości zmieniany 1 raz  

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 07-01-2009, 11:39   

mayday82 napisał/a:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6df1753e6220c2df

To akurat to nic nadzwyczajnego. Można sobie zobaczyć stację Knurów, Szczygłowice Kopalnia. Wiele jest takich stacji, gdzie nikt się nie zajmował szerokim międzytorzem i zarosły one w końcu drzewami...

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 07-01-2009, 12:06   

O! Żary :) A łeee... fikcyjne :p a ja już przez chwile myslałem że mi ktoś oszczędził biedzenia się z tą stacją ;p
A co do mapy... to jak dla mnie tam troche za płasko, mało szczegółów i ta nieszczesna Czeska zielona textura z wymodelowaną trawą... średnio mi się widzi.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2009, 15:37   

Tragedia. Ta mapka to takie cofnięcie się o jakieś 4 lata wstecz. Koledzy myślę że wypisali błędy. Tekstury, płaszczyzny, budynki, pustka. Proponuję ściągnąć Ci mój Pack Stacyjny - Bronie i podpatrzyć jak się powinno robić szlak i małe miasteczka. Bo ustawienie kilku bloków w sposób niechlujny tego nie zrobi. Poobserwuj mapki Jamala, screeny z mojej mapy Bronie-Mazowsze oraz Magistrala Mazowiecka.

Cytat:
I jeszcze informacja... Jak na screenach powyżej widać że nie wszędzie jest dobrze wypełnione miejsce, są puste pola, brak trawy, itp.. No cóż odpowiem na to jedno ta trasa głównie będzie służyć prowadzeniu taboru HDM'u więc jazdą z kabiny.. Ja rozumiem że nie wszyscy posiadają "rakiety" mówię tu o komputerze i przy większej ilości grafiki mogło to by spowodować pokaz slajdów a nie płynną jazdę... Już przy niektórych stacjach powoduje się przycinanie gry i długie buforowanie więc to było by bez sensu jeszcze tłuc niepotrzebnie grafikę.. Na niektórych mogłem sobie pozwolić a na niektórych musiałem oszczędniej. Więc z góry proszę o darowanie sobie postów że tu za pusto, tam za pusto, wszędzie pusto... Ta trasa wciąż będzie poprawiana, itd.. więc gdzie można by było pododawać grafikę to zawsze jakieś pola lub lasy można zrobić.

No to zrób sobie z jakieś 100 pustych segmentów, nie dawaj tam tekstur, bo Ci kompa zatną, użyj angielskich torów, tylko tak wiesz, nie rob stacji kolejowych bo kompa zatną i wogóle. Szczerze to ja się nie dziwie że Ci ta mapka tnie, widzimy tutaj wiele grzechów geodety czyli:
- Cholernie ciężkie tory 3D
- Cholernie brzydką i ciężką czeską trawę 3D
- Używanie przepolygonowanych dodatków (np. domek widoczny tutaj: http://www.fotosik.pl/sho...00c41ecb2153057 )
- Miejscowe uwalenia szlaku trawą greenery.

Sumując: Można to zrobić dwa razy lżej ale zarazem 10 razy ładniej.

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 07-01-2009, 17:58   

Na screenie z siódemką po co stoi semafor? Z tego co wiem na liniach jednotorowych nie stosuje się SBLek :P Chyba że się mylę :P
Ostatnio zmieniony przez Kamil 07-01-2009, 17:58, w całości zmieniany 1 raz  

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 07-01-2009, 18:06   

Kamil napisał/a:
Na screenie z siódemką po co stoi semafor? Z tego co wiem na liniach jednotorowych nie stosuje się SBLek :P Chyba że się mylę :P

Stosuje się (choć w Polsce akurat sporadycznie0, przykłady: szlak Otwock - Celestynów, okolice Rumi (lub Redy).
Ostatnio zmieniony przez Mannerheim 07-01-2009, 18:14, w całości zmieniany 2 razy  

Marcin S 
super user

Wysłany: 07-01-2009, 20:36   

Cytat:
PS:Skąd masz niebiesko białego EU?

Zrobiny na własny użytek.

Cytat:

A czemu by nie, są przecież stacje które mają między torami drzewa lub krzaki.. Ale sądze że te drzewa usunę a dam za to jakieś krzaki. No ale to później...

Cytat:
A co do mapy... to jak dla mnie tam troche za płasko, mało szczegółów i ta nieszczesna Czeska zielona textura z wymodelowaną trawą...

Ta czeska textura zostanie usunięta.

Cytat:
Tragedia. Ta mapka to takie cofnięcie się o jakieś 4 lata wstecz.

Nie skomentuje tego...

Cytat:
No to zrób sobie z jakieś 100 pustych segmentów, nie dawaj tam tekstur, bo Ci kompa zatną, użyj angielskich torów, tylko tak wiesz, nie rob stacji kolejowych bo kompa zatną i wogóle.

Nie skomentuje tego...

Cytat:

Kolega Mannerheim odpowiedział, owszem stosuje się.

Cytat:
Bardzo uboga ilość tekstur na podłożu, Używanie tego samego typu drzew identycznie ustawionych - monotonia. Używanie wbudowanych drzew - to powinno być wręcz zakazane.

Zrobiłem kawałek lasu na próbę, czy można by było w ten sposób to zrobić, screnny:

Proszę o ewentualnie podpowiedzi co można by było dodać lub zmienić.

Marcin

mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz

Wysłany: 07-01-2009, 20:45   

Jaśniejsze tex dawaj tam gdzie drzew nie ma, ciemniejsze pod drzewami.

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 07-01-2009, 20:49   

Wymień te perony na polskie lub na FMA. Chodzi o dwa ostatnie screeny przed postem mgarkowskiego.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 07-01-2009, 20:50, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2009, 20:52   

Co by dodać? Co by zmienić?
- Peron wywalić, wstawić jakiś pasujący do polskich realiów.
- Wywalić ten kiosk, zamienić go na coś innego.
- Brak detali typu barierki itp.
Za dużo ocenić nie można, ale drzewa wybrałeś takie, że idealnie imitują las. Popatrz jakich drzew używa się w lesie.

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2009, 21:01   

Tylko las to powinien być jednak las - gęsty, gdzie korony drzew tworzą "jedność". A krzaki powinny powinny być tak rozłożone, aby zakrywać tło w niższych warstwach i tworzyć wrażenie głębi lasu.

Marcin S 
super user

Wysłany: 08-01-2009, 20:55   

Dziękuje za porady, mogę się dalej zabierać do roboty. A póki co to kolejne screeny będą tak pewnie w II połowie stycznia ;).

Narazie do poprawy idzie:
- Tekstury ziemi;
- Zwiększenie nierówności terenowej (pagórki);
- Otoczenia typu las;
- Otoczenie miejskie;
- Zmiana peronu w Żarach;
- Zwiększenie detali.

Jeśli macie jakieś jeszcze propozycję, proszę mówić, wezmę je pod uwagę.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Marcin

Marcin S 
super user

Wysłany: 11-01-2009, 10:22   

Na stan dzisiejszy poprawce uległa stacja Żary.
Wymienione zostały:
- Tekstury ziemi,
- Rośliność,
- Niektóre budynki,
- Perony,
Dodano:
- Detale (barierki)

Screnny:

Pozdrawam
Marcin

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2009, 11:17   

Jaka to ma być pora roku? Idąc w wygląd zatraciłeś całkowicie realizm przyrody.

SM50
zaawansowany

Wysłany: 11-01-2009, 11:33   

Mi to wygląda na przełom lata i jesieni.

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2009, 12:56   

Tak, jedne drzewa całkowicie łyse a inne całkowicie zielone...

Marcin S 
super user

Wysłany: 11-01-2009, 16:27   

SM50 napisał/a:
Mi to wygląda na przełom lata i jesieni.

Zgadza się.
U jednych drzew już liście opadły a inne jeszcze się trzymają.

Bartuś
user

Wysłany: 11-01-2009, 17:49   

Jak to ma być przełom lata i jesieni - to pousuwaj wszystkie łyse drzewa. Idealne drzewka jak na tą porę roku są na trainzitalia - są to jasnożółte drzewka, bo naprawdę nie wygląda na wczesną jesień, gdy obok stoją drzewa grudniowe, z letnimi...

link : http://www.trainzitalia.c...catid=38&id=567

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 12-01-2009, 08:14   

Niektóre drzewa mogły najzwyczajniej uschnąć (proces obumierania) ;) Mało tego jest na dworze?

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2009, 08:38   

Maki - mało - suche drzewa nie stanowią nawet procenta w normalnych warunkach (nie mówimy o sytuacjach ekstremalnych typu rezerwat kormoranów czy przemieszczające się wydmy). Metabolizm wszystkich drzew liściastych jest w miarę zbliżony, dlatego drzewa "zapadają w sen" w podobnej porze, jedyne co je odróżnia to barwy tego snu (polecam Bieszczady jesienią).

szczawik
super user

Wysłany: 04-02-2009, 18:03   

lukazs napisał/a:
Jaka to ma być pora roku? Idąc w wygląd zatraciłeś całkowicie realizm przyrody.
mnie to wygląda na przełom wiosny z jesienią...

szczawik
super user

Wysłany: 10-02-2009, 16:14   

ale ogólnie mapa jest fajna. troche mało tekstur, mało urozmaicona roślinność, a raczej miejscami za mało roślinności.:)

Odpowiedz do tematu