Wysłany: 14-11-2010, 22:38 Wózki lokomotyw i wagonów w TS2009
Zauważyłem poważny problem:
W geodecie ładnie, pięknie widzę wózki zarówno wagonowe, jak i od lokomotyw.
Jak wejdę w moduł maszynisty, kompletnie nie widzę wózków. Obojętnie czyjego taboru użyję... Widze tylko wózki najstarszego wbudowanego taboru z pierwszej wersji Trainz.
Dlaczego?
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 14-11-2010, 22:57
Hmm, ostatnio, tydzień temu z chłopakami odpaliliśmy mapę Lębork - Łeba, tabor zgred + kilan, w geodecie było OK, w maszyniście też ale do momentu jak się dało dyspozycje w AI. Dało się rozkaz to ruszał ale wózki znikały. I nie jest to problem braku wózków, bez zainstalowanych wózków model by się nie pojawił. TC 1&2.
Jamal, dałeś jakieś komendy dla AI czy tak po prostu nagle znikło ?
Za każdym razem jak włączę geodetę wózki widzę tylko ułamek sekundy i koniec...
Odkryłem to teraz na nowobudowanej mapce jak chciałem sprawdzić działanie przejazdów ZSPK. Na dodatek jak jestem blisko loka to mam lekki pokaz slajdów. Z daleka jedzie płynnie. Nie wiem, co jest grane. Już kiedyś jak bawiłem się lokomotywami ST44 pojawił mi się ten problem, ale nie wiem co jest przyczyną...
Ten sam tabor mam od dłuższego czasu. Śmiga na moich filmach właśnie z TS2009 z mapki Sudety. A teraz??? Wszystko się zawaliło... Puściłem lokomotywę na jednosegmentowej swojej mapce testowej i nawet starożytna lokomotywa Alco z 1 wersji Trainz nie chce jechać... Co się stało?...
EDIT:
Wyłączyłem i włączyłem grę ponownie. Uruchomiłem sobie zapisane sesje z Sudet. Wszytsko było OK. Później znowu wlazłem na swoją testową mapkę i wszystko wróciło do normy. Loki nowe z wózkami działają prawidłowo, a przejazdy ZSPK nareszcie również zadziałały...
To chyba jakaś czkawka Trainza była... Ufff.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2010, 00:05
To nie jest problem reinstalki, podejrzewam, że nic to nie zmieni. Tak jak napisał wcześniej Pawel taki problem jest przypadłością TC1&2 i przyznam szczerze nigdy nie pojawił mi się w TS2009. W TC wystarczyło wejść i wyjść. Być może problem może powodować jakiś skrypt nie działający poprawnie w TS2009 (może właśnie ten przejazdowy), z tego co wiem skrypt kontrolera przejazdowego może powodować problemy w TS2009 (podobnie było z przejazdami ATLS, jednak te zostały dostosowane do 2009). Ja sam zrezygnowałem z przejazdów Erniego, chyba pora żeby ktoś zrobił polskie przejazdy oparte na ATLS.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 15-11-2010, 00:12
OK, to że ty nie miałeś problemów z wózkami to nie znaczy ze inni ich nie mają, jak widać zarówno ja jak i Jamal mamy ten sam problem. Pytanie, gdzie jest tego przyczyna i jak temu zaradzić ?
Na 100% jest to wina nawierzchni przejazdowych Erniego (ZSPK).
Jak usunąłem kontrolery, triggery i uniwersalną nawierzchnię przejazdową, to błąd nadal wyskakiwał i krzaczyły mi się pociągi, a wózki znikały. Dopiero jak usunąłem nawierzchnie przejazdowe jeździłem bez problemów. Pewnie one jako trackside rozpieprzały mi trainza.