Wysłany: 27-02-2008, 23:42 Linia 91 Dębica-Przemyśl
Niestety ostatnie forum padło a wraz z nim mój (i nie tylko mój) temat odnośnie linii 91. Zakładam więc go od nowa. Przyznam, że poszłem na łatwiznę i wykorzystałem to co było wówczas (akurat miałem to na dysku). Dla nowych użytkowników, bądź tych, którzy nie pamiętają o co w tym chodziło przypominam:
Docelowo mapa ma zawierać odcinek linii Dębica-Przemyśl. Zbudowana jest z wykorzystaniem HOGA na podstawie cyfrowych mapy wysokościowych i map topograficznych w skali 1:50 000. Rzeźba terenu jest więc dość dokładnie odwzorowana. Sam przebieg linii powstał dzięki własnym obserwacjom (na linii zrobiłem masę zdjęć, zresztą ciągle to robię), mapom i ortofotomapom z geoportala. Obecnie jest zbudowany odcinek od stacji Trzciana do Rogóżna (około 45km). Realność oceniam na poziomie 80%. Wszystkie oznaczenia semaforów stacyjnych i sbl są zgodne z rzeczywistością. Same stacje zbudowane z jak największą dokładnością choć zapewne nie bez błędów. Brak jest jakichś dodatków specjalnie robionych do linii. Po pierwsze nigdy tego nie robiłem, więc trzeba by się uczyć od podstaw, po drugie brak czasu więc i tak ta sprawa odpada (ten odcinek powstawał dość długo - ponad 1,5 roku). Opieram się więc wyłącznie na już istniejących, choć tu zaistniała ostatnio szansa, że jednak będą jakieś obiekty dedykowane specjalnie pod mapę, ale żeby nie zapeszać na razie tyle na ten temat. Przy budowie wykorzystano również WOS i inne źródła do realnego odtworzenia odcinka.
Screeny obecnie są troszkę nieaktualne. Między czasie dokończyłem wymianę torów, na stacjach i rozjazdach (wg uwag z poprzedniego forum), uzupełniłem ustawienia wskaźników, poprawa ułożenia sieci trakcyjnej, wymieniłem niektóre dodatki. A oto screeny:
1.wjazd do Trzciany
2.stacja Trzciana
3.jw.
4.szlak w kierunku Rzeszowa (na Świlczę)
5.przystanek osobowy Świlcza
6.szlak w kierunku Rudnej Wielkiej
1.stacja Rudna Wielka (kierunek Świlcza)
2.stacja Rudna Wielka
3.stacja Rudna Wielka (kierunek Rzeszów)
4.szlak w kierunku Rzeszowa
5.Rzeszów Zachodni (mosty na ul. Wyzwolenia)
6.Rzeszów Zachodni (na prawo łącznica do Rzeszów-Staroniwa)
1.Rzeszów Główny – wyjazd w stronę Przemyśla
2.jw.
3.jw. - most na Wisłoku
4.przejazd kolejowy na ul. Załęskiej (w oddali nowy most obwodnicy północnej)
5.szlak w kierunku Strażowa
6.przystanek osobowy Załęże – widoczna po lewej stronie przystanku bocznica do elektrociepłowni na Załężu a odchodząca od stacji Strażów
1.wjazd do Strażowa – z kierunku Rzeszów
2.stacja Strażów
3.stacja Strażów – semafory wyjazdowe na Łańcut
4.na szlaku
5.przystanek osobowy Krzemienica
6.szlak pomiędzy Krzemienicą a Łańcutem
1.stacja Łańcut
2.jw.
3.jw.
4.bocznice na terenie Polmosu-Łańcut (zgadnijcie co jest w tych zbiornikach) :jupi:
5.fabryka śrub (też Łańcut) ale już mniej ciekawe od poprzedniego ;)
6.na szlaku
1.szlak przed Głuchowem
2.przystanek Głuchów
3.na szlaku
4.przestanek Kosina
5.w oddali widać już Rogóżno
6.początek stacji
1.stacja Rogóżno
2.wyjazd na Przemyśl
3.szlak pomiędzy Rogóżnem a Przeworskiem
4.jw.
Na obecnym etapie jestem w trakcie budowy stacji Przeworsk, Przeworsk Towarowy i Przeworsk Wąski. Na razie zamieszczam tylko poglądowe screeny z układu torowego. W zasadzie jest kompletny, wymaga jednak jeszcze drobnych korekt:
Widać, że mapa jest robiona starannie, zgrabnie i lekko, ale mam jedno "ale" mieszaj trochę textury ze sobą za pomocą klawisza " [ lub] " jest to dobre rozwiązanie, ponieważ daje dobry efekt, bez ciężkiej trawy 3D. :)
Owszem, do tej pory używałem czeskich nasypów, ale niedawno pobrałem te z FMA i są lepsze i ładniejsze. W miarę możliwości będę je wymieniał.
sMn napisał/a:
Na jakim sprzęcie robisz mapkę ? :) Mapka bardzo ładna... Lepiej odwzorowana niż w MSTS :) (Nie które stacje)
Moim skromnym zdaniem :), wszystkie są lepiej odwzorowane, a już sam szlak to w szczególności. Trasa Stormera do MSTS'a czyli E30-Podkrpacie jest fajna, ale właśnie brakuje jej realizmu. Tylko w niewielkiej części przypomina tą realną.
Mój sprzęt to P4 630 3,0 Ghz na Asus'ie P5WD2 z 2 Gb Ram Geil 800 Mhz i kartą Ginward 6600GT niestety tylko 256Mb i szyną 128 bit (ale z tym ostatnim mam zamiar coś zrobić).
Już jest to poprawione, teraz są wszystkie drewniane. Tak jak pisałem w pierwszym poście, screeny są troszkę nieaktualne, a nie chciało mi się robić ich od nowa.
A tak a propos Twoich torów Maki. Czy przy jakiejś tam aktualizacji nie chciało by Ci się dorobić torów z podkładami zabrudzonymi smarem, wraz z siodełkami podiglicowymi takie jak są w zwrotnicach (zakreślone na zdjęciu). Można by właśnie z nich robić wszelkiego rodzaju rozjazdy. Co Ty na to. ?
Ostatnio zmieniony przez neptun 03-03-2008, 12:13, w całości zmieniany 1 raz
(...)nie chciało by Ci się dorobić torów z podkładami zabrudzonymi smarem, wraz z siodełkami podiglicowymi takie jak są w zwrotnicach(...)
Ja odpowiem jako specjalista układania rozjazdów z odcinków torów takich jak tory Makiego. Otóż ze względów technicznych nie jesteś w stanie ułożyć prostego rozjazdu, z powodu dużej ilości punktów łączenia w rozjeździe, żeby uzyskać taki efekt jak na przedstawionym zdjęciu. Nawet jakby Ci się to udało, to byłoby to niezmiernie trudne i przez to nie warte zachodu.
(...)nie chciało by Ci się dorobić torów z podkładami zabrudzonymi smarem, wraz z siodełkami podiglicowymi takie jak są w zwrotnicach(...)
Ja odpowiem jako specjalista układania rozjazdów z odcinków torów takich jak tory Makiego. Otóż ze względów technicznych nie jesteś w stanie ułożyć prostego rozjazdu, z powodu dużej ilości punktów łączenia w rozjeździe, żeby uzyskać taki efekt jak na przedstawionym zdjęciu. Nawet jakby Ci się to udało, to byłoby to niezmiernie trudne i przez to nie warte zachodu.
Naprawdę nie ma z ukladaniem takiego rozjazdu problemu - praktycznie tylko dodatkowe 2 wezly w środku rozjazdu . Tak właśnie robilo się przy torach Sir-m -a gdyż tam mamy wlaśnie mniej i wiecej " zasmarowane " podklady .
Naprawdę nie ma z ukladaniem takiego rozjazdu problemu - praktycznie tylko dodatkowe 2 wezly w środku rozjazdu . Tak właśnie robilo się przy torach Sir-m -a gdyż tam mamy wlaśnie mniej i wiecej " zasmarowane " podklady .
Dokładnie o tym myślałem.
Nie wiem czy byłoby to możliwe, nie jestem specem od dodatków, ale może dało by się zrobić tor, który wykorzystywałby dwie tekstury podkładów (nazwijmy to zwykłą i zasmarowaną wraz z siodełkami). Tylko tor musiałby być chyba tak skonstruowany, aby łączenie tekstur wypadało zawsze w środku toru i powtarzalność tekstur dopiero po rozciągnięciu go powyżej 30-40 metrów (żeby wychodziły różne długości rozjazdów). Wtedy rozjazd mógłby się składać jak dotąd z dwóch odcinków torów. Ale w tym temacie to niech się wypowie Maki bądź ktoś kto sie na tym zna.
Ostatnio zmieniony przez neptun 04-03-2008, 08:39, w całości zmieniany 1 raz
Wydaje mi się, że i tak by wychodziły pewne kwiatki z tym przemieszaniem podkładów. Wdg mnie bardziej opłaca się zrobić same zwrotki, aniżeli rozciągliwe tory z siodełkami.
Pozdrawiam!
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 04-03-2008, 12:25
Taki efekt w torach Makiego, jest łatwy do osiągnięcia, wystarczy tylko tak jak ktoś wspomniał kilka dodatkowych węzłów. Zapewne łatwiej jest zrobienie takiego rozjazdu torami Makiego niż torami Greenery, o torach FMA nie mówiąc. Tylko niestety, potrzebna jest cierpliwość. Efekt takich rozjazdów jest widoczny na mapie autorstwa Truckera o nazwie Kablowo - Jelcz, do pobrania z TrainzMaps.
A teraz kilka słów na temat mapki. Ogólnie mapka poprawna, nie widać jakiś poważnych błędów, ale i nie ma nic zaskakującego w niej. Miejscami w okolicy toru brakuje jakiegoś krzaczka, trawy czy jakiegoś drzewa, miejscami jest po prostu "łyso". Jeżeli chodzi o sieć trakcyjną, widać kilka błędów, ale największy widzę na tym skrinie: http://misiek.com.pl/_trs2004/screen_073.jpg ,drut jezdny nie przechodzi całkowicie przez zwrotnice, a powinien przechodzić. Przy przejeździe przez zwrotnice sieć schodziła by z pantografu, a nie powinna. Na zwrotnicach stosujemy drut pojedynczy. I chyba tyle, w razie problemów z siecią służę pomocą ;)
Życzę powodzenia ;) KGrid
Jest to błędne założenie .Podwójne DJP występują jak najbardziej nad rozjazdami - nie będę się rozwodzil kiedy i w jakich okolicznościach - polecam zdjęcia lub real . Mała podpowiedz - najczęściej połączenie torow glównych zasadniczych na posterunku będących przedłużeniami torów szlakowych . A jak ktoś chce to może sobie zrobić wersje extremalną czyli romb sieciowy nad anglikiem :)
A tak wogóle to pamięć ludzka jest zawodna : w/w blędy na mapie były zasygnalizowane naptunowi na poprzednim forum i odpowiedzial , tak jak zreszta obecnie , że dopracuje / wymieni te elementy ( sieć i rozjazdy )
Ostatnio zmieniony przez irekec 04-03-2008, 12:41, w całości zmieniany 1 raz
Miejscami w okolicy toru brakuje jakiegoś krzaczka, trawy czy jakiegoś drzewa, miejscami jest po prostu "łyso". Jeżeli chodzi o sieć trakcyjną, widać kilka błędów, ale największy widzę na tym skrinie: http://misiek.com.pl/_trs2004/screen_073.jpg ,drut jezdny nie przechodzi całkowicie przez zwrotnice, a powinien przechodzić. Przy przejeździe przez zwrotnice sieć schodziła by z pantografu, a nie powinna. Na zwrotnicach stosujemy drut pojedynczy. I chyba tyle, w razie problemów z siecią służę pomocą ;)
Życzę powodzenia ;) KGrid
Nie jestem zwolennikiem pakowania krzaków i traw gdzie się da. Mapa jest dość duża (obecnie plik gnd ma 120 Mb, część pól jeszcze z niej wyleci) Na większych stacjach (Rzeszów, Przeworsk) i tak powoli zaczyna przymulać, a na razie stacje są puste bez składów, więc nie będę pakował niepotrzebnych rzeczy. A tam gdzie jest 'łyso' tak ma być. Mapa jest tworzona m.in. na podstawie geoportala i staram się nazwijmy to przyrodę odwzorowywać w miarę możliwości jak najdokładniej. Więc jak gdzieś w realu są pola uprawne i nie ma drzew i krzaków, to na mapie nie będę robił sztucznych chaszczów itp :).
Co do trakcji to faktycznie jest wiele błędów (to moje początki z nią), na razie jadę do przodu a, poprawki będą później.
Irekec, byłeś szybszy :)
Ostatnio zmieniony przez neptun 04-03-2008, 12:57, w całości zmieniany 1 raz
Wreszcie czas na kolejną porcję screenów. Jeszcze są w wersji roboczej, ponieważ prace w Przeworsku nadal trwają.
1-3 i 5 szlak Rogóżno-Grzęska
4 przystanek osobowy Grzęska
1 szlak przed Grzęską
2-3 przystanek osobowy Grzęska
4-5 szlak Grzęska-Przeworsk
1 szlak Grzęska-Przeworsk
2 semafory wjazdowe przed odgałęzieniem linii 68 Przeworsk-Lublin
3 most na drogą krajową Przeworsk-Leżjsk (na lewo odgałęzienie linii 68)
4 semafory wjazdowe na st,Przeworsk (po prawej znowu widoczna linia 68)
5 początek stacji Przeworsk
1 cukrownia w Przeowrsku
2 głowica od strony Rzeszowa
3 widok z kładki w stronę Rzeszowa
4 początek peronów
5 perony od strony Przemyśla (między rampą a drogą widać tory wąskotorówki)
1 budynek stacji Przeworsk Wąski
2 rampa ładunkowa
3 szopa Przeworsk Wąski
4 nastawnia dysponująca Pk, znajdująca się pomiędzy Przeworskiem, a Przeworskiem towarowym, za nią dalsza część stacji Przeworsk Wąski
5 nieużywany obecnie trójkąt do obracania parowozów za halą naprawczą
1 wjazd na Przeworsk Towarowy (nastawnia wykonawcza Pm1)
2 początek stacji
3 szlak biegnący wzdłuż stacji towarowej (widok w stronę Przemyśla)
4 jak na 2 (widok od strony Przemyśla)
5 semafory wyjazdowe ze stacji towarowej (widok na Przemyśl)
1 szlak biegnący wzdłuż stacji towarowej (widok w stronę Przemyśla)
2-3 początek stacjo Przeworsk Towarowy od strony Przemyśla (nastawnia wykonawcza Pm2)
4 koniec stacji, górka rozrządowa (na screenie trochę obcięta), szlak na Przemyśl
5 szlak na Przemyśl
Pomógł: 118 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 01-04-2008, 09:47
No no :) Kolorowo, zielono i lekko. Brakuje tylko sieci trakcyjnej, ale mówisz że w budowie, więc wybaczam :P Dla mnie bombowo. Podoba mi się ten realizm, szczególnie jak dodajesz prowadnice na zwrotkach. Bomba! Pozdr
W końcu po dość długim czasie od momentu rozpoczęcia prac, zostały stworzone dedykowane budynki dla linii 91. Na podstawie zrobionych przez mnie zdjęć Sony, bo on jest autorem dodatków, wykonał budynek stacji Łańcut i Pełkinie. Wyszły moim zdaniem rewelacyjnie co widać na screenach. Na razie tylko pokazuję Łańcut, bo Pełkinie to w tej chwili budynek, perony i ..... pustka, więc później. Budynek wkomponował się idealnie, w miejsce dla niego przeznaczone, co świadczy o dokładnym zwymiarowaniu przez Sony'go. Pierwszy screen oczywiście real dla porównania. Mam nadzieję, że nie będą to pierwsze, a zarazem ostanie dodatki, tu ;) w stronę Łukasza, któremu jeszcze raz dziękuję.
No to podziwiajcie :).
Wreszcie kolejne screeny. Tym razem będą także z Przeworska, ale już z ukończonej stacji (no powiedzmy 99%). Wiem, niektórzy powiedzą, że strasznie wolno to idzie, ale niestety totalny brak czasu. Obecnie długość linii to prawie 60km, powoli ale stale rośnie. Na początek kilka screenów z poprawionego szlaku Grzęska-Przeworsk
Wjazd do Przeworska i stacja. Stacja Przeworsk dzięki Sony'mu otrzymała realny budynek stacyjny, zapewne już Wam dobrze znany:
Troszkę roboczych screenów z szlaku pomiędzy Przeworskiem a Pełkiniami:
Przeworsk Wąski:
I na koniec kilka z Przeworska Towarowego:
Bałem się trochę o fps'y na towarowym, ale jest ok (przynajmniej na moim sprzęcie), więc można będzie jeszcze postawić trochę składów i zapełnić wolne tory.
W tej chwili cofnąłem się trochę i poprawiam szlak pomiędzy Rogóżnem i Łańcutem. Czeka mnie również przebudowa w Rzeszowie, bo ostatnio wypatrzyłem sporo błędów, czym sam jestem niemile zaskoczony. Zresztą to początkowa faza budowy mapy, więc nie wyszło najlepiej.
_________________ Linia 91 Dębica-Przemyśl - obecnie 70 km. W budowie stacja Munina.
Video
Ostatnio zmieniony przez neptun 07-06-2008, 10:32, w całości zmieniany 1 raz
Fajna mapa :) Szkoda, że nie pokusiłeś się o dociągnięcie linii do Tarnowa :)
Jestem w trakcie budowy, więc wszystko przede mną, jak dojadę do Dębicy, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dojechać to Tarnowa. Ale przy robieniu tego wszystkiego samemu to nie prędko to nastąpi :).
_________________ Linia 91 Dębica-Przemyśl - obecnie 70 km. W budowie stacja Munina.
Video
Nie mogę też nigdzie znaleźć rampy ładunkowej dość szerokiej typu spline, ale takiej która miałaby przeciwległe krawędzie o różnej wysokości. Może znacie coś z tych rzeczy ?
Video
Rampe chyba zrobil jesion - poszukaj na jego stronce.
Kladka taka jakiej potrzebujesz byla na jakiejs niemieckiej stronce, nietety przyciezkawa
No niestety, pisałem do Jesiona w tej sprawie i takiej rampy niema. Może jeszcze ktoś coś takiego widział. Kładki też nie wypatrzyłem, a przeszukałem wszystkie strony z linkowni.
Video
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-06-2008, 19:45
Jak tak patrze na skriny to wydaje mi się że sporo masz taboru który mocno ciąży. Polecam poprosić któregoś z chłopaków repainciarzy o przeróbkę EN57 w tym ciemnogranatowo-żółtym schemacie na modelu VCRDN, model Sir_M niestety jest jednym z najcięższych kiedykolwiek zrobionych do TRSa i nawet super potężny komputer odczuwa go w wyraźny sposób.