FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przeskok z T:ANE na Trainz 2019
Autor Wiadomość
DoctorWho
user


Wiek: 25
Dołączył: 26 Gru 2013
Posty: 71
Skąd: Kraków
Wysłany: 13-04-2019, 01:52   Przeskok z T:ANE na Trainz 2019

Cześć!

Mam pytanie do osób, które korzystały zarówno z T:ANE, jak i z Trainz 2019. Zastanawiam się nad zainwestowaniem w ten drugi, a wiadomo, ponad 200 PLN piechotą nie chodzi. Porównywałem wymagania techniczne dla obu gier i chciałbym zapytać, czy realnie Trainz 2019 jest bardziej wymagający od T:ANE, jeśli chodzi o parametry komputera? Czy da się to odczuć w grze, szczególnie, jeśli sprzęt nie jest z najwyższej półki? A może nowa wersja działa płynniej? Wyjaśniam, że w T:ANE gram zwykle z wyłączonym post-processingiem i jest całkiem nieźle, jeśli chodzi o FPS, ale to oczywiście zależy od mapy.
Ostatnio zmieniony przez DoctorWho 13-04-2019, 01:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 48
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2668
Skąd: Chorzów
Wysłany: 19-04-2019, 10:14   

Ogólnikowo mogę odpowiedzieć na podstawie swoich doświadczeń: tak, TRS2019 jest bardziej wymagający dla sprzętu niż T:ANE. Ale trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jakie ustawienia są dla danego użytkownika wystarczające. Ja celuję w ligę HIGH/ULTRA, bo tylko to jest w stanie spowodować że będę zadowolony z tego co widzę. Osobiście wolę budować niż bawić się taborem w obrębie jednej stacji wiec ma to dla mnie spore znaczenie jak dana mapa obciąża komputer. Robiłem kilka prób ustawień, bawiłem się screenami i jazdą w kabinie żeby wyczuć moment od którego mi się podoba. Niestety, w moim wypadku nieco mnie to kiedyś szarpnie po kieszeni. Aczkolwiek warto pamiętać że ceny hardware spadają wypierane przez nowsze modele.

Jeśli chcesz inwestować jakby od zera: idź w TRS2019. Tym bardziej że Wojtek (Samplaire) znów zaczyna szaleć. ;)

ps. Dodatki dostosowane do T:ANE działają u mnie praktycznie bez problemu również w 2019 więc ten problem chyba odchodzi (to żmudne dostosowywanie jakie miało miejsce często przy przejściu z TANE-)
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
Ostatnio zmieniony przez Jacek 19-04-2019, 10:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 30
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1925
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 19-04-2019, 14:46   

W moim przypadku wygląda to w ten sposób że TS19 chodzi stabilniej i płynniej niż TANE. w TANE na LOW gra mi zacinała na pustym segmencie, tutaj na TS19 mam 60 FPS i zero czkania. Na mapie Kickstarter na LOW mam do ~55 FPS, w TANE był regularny pokaz slajdów.

Znów na ULTRA w TS19 mam pokaz kilku klatek i niemal natychmiastową awarię sterownika graficznego. Ale da się zauważyć te wszystkie nowości, zwłaszcza od Wojtka (Samplaire) :)

Tak jak przedmówca proponuję kupić od razu TS19, nawet jak nie zagrasz na najwyższych poziomach na danej mapie to na niskich ustawieniach powinieneś uruchomić ją bez problemów.
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 50
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 3106
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 15-05-2019, 15:39   

Zdecydowanie wybierz TRS19.Teraz można go kupic za 40 dolarow australijskich w wersji europejskiej (pewnie tak jak mnie, Ciebie interesuje raczej europejska kolej).

Z mojego doświadczenia - po pierwsze w TRS19 jest fajniejsze światło, bardziej realistyczne, po drugie przy ustawieniach minimum w TRS19 nie bedziesz miec co prawda wodotrysków z TRS19, ale światło będzie z TRS19, więc już lepiej, a w przyszłości, gdy na przykłąd bedziesz miał wydajniejszy komp, to jak znaklazl.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 918
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 15-05-2019, 16:25   

Wojtek,
naraziłeś się tymi stwierdzeniami całej scenie, ale podpisuję się pod nimi w całości.
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 41
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1827
Skąd: Zabrze
Wysłany: 25-04-2020, 13:23   

Witajcie po bardzo długiej przerwie! :)
Od kilku lat nie mam już Trainza, ale moje życie bardzo się uspokoiło ostatnio i wreszcie mam porządny laptop gamingowy. Chciałbym wrócić do moich projektów (Korsze-Ełk - nie wiem, czy to mozżliwe, bo nie mam żadnych plików i Zachodni GOP). Czy nasze pojazdy, dodatki, etc są kompatybilne z TS2019? Jak teraz to wszystko wygląda? Nie chcę wracać już do żadnej niższej wersji Trainza.
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 270 razy
Wiek: 43
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4087
Skąd: Gościcino Centralne

Wysłany: 25-04-2020, 13:35   

W większości tak. Uwaga tylko na ServicePack do 19-tki - teoretycznie podnosi wydajność, ale psuje wszystko, co ma skrypty - TYLKO w Geodecie. W Maszyniście działa, ale na przykład nie da się konfigurować sygnalizy czy przejazdów. Wyjścia dwa: Patchowac do osiągnięcia buildu 100240 i dalsze komunikaty o dostępności patcha olewać, ewentualnie płacić "abonament" kangurom co miesiąc, żeby mieć poprawnie działającą grę z servicepackiem. TRS19 z SPi "bez abonamentu" ma niedziałający prawidłowo moduł Geodety. Domki da się stawiać, niewiele więcej.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 25-04-2020, 13:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 59 razy
Wiek: 35
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1648
Skąd: Lubin
Wysłany: 25-04-2020, 14:30   

Ciekawe, czy da się mieć zainstolowane równocześnie dwa buildy?

Co do Korsze-Ełk - ja mam u siebie wersję, w której było zrobione otoczenie do Niegocina, a Grzesiek (@Gryszaq) chyba ma jeszcze późniejszą, gdzie było dociągnięte do Sterławek.
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
Ostatnio zmieniony przez adamstan 25-04-2020, 14:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 270 razy
Wiek: 43
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4087
Skąd: Gościcino Centralne

Wysłany: 25-04-2020, 15:54   

adamstan napisał/a:
Ciekawe, czy da się mieć zainstolowane równocześnie dwa buildy?


Da się. Nawet teoretycznie można mieć wspólną bazę dodatków, ale sesje się kwaszą (to już sam przeżyłeś) i za każdym razem naprawa bazy przy zmianie odpalonej wersji. Ale jeżeli masz niezależne kopie folderów dodatków, to możesz mieć i nawet każdy możliwy build osobno :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 41
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1827
Skąd: Zabrze
Wysłany: 25-04-2020, 17:36   

RBach napisał/a:
W większości tak. Uwaga tylko na ServicePack do 19-tki - teoretycznie podnosi wydajność, ale psuje wszystko, co ma skrypty - TYLKO w Geodecie.

Czyli katastrofa! :oops:
A w ogóle da sie grać? Adamstan, możesz pokazać film z tej mapki na Trainz 19?
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
Ostatnio zmieniony przez Jamal 25-04-2020, 17:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group