Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 09-01-2010, 21:24 Problem z CMP
Witam, ostatnio DLS miał czkawkę i raz dało się pobrać przez CMP a raz nie, miałem nawet w tym czasie FTP ale ok, co pare dni udało mi się coś ściągnąć, byłem w trakcie pobierania drzewek JVC, raz się dało raz nie aż w końcu padło. CMP się posrał a FTP się skończył, teraz ciężko mu nawet wgrać już ściągnięty dodatek. Zamieszczam obrazek jak to wygląda, chyba tak nie powinno, prawda? Mam TS 2009 i Vista.
Wysłany: 11-01-2010, 18:14
tylko żę mój CMP nie da rady tego zarchiwizować a foldery z dodatkami mam 2: local i editing, wynika to z tego że w tym drugim folderze są elementy otwarte do edycji?
Wysłany: 13-01-2010, 22:44
Więc tak, skopiowałem wszystkie pliki, usunąłem TS, zainstalowałem ponownie, wgrałem dodatki do folderu local, CMP widzi wszystkie lecz w TS nie ma ani jednego dodatku, da się z tym coś zrobić?
Wysłany: 13-01-2010, 22:53
i dupa, teraz ani CMP ani TS nie chcą się uruchomić (usunąłem poprawne pliki, sprawdziłem 2 razy), przed tym nie chciał zaskoczyć ale się udało a teraz padł..
Bo trzeba było spróbować tak:
Wszystkie dodatki zostawić w folderze nienaruszone, a normalnie przeinstalować grę.Mi tak pomogło jak miałem problem z CMP.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-01-2010, 23:34
Cameron a zainstalowałeś wcześniej service packa? Bo przed SP2 gierka się właśnie tak wywala.
Kolejność:
- instalka gry
- instalka sp2
- wrzucenie dodatków
- wywalenie plików assets
- odpalenie gierki (na wszelki wypadek ustaw sobie język na angielski)
Wysłany: 14-01-2010, 20:56
Czeka mnie jeszcze więcej roboty niż myślałem, dobrze że są ferie:) Przy starcie TS wyskoczył mi komunikat, że jest dostępna aktualizacja (czy to SP2?), oczywiście dałem żeby to zainstalował ale się nie powiodła więc to olałem. Pamiętam że miałem problemy z zainstalowaniem SP ale jakoś się udało więc teraz też będe musiał nad tym przysiedzieć. Złośliwość rzeczy martwych:)
Wysłany: 18-01-2010, 18:00
Uporałem się z trainz i nawet działało ale od rana wyskakuje mi takie coś:
Może musze poczekać ale czekam już od 7 rano, czy ktoś spotkał się z tym problemem lub może mi wyjaśnić o co tu chodzi?
(...) czy ktoś spotkał się z tym problemem (...)i?
Niestety ja mam gorzej...
Zainstalowałem sobie Sudety 1976. To samo z 800MB dodatków. Wyświetliłem brakujące zależności i postanowiłem ściągnąć je poprzez CMP. Oczywiście nie daje się. Wysłałem wczoraj tego maila po angielsku do Helpdesk (gdzieś było o tym na forum) i dalej nic...
Najciekawsze jest to, że CMP ładuje się jakieś 10 minut, zanim w ogóle okno wyskoczy. Wyświetla mi, że mam ponad 119 tysięcy dodatków!!! Czy to normalne? To samo z grą, zanim mapa się załaduje czy to w geodecie, czy to w maszyniście mija jakieś 10 minut. Fakt, że mapka śmiga na full detalach bez zacięcia jak już się wczyta.
Zaznaczam, że mam już full wypasionego kompa. Stary podarowałem teściom
procesor Intel Quad Core i5-750
karta ATI Radeon HD5770 1GB GDDR5
RAM 2x2GB 1333MHz
Płyta główna GIGABYTE P55A-UD3
zasilacz Chieftec CFT-600-14CS
nowy dysk twardy samsunga 500GB (nie pamiętam dokładnie typu)
Nie powinna ta gra tak długo się ładować. Normalnie przypominam sobie jak długo ładowała się mapka Gliwice-Rybnik przy starym sprzęcie... Inne gry ładują się i chodzą wzorowo. Co może być nie tak?
Zależy mi strasznie na budowie nowej dużej mapy, ale przy takiej pracy CMP może być problem...
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 15-02-2010, 23:20
Jamal ja mam o wiele słabszego kompa:
1,73 GH , 256MB na grafie, 2GB RAM,
Sudety kilana ładują mi się w około 2 min.
Co do dodatków wiele z tych które są na DLS nie pojawia się na stanowisku ściągania i nie dotyczy to tylko tej jednej mapy, a te które są nie chcą się ściągać w asystencie ściągania nie pojawia się ich rozmiar i koniec. Tak też problem leży wyłącznie po stronie AURANU i jego oprogramowania, a oni zwalą całą winę na hardware (tak jak wszystkie wywrotki TRS) albo coś co "źle" ustawił użytkownik.
Problem leży po stronie CMP. Miałem ostatnio reinstalke systemu wszystkie dodatki zostały nienaruszone, przy ponownym wejściu do CMP wyczyściło mi okazjonalnie configi, pliki tekstur i pliki IM.
Z tym się po prostu nie wygra.
Osobiście przeprowadzałem testy pomiędzy TRS2006 cmp, a TC cmp, w TC CMP sypał się co chwilę, nie radził sobie z dużymi paczkami do wypakowania, czy do zrobienia dużych archiwów, tego problemu nie było w TRS2006.
Wysłany: 16-02-2010, 12:02
U mnie, w przeciwieństwie do Kamila, CMP w TC zalicza tylko niekrytyczne wpadki, wywala się na starcie ale potem bez problemów wstaje, a co do CMP w TRS2006 mam dość złe doświadczenia z absolutnym padem bez możliwości jakiegokolwiek przywrócenia go do życia (łącznie z reinstalem gry) i zdarzyło mi się to 2 razy. Dużo lepiej jest z CMP w TS2009, oczywiście dopiero po zainstalowaniu SP2, ja dodatkowo używam go w wersji angielskiej, żeby zmniejszyć jakiekolwiek ryzyko związane z lokalizacją. A tak ogólnie to TRS w całej swojej serii to dość kapryśna gra.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 16-02-2010, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 16-02-2010, 12:19
Miałem przez krótki czas TRS2006 i przez problemy z samą grą i CMP który ciągle się wieszał przeszedłem na TC. Teraz CMP w ogóle się nie wiesza, niemniej nie jest to jakaś super stabilna aplikacja...
to już chyba zeleży od buildu gry, inny będzie się sypał, a inny działał poprawnie... trzeba dobrze trafić, mam taki przypadek, że przy oryginale TRS2006 patch geodeta nic nie daje, instaluje pirata inny build i wszystko działa ok...
Wysłany: 16-02-2010, 12:35
Ja testowałem na dwóch wersjach najpierw ta z taniego wydania (chyba z już wrzuconym geodeta fix), później na edycji kolekcjonerskiej z doinstalowanym geodeta fix, na obu to samo. Ja raczej podejrzewam, że ma to jakiś związek z zainstalowanymi MS frameworkami, niż z samą gierką.
czasem jak zakoncze proces to musi odbudowac baze danych (ale to normalne) czasem (rzadko raz w misiacu moze) gdy wybieram na ekranie startowym "narzedzia" wywali jakis blad. ale zaraz odpalam jeszcze raz i juz dziala dobrze.