Gdy znalazłem już dwa pliki N49E022.hgt i N49E023.hgt probowałem dodać jeden tak jak jest w tym poradniku czyli Open, nie mialem czegos takiego jak "open dem" ale chwile poszukalem i znalazlem. Tak to wyglądało:
http://www.bankfotek.pl/view/266961
Zaznaczyłem na dole a tu nagle takie coś:
http://www.bankfotek.pl/view/266981
Nie wiem czy to tak ma być ale z tutoriala wynika że powinno być coś takiego ale nie jest podobne ;| http://www.trainz.org/ptt...s/microdem3.jpg
Szukałem też chwile tematu o takim czymś ale nie znalazłem.. Jak możecie to pomóżcie, bo nie mam co robić a chętnie bym już zaczął robić. Dzięki wielkie
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
To się dzieje tylko przy tym jednym pliku? Próbowałeś może innych ? Może akurat ten jeden jest zwalony. Ogólnie Klikasz File->Open->Open DEM. Tam gdzie masz typ pliku rozwiń listę i zaznacz najlepiej All files (nie musi być SRTM Heightfield). Jakie rozszerzenie mają te pliki u Ciebie? Powinno być .hgt .
3) uruchom Microdem: File -> Open -> Open DEM -> wybierasz plik hgt z folderu do którego rozpakowałeś plik zip.
Wyświetli ci się następująca mapka:
4) Następnie zmień sposób wyświetlania mapy, żeby była widoczna w Tranzie z odpowiednimi wysokościami:
Modify -> Elevation -> i wybierz: Chroma Depth Colors
Dalej postępuj według wskazówek poradników :)
Podejrzewam, że ściągnąłeś zły plik.
To na pewno nie wina wersji. Ja na 10 robiłem i było ok. Skoro nie działa tak jak napisał Jamal to odinstaluj program i zainstaluj ponownie.Tylko skasuj wcześniej jego wszystkie pliki. Musi działać:) Jeśli masz system nowszy niż XP to spróbuj program uruchamiać w trybie zgodności z XP i z uprawnieniami admina.
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 23-06-2009, 22:53
Niestety ale na to wpadłem ;/ Ale i tak dzięki za chęć pomocy, masz może więcej czasu ? Bo ja mniej wiecej sie orientuje jak to jest, ale wiesz jeszcze jutro sproboje u ojca na kompie to zrobić... a jak sie nie uda to czy miałbyś czas to zrobić ? Jak masz gg to szybko bym Ci pokazał co i jak
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 24-06-2009, 13:08
No to zainstalowałem u ojca i nic :/ To samo. Pokazuje się chwile duże okienko a potem znika i jest to małe które jest na SS i nie da się go powiększyć ani poszerzyć :/ Nie wiem już co zrobić żeby to działało, może mam nie kompletna instalacje albo coś ? Albo mam złe opcje ? Mógł by ktoś ściągnąć ta wersje i spróbować te pliki N49E022.hgt i N50E022.hgt otworzyć ?
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
następnie zainstalować i plik http://www.usna.edu/Users...icrodemdown.htm wkleić do głównego folderu microdema i zatwierdzić zamianę. Następnie zainstalować BDE i działa wszystko. Dzięki za pomoc SM50.
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach