Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 48 Skąd: Rybnik
Wysłany: 22-08-2010, 12:34 Projekt TS2010
Część z tych screenów była robiona jako "ładne screeny" a nie jako takie odpowiednie do tego tematu, ale później podeślę więcej.
Niestety nie działa mi większość polskich semaforów więc dla AI musiałem pododawać cuda typu "Semafor PKP Latarnia".
Mapka przedstawia zupełnie fikcyjny fragment linii jednotorowej zelektryfikowanej. Są na razie dwie małe stacje i kawałek dużej (jednej z dwóch). Chciałbym przedłużyć jeszcze szlak o jakieś 3 małe stacje, i może jakiś przemysł (zboże, drewno, drobnica). Na razie prawie gotowy jest odcinek Zupki Mniejsze - Kurki Nowe, kawałek trasy za Zupkami Mniejszymi w kierunku nienazwanej jeszcze dużej stacji i miasta. Niewykluczone że dojdzie jeszcze jakiś krótki odcinek wąskotorówki między jedną wsią a drugą, ale nie działa mi tabor :(
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 22-08-2010, 12:43
W sieci trakcyjnej spore błędy, brak zakończeń i odciągów. Drut od tak nie wchodzi jeden w drugi i na tym koniec, ma zakończenie. Z semaforami to raczej kwestia konfiguracji podobnie jak w TS 2009 ale mogę się mylić Drzewka 3d ciekawie wyglądają, sam próbowałem robić mapę przy ich użyciu ale pojedyncze lub w mniejszych skupiskach wyglądają jak dla mnie sztucznie. Ogólnie całkiem fajne się prezentuje.
Wysłany: 22-08-2010, 12:46
W sieci trakcyjnej nie ma błędów, powiększ sobie screena do zobaczysz :)
Z semaforami jeszcze będę się bawić, na razie udało mi się naprawić parę dodatków, więc mam nadzieję że sobie poradzę :)
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 22-08-2010, 16:51
Albo źle widzę albo siec trakcyjna od toru bocznego i głównego łączy się z tym samym słupem a tak nie może być:
Tak samo tutaj:
link
Także tutaj tor boczny i główny jest połączony z tym samym slupem.
Ostatnio zmieniony przez McDreamy 22-08-2010, 16:55, w całości zmieniany 1 raz
Tu jest przecież wszystko OK, każdy "drut" jest zaczepiony do innego wysięgnika. Sieć na tyle gęsta, że musiała powstać kolejna brama równoległa do pierwszej, żeby zawiesić wystarczającą liczbę wysięgników.
Co do łączenia się sieci, to jet to oczywiście błąd. Nawet Kilanziom na swojej mapie Sudety wielokrotnie świadomie go popełnił, nie pamiętam już z jakiego powodu.
@Avalkiz: Jeśli nie masz powodu, aby wysięgniki nie powstawały, to je stawiaj za każdym razem, jak jest łączenie sieci.
u mniejest pokazana sytuacja tak jak na screnie ... druty z 2 osobnych torów lacza sie w jeden podwójny drut na wysiegniku i dalej idzie juz jako jeden
zolw, bo to jest sieć pół skompensowana a tam takie "chwyty" są dozwolone. Na normalnym szlaku i typowych stacjach tego nie spotkasz. W Jeleniej jest to sytuacja nadzwyczajna i bez zrobienia specjalnego słupa w TRSie nie powinno się to w ogóle znaleźć.
Wygląda to świetnie ale wymieniłbym budkę dróżnika na jakąś na fototexturach ... ta co masz jest za stara ;] ... i troche pusto w kilku miejscach .... Ale ogólnie robi bardzo dobre wrażenie ^^ niektóre foty świetne
Wysłany: 24-08-2010, 16:56
siroccoxp napisał/a:
Wygląda to świetnie ale wymieniłbym budkę dróżnika na jakąś na fototexturach ... ta co masz jest za stara ;] ... i troche pusto w kilku miejscach .... Ale ogólnie robi bardzo dobre wrażenie ^^ niektóre foty świetne
PZDR siroccoxp
Wiem że pusto :) Dodam tam jakieś pola itd
A budkę dróżnika wymienię albo przerobię żeby wyglądała lepiej :)
A zwrotnik przestawię :)
I jestem w trakcie budowy jednej z tych dwóch większych stacji i miasteczka :) Wieczorkiem postaram się jakieś skriny dodać
Wysłany: 26-08-2010, 08:59
Te wagony są jeszcze z czasów moich pierwszych zabaw z TRS2004, przewędrowały dzięki importowaniu najpierw do TRS2006, teraz do TS2010. Dzięki za linki, już zasysam :D
Co do mapki, kończę znowu układ torowy na tej dużej stacji bo Trainz walnął focha i nie zapisał paru rzeczy
Wysłany: 26-08-2010, 21:29
Trochę fotek z pracy nad miastem WODZINOSICE. Nad torowiskiem zostało jeszcze rozwiesić sieć trakcyjną i semafory dodać.
Ale semafory mi nie działają. Tzn działają te co widać, reszty niestety nie jestem w stanie sam naprawić. Także tymczasowo semafory będą takie jak na fotkach. W mieście i okolicach dodam nieliczne drzewka, a w bardziej puste miejsca, między gotowcami powtykam jakieś polskie domki także wszystko powinno się zlać w spójną całość.
Zastanawiam się nad wykonaniem fragmentu linii tramwajowej w tym miasteczku :)
p.s. W ramach eksperymentu część krajobrazu na niektórych screenach (jednych z pierwszych od góry) została wygenerowana za pomocą magicznej kombinacji klawiszy CTRL+ALT+SHIFT+P
Ostatnio zmieniony przez Avalkiz 30-04-2011, 23:43, w całości zmieniany 2 razy