Wysłany: 2010-02-09, 17:10 [rozwiazany] problem z sygnalizacja swietlna Erniego
Problemem sa semafory SS4 Erniego.
Wersja SS4 v1 [ziel,czerw,pom,biale] nie chce wyswietlac sygnalu zezwalajacego na jazde. Wyswietla za to sygnal manewrowy ale po przejezdzie pociagu zapala sie S10 i nie chce zgasnac obojetnie czy za semaforem stoi tabor czy przestawie zwrotnice tak zeby linia byla zamknieta.
Wersja SS4v2 zachowuje sie jakby nie widziala nastepnego semafora ale tu musze jeszcze sprawdzic dokladnie konfiguracje bo mozliwe ze blad jest po mojej stronie.
Ma ktos pomysl jak to zalatwic jakas sprytna konfiguracja bo z Ernim kontaktu nie ma?
Screeny:
[edit]
Troche eksperymentowania z TRS i mam wyjasnienie i czesciowe rozwiazanie problemu:
Okazuje sie wali sie najprawdopodobniej funkcja odpowiedzialna za detekcje konca toru. Jezeli jest on otwarty [nie ma po drodze innego semafora] skrypt idzie w maliny. Skrypt tez idzie w maliny jezeli nastepny semafor badz obiekt dzialajacy jak semafor nie bedzie oznaczony nazwa, nawet jezeli nie jest to semafor konfigurowalny. Z tego powodu semafory wjazdowe na w pelni skonfigurowanej stacji dzialaja poprawnie - istnieje nastepny semafor i poniewaz jest on z paczki Erniego to jest on skonfigurowany i nazwany.
Trzymanie sie zasady "nazywam nastepny semafor" zalatwia przebiegi pociagowe.
Co do manewrow - manewrujacy sklad moze dostac sygnal pociagowy ktory zmienia sie na MS2 po dojechaniu taborem do semafora. Jezeli komus sie to nie podoba to nalezy dodac osobna zwrotnice poza droga przebiegu tak ze jej przestawienie zmienia sygnal zezwalajacy na semaforze na Ms2 lub S2 [w zaleznosci od upodoban]. Regula ta musi byc jako ostatnia w zestawie regol. Manewry na tor zajety dzialaja normalnie z wyswietleniem Ms2 po dojechaniu do semafora manewrujacego taboru.
Ostatnio zmieniony przez Alana 2010-02-09, 21:53, w całości zmieniany 2 razy
Doszedłem do tego samego, ale jak widzę się spóźniłem. Dodam tylko, że podobny efekt może powstać, gdy umieścimy zbyt wiele obiektów trackside (bodajże ponad 256) przed następnym semaforem. Co do konieczności nazywania semaforów to mam wątpliwości. Przecież kozły oporowe to takie stałe sygnały stój, z zasady ich nie nazywamy, a nie zauważyłem żeby po postawieniu kozła powstawał opisany efekt, no chyba, że kozła postawimy odwrotnie.
Pozdrawiam
Dlaczego posądzasz mnie, że w temacie o TS2009 miałbym pisać o TRS 2004, którego już zresztą dawno nie mam na dysku. Co do obiektów przytorowych to testowałem to na poprzedniej mapie Sudetów Kilana. Jest tam odcinek Sędzisław - Boguszów Gorce Zachód gdzie nie ma po drodze żadnego semafora, za to jest mnóstwo obiektów trackside i na jednym z torów sygnalizacja w Sędzisławiu (nie tylko ta Erniego) traktuje ten tor jako otwarty. Zmniejszenie ilości obiektów przytorowych na tym torze (albo dodatkowy przemysł interaktywny umieszczony po drodze) załatwia problem. Co do kozła to przed minutą jeszcze raz sprawę przetestowałem. Jeżeli na otwartym torze postawimy kozła nieprawidłowo, a wcześniej nie będzie innych semaforów to będzie miało miejsce opisywane przez Ciebie zjawisko, jeżeli kozioł postawimy prawidłowo to również sygnalizator po jego minięciu da sygnał czerwony a nie zielony z pomarańczowym.
Pozdrawiam
Wysłany: 2010-02-09, 23:59
Wezmy np taki plan stacji: http://semaforek.xt.pl/wi...Grafika:Bak.gif
Semafory G, H, J, K nie beda warriowaly poniewaz miedzy nimi a nastepnym semaforem nie ma zwrotnicy przejezdzanej na ostrze. Natomiast semafory C,D,E,F maja w swoim przebiegu zwrotnice przejezdzana na ostrze i przy takim ukladzie torowym sygnalizacjia mi wariowala dopuki nie ponazywalam kozla na koncu lini "do jednostki wojskowej" i niewidzialnych semaforow przed portalem konczacym tory "do Lipowej" i "do Czerska".
Swoja droga wlasnie na stacji odwzorowanej wedlug tego planu ujawnil sie blad.
Ps: przepraszam za potraktowanie jak "domyslnego szkodnika", niestety mam ich za duzo w pracy i sie udziela.
Pomógł: 6 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2009 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2010-02-10, 17:53
Witam. Próbowałem różnych rzeczy i różnych wpisów w „config txt” sygnalizacji Erniego i niczego to nie zmieniało. Na mapce tam gdzie były kolejno ustawione „SS X” i, lub „SBL” wszystko działało dobrze, ale jeżeli przed semaforem wjazdowym był „To” i, lub „Sp” to poprzedni semafor widział otwarty tor „następny odcinek jest pozbawiony sygnalizacji” i nie pomagało wstawianie niewidocznych semaforów, zwrotnic, wpisów „mosignal” zamiast „scenery” w „To” i „Sp”. Rozwiązanie tego problemu okazało się bardzo proste (zajęło mi to kilka dni) , należy „To” i „Sp” ustawiać na kawałku „tor niewidoczny” nie połączonym z torem prze biegowym i działa.
Ostatecznie mam sygnalizację nie zmienioną, tzn usunąłem tylko zbędne średniki w pustych linijkach configu ale o tym jusz było pisane.
Twój pomysł jest niepotrzebnie radykalny. Już kiedyś pisałem jak rozwiązać ten problem ale skoro nie dotarło to pozwolę sobie powtórzyć:
Pogrzebałem w configach i udało mi się chyba spowodować że w TS09 działać będą polskie tarcze ostrzegawcze i sygnalizatory powtarzające bez konieczności pisania od nowa skryptów. Wprowadziłem następujące zmiany w configach:
1) wpis kind scenery zamieniłem na mosignal,
2) dopisałem linijkę function TrackSignal - to chyba niepotrzebnie ale był ten wpis w przykładowym configu na Trainzdev,
3) dopisałem trzy tagi distant, repeater, home którym można przypisać atrybut 0 albo 1, distant 1 oznacza, że sygnalizator będzie pełnił funkcję tarczy ostrzegawczej, repeater - powtarzacza, home - to chyba coś w rodzaju atrybutu przypisanego semaforom wjazdowym (tak wynika z opisu sygnalizacji angielskiej gdzie jest on wykorzystywany ale tego jeszcze nie zdążyłem sprawdzić) czyli w TO wpisujemy distant 1 natomiast w SP repeater 1 (pozostałe opisywane tagi 0),
4) w CCP zapisałem config w formacie 2.9,
5) cieszę się z działającej sygnalizacji.
Oczywiście opis jest "do użytku domowego". Sygnalizacja była sprawdzana wyłącznie w trybie kompatybilnym TS09, nie wiem jak działa w trybie oryginalnym.
To naprawdę działa!
Pozdrawiam.
Wysłany: 2010-02-10, 19:35
@Amek, to co pisałeś to właśnie wpisywałem, a efekt był taki że jak pociąg dojeżdżał do „To” albo „Sp” i albo się zatrzymywał nie rozumiejąc wyświetlanego sygnału, albo wywalało do pulpitu. To co napisałem w poprzednim poście jest jedynym możliwym rozwiązaniem, u mnie.
Czy otwierałeś config w Content Creator Plus i zapisywałeś go w tym programie? Zwykła edycja configu może nic nie dać, konieczne jest zapisanie go za pośrednictwem CCP. Nie mylić przy tym CCP z Content Managerem. Przy założeniu, że mamy ten sam TS 2009 i że opisany przeze mnie sposób u mnie działa musiałeś gdzieś pominąc jakiś etap. Spróbuj sklonować którąś z tarcz w CM a następnie wszystkie czynności wykonaj na obiekcie sklonowanym (najlepiej przy tym nazwij go jakoś inaczej żeby nie mylić z oryginalnym semaforem). Następnie umieść go na mapce, można przy tym skorzystać z opcji zastępowania.
Gdyby to nie zadziałało to spróbuj w formacie 2.9 zapisać jeszcze sam semafor, z którym powiązana jest TO lub SP i ustaw zestaw takich semaforów i tarcz.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez amek 2010-02-10, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-02-11, 01:04
Tak jak pisałem wyżej, próbowałem wszelkich sposobów opisanych tu na forum i na Trainzdev, zawsze było coś nie tak, w końcu jeszcze raz zamieniłem na „oryginalną” sygnalizację v3,1 i działa. Tylko „To” i „Sp” stawiam na kawałku niewidzialnego toru. Tak swoją drogą czy wszyscy użytkownicy tej sygnalizacji w TS2009, wiedzą jak to przerobić przez Content Creator Plus ? Czy każdemu się chce i ma czas ponad sto dodatków przerabiać ? Moim zdaniem mój sposób jest prostszy, szybszy i bez ingerencji w scrypt sygnalizacji.
Po pierwsze, na drugi raz jak zaproponujesz jakieś rozwiązanie to nie wprowadzaj ludzi w błąd, że jest ono jedyne a inne nie działają. Osoba niezorientowana tak mogła odczytać Twoją wypowiedź. Ja dosyć rzadko wypowiadam się na forum, ale jeżeli już proponuję jakieś rozwiązanie to po jego przetestowaniu. To, że nie byłeś w stanie poradzić sobie z modyfikacją configu nie znaczy, że innym to się to nie uda.
Po drugie, mówisz nieprawdę o konieczności zmiany "ponad stu dodatków". Przecież dodatków do zmiany jest sześć, no może jeszcze trzeba dodać trzy TO jednokomorowe.
Po trzecie, modyfikujemy config a nie skrypt, jak to nieprawdziwie stwierdziłeś.
Po czwarte, nie będę się zniżał do dyskusji na temat wyższości samochodu mki Syrena nad samochodem mki Mercedes, tylko tak przy okazji Twój sposób nie eliminuje sygnalizacji błędu skryptu, a mój tak (taka czerwona kropka z prawej strony ekranu).
Po piąte, zawłaszczyliśmy cudzy temat, dlatego to moja ostatnia wypowiedź w sprawie.
Po szóste, tylko prawda nas wyzwoli.
Pozdrawiam.
Wysłany: 2010-02-12, 00:11
@Amek, Twój ostatni post to nic innego jak urażone ego, tyle on wnosi do sprawy, a ta czerwona kropka z prawej strony ekranu wykazuje błąd taboru a nie sgnalizacji.
Wysłany: 2010-02-12, 13:18
A moze mamy do czynienia z interakcjami pomiedzy roznymi dodatkami skryptowymi i jednej osoby na jednej mapie dziala, u drugiej sprawdza sie obejscie wedlug sposobu A a u trzeciej wedlug sposobu B. Podejzewam ze mamy do czynienia z czyms takim.
Mam pytanie, odnośnie tych dwóch trybów: kompatybilnego oraz natywnego, jak się go włącza ewentualnie wyłącza.
Mam TRS 2009 od paru dni i jeszcze nie orientuję się co i jak.
Pogrzebałem w configach i udało mi się chyba spowodować że w TS09 działać będą polskie tarcze ostrzegawcze i sygnalizatory powtarzające bez konieczności pisania od nowa skryptów. Wprowadziłem następujące zmiany w configach:
1) wpis kind scenery zamieniłem na mosignal,
2) dopisałem linijkę function TrackSignal - to chyba niepotrzebnie ale był ten wpis w przykładowym configu na Trainzdev,
3) dopisałem trzy tagi distant, repeater, home którym można przypisać atrybut 0 albo 1, distant 1 oznacza, że sygnalizator będzie pełnił funkcję tarczy ostrzegawczej, repeater - powtarzacza, home - to chyba coś w rodzaju atrybutu przypisanego semaforom wjazdowym (tak wynika z opisu sygnalizacji angielskiej gdzie jest on wykorzystywany ale tego jeszcze nie zdążyłem sprawdzić) czyli w TO wpisujemy distant 1 natomiast w SP repeater 1 (pozostałe opisywane tagi 0),
4) w CCP zapisałem config w formacie 2.9,
5) cieszę się z działającej sygnalizacji.
Oczywiście opis jest "do użytku domowego". Sygnalizacja była sprawdzana wyłącznie w trybie kompatybilnym TS09, nie wiem jak działa w trybie oryginalnym.
Bardzo mocno interesuję się sygnalizacją Erniego, jeśli chodzi o możliwość jej uruchomienia w TS2009 bez błędów, dlatego też z zaciekawienie czytam wszelkie posty jej dotyczące. Dwa powyższe posty z różnych tematów są bardzo cenne. Pomyślałem sobie, aby można ją było podrasować tak, aby "oryginalnie" śmiagała bez błędów i podrasowanymi koronami wg drstracha w TS2009.
@amek i drstrach: Czy jest możliwość, abyście wypuścili swoją wspólną wersję sygnalizacji Erniego dopasowaną do TS2009 z tymi koronami. W ciągu dwóch tygodni wyjeżdżam do Lublina na zdjęcia Linii Lublin - Dorohusk, po czym zabieram się do budowy mapki właśnie w TS2009. Zależy mi na sprawnej sygnalizacji, którą mógłby sobie każdy ściągnąć i żeby działała już bez niczyjej ingerencji w dodatek. Co Wy na to Panowie? Oczywiście, jeśli wyrazi na to zgodę Ernie Souchak.
Ostatnio zmieniony przez Jamal 2010-04-05, 13:44, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 101 razy Wiek: 40 Dołączył: 03 Gru 2008 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-05, 20:57
Jamal, mojej ingerencji w sygnalizację Erniego było niewiele (w zasadzie eksperymentowałem na coronach), więc jeśli już to Twoja prośba skierowana jest raczej do Amka. W dodatku chyba nawet nie mam tej sygnalizacji w TS2009. Co do sygnalizacji, niedawno na forum Auranu pojawiło się coś takiego jak ATLS Sen City Signals, co prawda angielska ale działa w TS2009/2010 http://www.boatztrainz.co.uk/page3.htm. Trzeba by luknąć o co tam chodzi.
ATLS to jest raczej do ruchu drogowego/tramwajowego, czyli sterowanego cyklem (jak na skrzyżowaniach ulicznych). Zależności w tym nie ma, a te semafory są uzupełnieniem pakietu drogowego ATLS. Na Pekape się nie nadaje...
Może się troszkę zagalopowałem. Czytając wszystko co jest o naszej sygnalizacji, przeczytałem poniższy post z listopada zeszłego roku {temat TS2010 preorder}:
erniesouchak napisał/a:
O programie napisze jak wroce do domu, natomiast co do sygnalizacji to mam to w planach, juz dosc konkretnych co i jak zrobic (zarowno ze strony modelu jak i skryptu) i powoli sie do tego zaczynam zbierac, co spowoduje ze niczym innym sie nie zajme w tym czasie, wiec musze dokonczyc pare pierdolek wpierw.
Jako, że z Erniem nie ma kontaktu, ale pojawia się on na forum, przyjmuję za pewniak, że zajmuje się on tą sygnalizacją, aby działała optymalnie pod TS09/10 - szczerze trzymam za to kciuki :)
Ostatnio zmieniony przez Jamal 2010-04-06, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Chciałbym podziekować amkowi za pomoc anie odpowiedzi w vstylu ,,to sobie kup TRS2006 i wszystko będzie w porządku" - dopiero ten temat rzeczywiście mi pomógł w problemie