FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: zolwik
18-05-2014, 21:56
Knurów
Autor Wiadomość
Korzeń 
znawca

Wysłany: 09-08-2011, 09:55   

Uuuurrwał jego mać. Chyba muszę od nowa całą mapę robić. Wszystko się pieprzy. Naprawię jedno to rozwala się coś innego... I to bez powodu, załączyłem przedwoczraj i takie chocki klocki się dzieją. Przy każdym odpaleniu mapy coś nowego wychodzi...
Po 1 znikają całe połacie terenu i to nie regularne segmenty tylko takie małe fragmenty.

Po 2 rozłączają się wszystkie obiekty do których można "przykleić" tor, poza tym tych torów nie można w żaden sposób już ruszyć.

Po 3 pieprzony chaos...

Jakieś pomysły, sugestie?
W CMP mapa nie wywala żadnych braków, błędów ani ostrzeżeń.

mr s
[Usunięty]

Wysłany: 09-08-2011, 10:20   

Nie jestem pewien, ale to bedzie chyba "efekt kilanzioma" czy jakos tak. Tyle, ze jemu stalo sie cos takiego, bezposrednio po zapisie. Nie pamietam tez czy problem zostal rozwiazany, ale zapytac mozesz
Ostatnio zmieniony przez mr s 09-08-2011, 10:21, w całości zmieniany 2 razy  

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 09-08-2011, 10:26   

Spoko luz :mrgreen:

Po kolei:

1. To, że nie widać części dodatków to żaden problem. Musisz wyjść i jeszcze raz wejść i będą. To takie małe problemy z wyświetlaniem.

2. To że zniknęły Ci dodatki przyczepialne do torów, to już poważny problem, o którym już pisałem wielokrotnie!!!
WYWAL WSZYSTKO CO ZWIĄZANE Z PRZEJAZDAMI ERNIEGOSOUCHAKA!!!!!

W TS2009 wzwyż cały pakiet przejazdów erniego niszczy mapę!!!

Już przez to przechodziłem.

Trzeba:
- usunąć te elementy przejazdowe,
- usunąć z gry dodatki przyczepialne
- usunąć z mapy brakujące dodatki (wtedy niewidoczne, ale będące w rzeczywistości na mapie dodatki naprawdę znikną - oczywiście nie dotyczy to dodatków wbudowanych, których nie da się usunąć)
- zainstalować ponownie dodatki przyczepialne
- od nowa położyć i połączyć z torami te dodatki
- NIGDY NIE UŻYWAĆ PRZEJAZDÓW ERNIEGO!!!

Jeżeli używałeś niewidocznych portali, to masz zonka jak ja, bo one tam zostaną na stałe i nie da się ich usunąć :-(
Po prostu nowe portale połóż po raz kolejny (idealne są te z tunelem, bo w razie czego zawsze można usunąć z gry, te niewidoczne jak znika tor, to nic nie zrobisz).

Masz kilka dni w plecy, ale mapa spokojnie do uratowania.

Stosuj tylko przejazdy drstarcha, niemieckie stałe rogatki, a sygnalizacja przejazdowa świetlna może być, byle nie konfigurować. I będzie OK ;-) :-P

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 09-08-2011, 10:26   

chkdsk /f /r x: gdzie X to literka dysku na ktorej masz tereske
i zapisywac co jakis czas do innego pliku, o innej nazwie
ja tak robie jak wykoncze segment tak ze jak mnie trafi efekt kiliana to zawsze moge sie cofnac o kilka dni

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 09-08-2011, 10:31   

Jeszcze jedno:
- Jak budujesz tylko otoczenie, to tylko z poziomu mapy, bo dodatki spline świrują, jeśli zrobisz z sesji!!!
- Jeśli kładziesz pociągi, konfigurujesz pociągi, znaczniki, czy inne dodatki konfigurowalne (portale, ładownie, semafory) to zawsze z poziomu sesji.
- Oczywiście kopia zapasowa tak często, jak się tylko da!

Korzeń 
znawca

Wysłany: 09-08-2011, 10:42   

Co do sesji, to już mam odruch że zamykam ją na kłódkę jak robię otoczenie, więc to odpada. To samo zresztą dotyczy konfiguracji sem itd. Resztę, tj. przejazdy erniego itd. sprawdzę później bo robi się chkdsk i nie mam dostępu do partycji. A efekt Kiliana znam, pierwsze co to cały tamten temat przerzuciłem.

A co do wersji zapasowej. Pech chce, że mam właśnie z przed 3 dni bo wtedy ostatnio siedziałem w teresie i robiłem zapis. Żadnej starszej nie zachowałem... Po wywaleniu aktualnej mapy i wgraniu zapasowej jest dokładnie to samo.

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 09-08-2011, 11:25   

My żeśmy się nie zrozumieli. To jest wina przejazdów erniego na 100%. Tu nie ma co sprawdzać.

Cała reszta informacji, jaką Ci podałem to tylko błędy jakie jeszcze mogą wyniknąć i sposoby ich unikania.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 09-08-2011, 11:40   

Jamal napisał/a:
My żeśmy się nie zrozumieli. To jest wina przejazdów erniego na 100%. Tu nie ma co sprawdzać.
.

Sorry, ale u mnie przejazdy działają bez zarzutu. TS09-12 (tryb native). A takie kwiatki działy mi się przy łączeniu map, a czasem też pojedynczy tor leciał przez mapę, wtedy jedyną możliwością jego usuniecia było przerzucenie na nowy layer i usunięcie potem tego layera.
Ostatnio zmieniony przez samplaire 09-08-2011, 11:43, w całości zmieniany 1 raz  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 09-08-2011, 12:28   

Woow. Jak jeden dodatek potrafi spieprzyć całą grę... Usunąłem wszystko co związane z przejazdami Erniego z mapy i jak narazie problem ustąpił. Udało się nawet wywalić tą plątaninę torów. Zobaczymy jak długo to potrwa... Narazie z pewną ostrożnością stwierdzam że wszystko jest ok.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Wyciągneliście mnie z wielkich tarapatów. A zwłaszcza Jamal. Uratowałeś ten projekt. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 09-08-2011, 12:38   

Teraz coś sobie przypomniałem! Krzaczyło mi się, gdy używałem toru niewidocznego z zestawu. Gdy zacząłem pracować z torem niewidzialnym drstracha, to problem ustąpił, ale nie pamiętam jakiego był rodzaju...

Korzeń 
znawca

Wysłany: 09-08-2011, 12:43   

Ja używam niewidzialnego "tor do zwrotnic" niebieski, szary, żółty

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 09-08-2011, 12:48   

samplaire napisał/a:
Sorry, ale u mnie przejazdy działają bez zarzutu. TS09-12 (tryb native).

Ani ja, ani Korzeń nie łączyliśmy map, a miałem identyczny problem co on. Zresztą szeroko o tym pisałem, zanim jeszcze założyłem swój temat o mapce. Więc na 100% jest to wina tych przejazdów.
Zadam jedno pytanko: Budowałeś mapkę w TS2009, TS2010, TS2012 z tymi przejazdami, czy tylko jeździłeś po gotowych mapkach? Po to pewnie jest olbrzymia różnica.

Faktem jest, że to jest wina przejazdów erniego. One po prostu masakrują budowaną mapkę.
Ostatnio zmieniony przez Jamal 09-08-2011, 12:48, w całości zmieniany 1 raz  

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 09-08-2011, 12:54   

Mapkę buduję od chyba 6 lat, więc przeszła od TRS2004 do TS12 i wstawiałem przejazdy kilkakrotnie. Gdy przechodziłem z trybu kompatybilnego do native, to wtedy usunąłem przejazdy, bo mi nie działały i na nowo zamontowałem po testach, po naprawieniu wszystkiego. Dodatkowo, co ciekawe, gdy jakiś dodatek (wagon, lokomotywa) stwarza błąd skryptu, no ten co objawia się czerwonym kółkiem po prawej na dole (lub symbolem robaka w TS12), to przejazdy przestają działać, ale to tak na marginesie i już nie będę się wtrącał :oops:

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 09-08-2011, 14:04   

samplaire napisał/a:
nie będę się wtrącał :oops:

Ale nie ma problemu. Ostrzegam Cię, że miałem to samo wszystko co Ty. Kiedyś pięknego słonecznego dnia przekonasz się, że te cholerne przejazdy niezłego bajzlu Ci narobią.
Usuń je, póki jeszcze nic nie spieprzyły.

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 09-08-2011, 14:12   

Przejazdy te nigdy mi nie działały poprawnie, a w 2009 już w ogóle się krzaczą ( zrobiłem to na kopii mapy i mapa wyleciała w kosmos ) dlatego w ogóle ich nie stosuję.

drstrach
znawca

Wysłany: 09-08-2011, 16:03   

Hmm, jakiś czas temu zastanawiałem się dlaczego tak dziwnie zachowują się na mojej mapy drogi spline, oczywiście na mapie były przejazdy Erniego (poprawione), ale nie skojarzyłem tego faktu z tymi przejazdami. Może wystarczy, tak jak napisał Samplaire, wymienić tylko tory niewidoczne podłączone do przejazdów?

Korzeń 
znawca

Wysłany: 09-08-2011, 16:56   

@Drstrach, może i tak, ale ja już się w to nie bawię. Przejazdy słóżyły mi jedynie za kontroler do zamykania i otwierania rogatek za pomocą komendy. Poprostu muszę zmienić metodę.

Jako, że ze względu na liczne awarie właściwy kierunek tematu rozpłynął się w czasie, trzeba przypomnieć po co został właściwie założony. Właściwa część linii zatrzymała się na stacji Knurów Szczygłowice:

Od tamtego czasu linia przedłużyła się o kolejne 2 km szlaku:

I dotarła do przystanku Szczygłowice Kopalnia:

Po czym zatrzymała się na bocznicy KWK Knurów-Szczygłowice, 3 kopalnią na mapie:

I w tym momencie docieramy do kozła oporowego na końcu bocznicy i zachodniej granicy miasta.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 09-08-2011, 21:32   

Dobra rzecz. Ale popraw tego anglika z prawej http://img62.imageshack.us/img62/7715/szk2.jpg Za ostry jest. Powinien być w tym samym miejscu co ten lewej.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 09-07-2012, 10:27   

Ledwo człowiek wyjechał na wakacje, już się porobiło. 29 czerwca miało miejsce wykolejenie pociągu towarowego na linii 149 przed wjazdem na stację Gierałtowice. Ostatnie 2 wagony składu wyskoczyły z toru na rozjeździe. Tor 1 wraz z rozjazdem w tym miejscu uległ uszkodzeniu, zerwana została także sieć trakcyjn na odcinku około 50m i jeden słup trakcyjny. Prawdopodobnie przez kilka najbliższych tygodni ruch będzie prowadzony wyłącznie po torze 2.
Informacje i zdjęcia użytkownika Danirad:

Źródło www.knurow.net.pl
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 09-07-2012, 10:30, w całości zmieniany 1 raz  

WRCK
user

Wysłany: 09-07-2012, 19:26   

Ale pokrzywiło tor :mrgreen:

Kvitrafn
user

Wysłany: 12-07-2012, 16:22   

Is this map alreay availiable for download? If yes, then where?
Thanks for response ;-)

Korzeń 
znawca

Wysłany: 20-07-2012, 21:56   

Kvitrafn napisał/a:
Is this map alreay availiable for download? If yes, then where?
Thanks for response ;-)

The map is not ready yet. When it will be done, the information appear in this topic.

A teraz do rzeczy. Po prawie rocznym przestoju mam wkońcu co przedstawić. Zarzuciłem zabawę nad mapą w TS2010. Za dużo nerwów mnie to kosztowało. Pracuję zgodnie z początkowymi założeniami na TC 1&2, a co za tym idzie, cóż musiałem zacząć wszystko niemalże od początku. Nie będę po raz drugi pokazywał tego samego co wcześniej, chyba, że powstanie jakiś dedyk, albo jakaś zmiana, poprawka się ujawni.
Najpierw kilka dedyków. Dla przypomnienia:

I z całkiem nowych rzeczy. Powstał odcinek Knurów-Gierałtowice. Jest to fragment około 6km pod drutem oczywiście. Po drodze mamy 3 przejady strzeżone i jeden niestrzeżony, 2 przepusty, 1 wiadukt. Trasa przecina w głównej mierze pola uprawne, częściowo pozalewane z powodu szkód górniczych.

W tym momencie dojeżdżamy do Gierałtowic. Przejazd znajduje się tuż za semaforami wjazdowymi. W tym miejscu spotyka się linia 149 i 172 (Gierałtowice-Orzesze) która w tamtym okresie, tj. u schyłku lat 80-tych była jeszcze otwarta dla ruchu osobowego i towarowego:

To teraz można już wypatrywać baboli. Można się czepiać wszystkiego oprócz kilometrarzu. Jako, że mapę zacząłem od środka :mrgreen: to będę go robił na samym końcy. Na tym odcinku starałem się wypracować jako-taki standard którego mógłbym się już trzymać, dlatego ważne jest, aby wszelkie uwagi zgłaszać właśnie teraz. Wywaliłem trainzową wodę i zastąpiłem teksturą, co moim zdaniem poprawi odbiór, przejazdy erniego wylecą, zastąpione statycznymi przejazdami od kolegi 082, lampy są w trakcie wymiany na te zmodyfikowane przez Fatysa. Zresztą mase dodatków wymieniam systematycznie na rodzime produkcje. Ruch drogowy wstawiam tylko na najważniejszych ulicach przy pomocy dróg niewidocznych. Niby nic, a ożywiają trochę mapę.

EDIT:
Nie przejmujcie się lokomotywami stojącymi w krzakach na czwartym screenie dotyczącym Gierałtowic. Jako, że nie mam żadnej szopy na mapie, tabor kórego nie używam, a chcę zachować, stawiam w takich dziwnych miejscach.

Widzę też, że żaba zmniejszyła obrazki do 800x600. Trudno, nie mam siły już tego zmieniać. Wszystko w miarę dobrze widać, więc tragedii nie ma.

fallowdeer
zaawansowany
Wałbrzyszak

Wysłany: 20-07-2012, 22:05   

Bardzo fajny pomysł z cieniami :) Mam nadzieję, że nie zastrzegasz sobie praw do tego patentu ;)?

Korzeń 
znawca

Wysłany: 20-07-2012, 22:14   

fallowdeer napisał/a:
Bardzo fajny pomysł z cieniami :) Mam nadzieję, że nie zastrzegasz sobie praw do tego patentu ;)?

Sam tyle patentów podpatrzyłem, że nie mam odwagi teraz stwarzać jakichś problemów :D

Bobby Papla
user

Wysłany: 28-07-2012, 10:02   

Szefie ja mam takie pytanie:
Jeżeli jest jakaś szansa że mapka wyjdzie ( JEŻELI ) to dałoby radę zrobić jakieś sesję towarowe ?
Coś podobnego jak na mapce Lublin - Dorohusk bo jak wyczytałem przedłużać linii do Gliwic i do Rybnika nie będziesz .
Screeny zajebiaszcze - pamięta się jeszcze czasy jak się przyjeżdżało 47 z Zabrza i szybciutko na peronik na pociąg :-D ehhhhhhh
Pozdrawiam i Powodzonka życzę .
Knurowa i okolic oceniał nie będę bo wiem jak tam jest mam do tego miejsca 30 minut autobusem - Kapitalnie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi