Witam!
W związku z budową swojej mapki mam prośbę o kilka informacji dotyczących cementowni w Chełmie:
- jakiego rodzaju są napędy zwrotnic
- jeśli są nastawnie, to gdzie
- jakie są semafory / tarcze
- jaki typ wagonu jest na załączonym obrazku - na tej cementowni jest go całkiem sporo i na pewno służy on do transportu wyrobku
Może nie dokładnie "pół dużego", ale raczej dwa kubły z 413 postawione na podwoziu dwuosiowym. Chester popełnił "dużego" 413S, może Ernie coś wie na temat plików źródłowych? Jeśli nie ma źródeł, to trzeba wyrzeźbić go od podstaw.
Poza tym ktoś się tu chwalił, że ma stary katalog wagonów - może tam będzie jakiś szkic.
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 08-08-2010, 01:51
Hmmm, według mnie bardzo prawdopodobne jest iż ten wagon to jakaś zakładowa samoróbka, a nawet jeśli jest to jakaś konkretna seria, to nie kursująca po sieci PKP, więc może być problem ze znalezieniem konkretnych informacji o tym.
Hmmm, według mnie bardzo prawdopodobne jest iż ten wagon to jakaś zakładowa samoróbka, a nawet jeśli jest to jakaś konkretna seria, to nie kursująca po sieci PKP, więc może być problem ze znalezieniem konkretnych informacji o tym.
Dlatego też napisałem, że to "pół 413-tki". Znaczy dwa kubły+dwie osie = wagon szt.1.
Nie upieram się, że to jakaś fabryczna rzecz, raczej drążyłem "z czego to się składa" i jak ułatwić zdobycie materiałów.
W "Katalogu Wagonów Towarowych" z 1973r. na stronach od 97 do 100 są 2 takie wagony.
Typ 42WP i Typ 42WP/1, służyły do przewozu wapna i kredy. Wg. tego katalogu były skonstruowane i produkowane w Chorzowie w 1961 i 65r.
W "Katalogu Wagonów Towarowych" z 1973r. na stronach od 97 do 100 są 2 takie wagony.
Typ 42WP i Typ 42WP/1, służyły do przewozu wapna i kredy. Wg. tego katalogu były skonstruowane i produkowane w Chorzowie w 1961 i 65r.
[url=http://iv.pl/images/...umb.jpg]Obrazek[/URL]
Kolejna ważna informacja!!! Dzięki
Tak przy okazji, rozejrzałem się na Geoportalu w Rejowcu (obok Chełma również znajdujący się na linii Lublin - Dorohusk) i również w tamtejszej cementowni widnieje ten typ wagonu.
Dodałby on smaczku mojej mapce :) Super byłoby jeśli ktoś ustrzeliłby foto tym wagonom, to twórcy mogliby go uwiecznić. Miałby bezapelacyjne miejsce na mojej mapce!