FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Linia 311 Jelenia Góra - Szklarska Poręba
Autor Wiadomość
Bartuś
user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 62
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 27-09-2008, 21:06   Linia 311 Jelenia Góra - Szklarska Poręba

Witam, od jakiegoś czasu, wyjadam kilometry szlaków TRS-owych, ale pomyślałem, że mogę też włożyć swoje 3 grosze.

http://pl.youtube.com/watch?v=_MZ8cowqP14

Na GWT, opublikowałem screeny z tej mapy, i były komentarze pozytywne. Zapraszam do komentowania filmiku, tu i na YT.
Ostatnio zmieniony przez pysi 27-09-2008, 22:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
yaho85
super user



Pomógł: 12 razy
Wiek: 35
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 157
Skąd: Żary
Wysłany: 27-09-2008, 22:12   

Bardzo ciekawy filmik,trasa jeszcze lepsza,całość prezentuje się bardzo interesująco.ps zkąd wziełeś tych ruchomych ludzi?pozdrawiam.
_________________
EW58 rządzi
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 27-09-2008, 22:27   

Po pierwsze pozwoliłem sobie zmienić tytuł wątku na bardziej pasujący do działu z mapami.

Po drugie filmik filmikiem ale przez jakość jutuba ciężko powiedzieć więcej o wykonaniu mapy, tak więc screeny jak najbardziej mile widziane. A teraz to co wychwyciłem z filmiku:
1:10 - rozjazd krzywy i do tego wchodzi w peron albo jest bardzo blisko jego krawędzi (tak czy siak skrajnia nie zachowana), na bocznicy nie ma kozła.

Poza tym trawa raz na torach jest, raz nie, taki był zamierzony efekt?
Kolejna sprawa to sieć trakcyjna i jej nie dokładne zamocowanie na łukach, przynajmniej w niektórych miejscach.

No i duży + za widoki w tle, czekam na screeny.

@yahoooo85, o dodatki pytaj poprzez pw
 
 
Kamil
znawca
Miedziak ;]


Pomógł: 78 razy
Wiek: 32
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2164
Skąd: Lubin/Katowice
Wysłany: 27-09-2008, 22:52   

Bartuś, polecam abyś korzystał z szablonów do układania rozjazdów, które są od pobrania tu, wtedy lepiej wyjdą Ci rozjazdy :)
 
 
 
Maki
zaawansowany
M.K.



Pomógł: 45 razy
Wiek: 34
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 701
Skąd: Słubice
Wysłany: 27-09-2008, 23:14   

Screeny! Jak nie, to temat won do kosza. Screeny (miniatury) są motywem głównym.
 
 
 
Radziosław
zaawansowany



Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 623
Skąd: Łorsoł
Wysłany: 27-09-2008, 23:21   

Bardzo elegancka mapa, ale trzeba dopracować. Dokładniej tory, układy, krzywe są, za ciasne łuki.
 
 
Lukakashi
user



Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 78
Skąd: Wrocław
Wysłany: 28-09-2008, 14:29   

Mapka bardzo mi się podoba. Również używam ruchomych ludzi. Są do pobrania na jakiejś niemieckiej stronie tylko, że nie pamiętam jakiej. Chyba Trainz Depot!

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Lukakashi 28-09-2008, 14:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Thalys 
znawca
Jack Sparrow


Pomógł: 34 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 1294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-09-2008, 15:19   

Ludzie są na stronie Neoklaja... http://www.neoklai.ucoz.ru/

Nie powiem, mapa ciekawa, podoba mi sie. Wypadałoby tylko poprawic to o czym pisali przedmówcy i będzie ewidentnie cacy. ;]
Ostatnio zmieniony przez Thalys 28-09-2008, 15:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Kamil
znawca
Miedziak ;]


Pomógł: 78 razy
Wiek: 32
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2164
Skąd: Lubin/Katowice
Wysłany: 28-09-2008, 15:32   

Thalys napisał/a:
Ludzie są na stronie Neoklaja... http://www.neoklai.ucoz.ru/

Nie powiem, mapa ciekawa, podoba mi sie. Wypadałoby tylko poprawic to o czym pisali przedmówcy i będzie ewidentnie cacy. ;]


Tak, tylko one są za ciężkie.....
 
 
 
Bartuś
user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 62
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 28-09-2008, 15:52   







]


Dobrze, chcecie screeny, to macie tyle, że aż Wam zbrzydną :D Ta zwrotnica w SPG, jest już poprawiona. Pzdr.

Na PW, wiele osób mnię pyta się, skąd mam te ludziki. Oto link

http://www.trainzdepot.ne...oad.php?did=376

Kilka screenów jest już nieaktualnych, bo dokonałem wielu poprawek, ale nie chce mi uploadować na fotosik.
Ostatnio zmieniony przez Bartuś 28-09-2008, 15:58, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Kamil
znawca
Miedziak ;]


Pomógł: 78 razy
Wiek: 32
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2164
Skąd: Lubin/Katowice
Wysłany: 28-09-2008, 16:32   

Wymień budynek dworca w Szklarskiej Porębie Górnej na polski :P
Ostatnio zmieniony przez Kamil 28-09-2008, 16:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
sa_krzysztof
super user


Pomógł: 14 razy
Wiek: 27
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 119
Skąd: Wł-ce
Wysłany: 28-09-2008, 17:02   

Zastanawiam się czemu na łuku z szklarskiej poręby górnej w kierunku średniej, wysięgniki na słupach są krótkie zamiast długie, przez co sieć trakcyjna nie sięga nad tor
Ostatnio zmieniony przez sa_krzysztof 28-09-2008, 17:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Radziosław
zaawansowany



Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 623
Skąd: Łorsoł
Wysłany: 28-09-2008, 17:49   

Teraz widać więcej. Pustawo jest, za wąskie łuki. Reszta niby ok
 
 
Bartuś
user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 62
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 28-09-2008, 18:00   

Kamil napisał/a:
Wymień budynek dworca w Szklarskiej Porębie Górnej na polski :P


Jakby oglądał film, to zobaczyłby, że budynek dworca jest wymieniony.

Yaro napisał/a:
Teraz widać więcej. Pustawo jest, za wąskie łuki. Reszta niby ok



Łuk tylko jeden jest straszliwie ciasny, może trochę przesadziłem dobra poprawię, jednak jest naprawdę ciasny. Pustawo zdaje się może trochę gdyż starałem się robić to możliwie najoszczędniej, a z perspektywy maszynisty, wcale to nie wygląda pusto.
Ostatnio zmieniony przez Bartuś 28-09-2008, 18:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...



Pomógł: 78 razy
Wiek: 34
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 626
Skąd: Warszawa-Rembertów
Wysłany: 28-09-2008, 18:53   

http://www.fotosik.pl/pok...b6a417cd42.html
http://www.fotosik.pl/pok...f6446358a8.html
http://www.fotosik.pl/pok...a331a43376.html

Zastosowałeś zły typ wysięgników, powinny być długie.
 
 
 
Popkorn667 
super user


Pomógł: 9 razy
Wiek: 27
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 129
Skąd: Piotrków Tryb./Łódź
Wysłany: 28-09-2008, 19:49   

Mapka świetnie się prezentuje tylko coś tutaj budynek za bardzo wystaje
http://www.fotosik.pl/pok...d535dfc9c0.html
 
 
 
a000
super trainz


Pomógł: 34 razy
Wiek: 24
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 491
Skąd: Kielce/końskie
Wysłany: 28-09-2008, 20:23   

http://www.fotosik.pl/pok...780cb4fc04.html - obniż trochę te tła (bloki), żeby nie było widać tego zielonego z pod spodu ich. Popracuj nad ustawieniem ich. Ładnie się prezentuje :)
_________________
Xfire: ibhso
Steam: haisoxem
 
 
 
Bartuś
user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 62
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 24-11-2008, 16:20   

Miała być linia 311 Jelenia Góra-Szklarska Poręba, ale coś mi strzeliło do tej łepetyny i postanowiłem przenieść wszystko w lata 80-te

KilanZiom napisał/a:
Palby ma skądś takie fajne odbojnice. Usuwanie ich to raczej nie, bo to typowy element paru sudeckich tras, występują m.in. na Lwówek - Jelenia Góra czy Jelenia Góra - Tanvald..


Screeny...

Tym razem robiono testy, jak lokomotywa 3-osiowa sprawdzi się na tak krętej linii jak linia 311 - okolice Szklarskiej Poręby Średniej. Dzięki Kilanziomowi za wspaniałe modele, które pięknie się wpisują w górskie krajobrazy.


Wybaczczie za brak miniatur, ale gdybym je dał to screeny byłyby za ciężkie i bym wykroczył regulamin. Miniatury i linki do pełnych obrazów znajdziecie na EET i TM, w działach ze screenami.
Ostatnio zmieniony przez Tata Muminka 24-11-2008, 23:00, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca



Pomógł: 21 razy
Wiek: 40
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1800
Skąd: Zabrze
Wysłany: 24-11-2008, 21:41   

Bartuś napisał/a:
(...)Wybaczczie za brak miniatur, ale gdybym je dał to screeny byłyby za ciężkie i bym wykroczył regulamin. Miniatury i linki do pełnych obrazów znajdziecie na EET i TM, w działach ze screenami.

W ogóle nie rozumiem o co kaman... Ściągnij sobie jakikolwiek darmowy program do obróbki zdjęć i gotowe! Nie rozumiem jaki jest problem w zmniejszaniu wielkości screena/zdjęcia. Podstawy bardzo ogólnie pojętej informatyki się kłaniają.
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
Tata Muminka
znawca


Pomógł: 89 razy
Wiek: 37
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 3932
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 24-11-2008, 23:03   

Sorry, ale nas nie interesuje tłumaczenie, że screeny sa za duże więc daję linki.

Zasada jest prosta: miniaturki i screeny max do 250 kb.
 
 
 
Bartuś
user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 62
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 25-11-2008, 16:07   

może być ? (zmniejszałem rozmiar w InfranViev)

Ostatnio zmieniony przez Bartuś 25-11-2008, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
su42
super user


Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 129
Skąd: Jastarnia
Wysłany: 25-11-2008, 20:36   

SU46-045 w Sudetach???
_________________
Wejdź i zarabiaj razem ze mną! http://www.markonstyle.ubf.pl/
 
 
Bartuś
user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 62
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 26-11-2008, 17:05   

To źle ?
 
 
 
su42
super user


Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 129
Skąd: Jastarnia
Wysłany: 26-11-2008, 20:32   

Najprawdopodobniej ten lok tam nigdy nie jeździł. To była Żagańska lokomotywa zdaje się. Od 2000 roku pracowała dla Gdyńskiego Zakładu Taboru. Obecnie jest po pożarze i najprawdopodobniej nie ujrzymy jej już jeżdżącej
_________________
Wejdź i zarabiaj razem ze mną! http://www.markonstyle.ubf.pl/
 
 
Maki
zaawansowany
M.K.



Pomógł: 45 razy
Wiek: 34
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 701
Skąd: Słubice
Wysłany: 26-11-2008, 21:07   

To tak samo jak TGV nigdy nie jechało 500 km/h w Polsce... a na mojej mapie jeździ. Ludzie czy wy wiecie co to wirtualna kolej :>? To oznacza, że na swojej mapie mogę jeździć nawet czołgiem, jak go sobie zrobie :) Podchodźmy do tej kwestii nieco z przymrużeniem.
Rozumiem, że SU42 chciał tylko dodać myśl, że w Sudetach raczej się nie spotka tej lokomotywy w realu... ale... patrz wyżej ;)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group